Home » Speelgoed slechthorend|| Oor fijn spelen voor de dreumes!

Speelgoed slechthorend|| Oor fijn spelen voor de dreumes!

Janneke
600 Weergaven
speelgoed slechthorend

Wanneer jij of jouw kleine een hooroplossing draagt zoals een cochleair implantaat of een hoortoestel, worden geluiden anders verwerkt. Een blokkentoren van foam valt nu eenmaal met een ander geluid op de grond dan een toren van hout! Uiteraard is het van belang om te wennen aan deze geluiden. Speelgoed voor slechthorend zijn, is er niet. Toch kan het fijn zijn om voor speelgoed te kiezen dat fijn voelt, maar ook fijn hoort. Ik zet speelgoed voor slechthorend op een rijtje waar kinderen in de eerste jaren veel plezier van kunnen hebben en jij dus ook!

Er zijn verschillende materialen die prettig zijn voor het oor. Het fijne eraan is dat iedereen er vaak baat bij heeft. Speelgoed voor slechthorend is vaak fijn voor ieder oor. Wanneer de kinderen nog klein zijn is de motoriek nog wat minder ontwikkeld. Het gebeurt geregeld dat er een toren wordt omgegooid of dat ermee gegooid wordt. Wanneer je dan een bal van stof hebt of duplo van kurk, maakt dit in huis een enorm verschil uit. Daarom kan het bij een gevoelig oor enorm uitmaken welk speelgoed je kiest!

Welk materiaal is een voorbeeld van speelgoed slechthorend?

Wanneer je eenmaal weet welke materialen fijn zijn voor het oor, zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Als je er maar op let! Zelf ben ik dol op muziekdoosjes, toch hebben niet alle muziekdoosjes een prettig geluid. Zo is er echt een verschil tussen muziekdoosjes in hout en muziekdoosjes die zich in een knuffel bevinden. En hier zijn nog veel meer voorbeelden. Vaak weet je het niet, omdat je er niet op lette. Ik zal een aantal voorbeelden opnoemen die je makkelijk terug kunt vinden in de speelgoedwinkel!

Vier fijne materialen om mee te spelen:

#1 Stof

#2 Foam

#3 Kurk

#4 Rubber

Nu kun je op zoek gaan naar speelgoed dat op een fijne manier jouw kind prikkelt en dat fijn is voor het oor. Naast prettig materiaal is het ook fijn wanneer kinderen herkenning kunnen vinden in hun speelgoed. Niet voor niets dat Barbie naar size normaal ging en dat zowel zij als Ken meer het uiterlijk kregen die binnen de standaard valt. Want laten we wel wezen, waar zie je alleen maar vrouwen in bikini maat xs, zonder rolstoel, vlekken, littekens, bril of hoortoestel? En juist die Barbie met hoortoestel ligt bij ons in de speelgoedkist. Zo ben ik niet meer de enige thuis! Herkenning vinden in een ander is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als het lijkt. En heel lang werd gedacht dat het speelgoed waar je mee speelt niet uitmaakte voor de beeldvorming van een kind. Niets is minder waar. Het is van groot belang dat een kind iets van zichzelf in een ander kan terug vinden. En daarom is er steeds meer slechthorend speelgoed te vinden! Zoals Barbie met een hoortoestel of bekijk hieronder de zachte pop met een cochleair implantaat!

Vijf voorbeelden van fijn en leuk speelgoed slechthorend voor het oor!

Je weet inmiddels waar je op moet letten wanneer je gaat kijken naar speelgoed. Ik deel hieronder een paar voorbeelden om je te inspireren! Uiteraard met linkjes naar de website toe, zodat je zelf meer informatie kunt ophalen! 

#1 Sensorische pittenzakjes

De sensorische pittenzakjes zijn prachtig speelgoed dat de zintuigen stimuleert en de creativiteit van het kind vergroot door de eindeloze mogelijkheden. De zakjes kunnen op allerlei manieren worden toegepast in het spel. Ieder zakje weegt en voelt anders. Je kunt gebruikmaken van verschillende stoffen en vullingen. Bijvoorbeeld; kersen-, druivenpitten en een mix daarvan. Voor oudere kinderen werken de sensorische pittenzakjes ontprikkelend en het vergroot hun lichaamsbewustzijn. Je kunt ze zelf maken of kopen! Bijvoorbeeld bij littlebotaniclabel.nl)

sensorische zakjes

#2 poppen of knuffels (met hooroplossing)

Of je een pop van plastic of een pop van stof op de grond laat vallen klinkt totaal anders. Sommige popjes hebben ook een zacht lijfje, dat alleen al kan verschil uitmaken. Uiteraard zijn er ook poppen en knuffels met een hooroplossing zoals deze lieve pop! (Meisje van stof met cochleair implantaat €30,50 homelanddolls.nl

pop hoortoestel

#3 muziekdoosje (van stof)

Ik heb verschillende muziekdoosjes thuis, en die klinken allemaal verschillend. Een muziekdoosje van stof klinkt  bijna altijd goed, en voor andere muziekdoosjes zou ik vooral eerst even luisteren hoe het klinkt! Zo heb ik een prachtige muziekdoos van hout gekregen maar gebruiken wij deze helaas nauwelijks! (Maan van Little Dutch €27,95 o.a. bij bol.com)

#4 Speelmat van foam!

Een speelmat heeft een dubbele functie! Er kan namelijk leuk MEE gespeeld worden, maar er kan juist ook OP gespeeld worden! En geloof mij, dat klinkt meteen een stuk anders. WIN-WIN en op vele manieren in te zetten. Deze speelmat is een puzzel, en kun je voor verschillende leeftijden gebruiken. (deze is o.a te koop bij bol.com)

speeltmat foam

#5 Kinetisch zand

Dit speelgoed heb ik pas veel later ontdekt, beiden kinderen zijn dol op spelen met het zand. Maar op een druilerige dag, dan vind je ons niet terug op het strand. Met natuurlijk Kinetisch zand kun je volop kneden, pletten, mengen, snijden en scheppen. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Het stimuleert de creativiteit en ontwikkeling van de fijne motorische vaardigheden.  De korrels  plakken aan elkaar vast en het zand is makkelijk op te ruimen. Het is niet giftig en hypoallergeen en gemaakt van natuurlijk zand en is tarwe-, gluten- en caseïnevrij. Leg er een plaat onder of gebruik een fijne speelbak.(€18,99 te koop bij o.a. bol.com)

kinetisch zand

Onbezorgd spelen, zoveel fijner!

Wanneer je geluid anders verwerkt omdat er sprake is van een hulpmiddel, of om een andere reden, dan komen geluiden anders binnen. Het is fijn, maar ook echt belangrijk dat er onbezorgd en onbegrensd gespeeld kan worden. Zo weet ik dat als er gespeeld gaat worden met het kinetisch zand er geluiden bij komen die voor ons beiden prettig zijn. Ik push mijzelf niet meer om de bak met duplo erbij te pakken, er is namelijk genoeg speelgoed wat wel fijn klinkt! Je wilt dat er een prettige associatie gemaakt wordt met geluid en daarin kan speelgoed een groot verschil maken.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten