Home » Boek slechthorend || Zes boeken, vers van de pers!

Boek slechthorend || Zes boeken, vers van de pers!

Janneke
1.037 Weergaven
Als slechthorende draai ik nu al best een tijdje mee. En nog niet eerder kwamen er in een paar maanden tijd zo veel toffe boeken over dit thema uit! Een boek over slechthorend zijn in de vorm van romans, zelfhulpboeken en boeken die je aan het denken zetten. Stuk voor stuk spreken ze aan! Fijn om niet alleen in je boekenkast te hebben staan, maar ook om ze door te geven aan anderen. Vijf boeken, allemaal geschreven door Nederlandstalige schrijvers, plus een bonus boekentip! Een boek van een Franse schrijfster, wel in het Nederlands vertaald uiteraard! Benieuwd welke jij straks in jouw kast hebt staan!

Zo lang ik nog vrijgezel ben is geen autobiografie, maar het boek is wel gebaseerd op de ervaringen van Frances. Frances is slechthorend en draagt een cochleair implantaat (CI). Ik leerde haar een paar jaar geleden kennen. Zij kwam toen bij mij thuis voor een interview, niet veel later kwam er een boek over slechthorend zijn van haar in de maak. De hoofdpersoon (Charlotte) is ook slechthorend en gaat op sabbatical naar Londen. In eerste instantie om de ware liefde te vinden, maar tijdens haar kwetsbare en vermakelijke zoektocht komt er natuurlijk van alles op haar pad.

Ze dacht dat ze haar slechthorendheid had geaccepteerd, maar tijdens het daten, in een nieuw land en in een andere taal, wordt ze zich weer super bewust van haar hooruitdaging. Iedereen vraagt zich af hoe het kan dat zij ‘nog steeds’ vrijgezel is, want ze is toch zo léuk? Maar dat is dus de crux. Omdat het nog steeds als een soort heilige graal wordt gezien om een relatie te hebben, krijgt Charlotte steeds het gevoel dat ze iets verkeerd doet en dat het aan haar (slechthorendheid) ligt. Uit het boek: ‘Die kerels haken allemaal af. Vast omdat ik slechthorend ben. Er zijn altijd leukere vrouwen die minder vermoeiend zijn. Die hun flauwe mannengrappen wél gelijk verstaan.’ Tegelijkertijd is Charlotte super veerkrachtig en leeft ze voluit. Samen met haar dierbare, pas gedumpte huisgenoot Adam en twee vrijgevochten single ladies gooit ze de ponden over de balk en haar principes overboord. Alleen al door de cover wil je hem in jouw boekenkast hebben staan!

Zoveel herkenbaar, ook als ‘niet vrijgezel’!

Het leuke aan het boek vind ik dat er hele herkenbare stukken in zitten. Iemand die tijdens een eerste date aan de ‘verkeerde kant’ van je gaat lopen, een hoortoestel dat tijdens een intiem moment ineens de hoofdrol speelt. Of miscommunicatie, doordat je één letter net verkeerd hebt verstaan en er daardoor een heel ander woord ontstaat. De onzekerheid is een essentieel thema, maar vooral ook heel veel humor. En juist dat maakt dat ik het boek echt kan aanraden!

Kwetsbaar en met een lach! Het boek is razend populair, want al een tweede druk! (Je kunt het boek direct van Frances kopen ze heeft het boek namelijk ook nog eens zelf uitgegeven: €20.99)

Een ander Nederlands boek wat vers van de pers is, is het boek van Femke Krijger. Zij heeft het syndroom van Usher. Door deze progressieve ziekte verliest ze langzaam haar zicht en gehoor – en daarmee haar leven als jurist, echtgenote en moeder. Beeldend, eerlijk en met humor beschrijft zij het proces van rouw en revalidatie. Juist dit vind ik een heel mooi, maar ook essentieel onderdeel. Het rouwen van een ziekte, of een diagnose is iets waar naar mijn mening veel te weinig aandacht voor is. Maar er is niet alleen verlies. De diagnose brengt haar ook iets anders. Ze realiseert zich dat waarnemen niet samenvalt met zien en horen, maar dat waarnemen meer is dan dat! En daar heeft ze een punt.

De evenwichtskunstenaar is een aangrijpend verhaal, maar kan steun bieden voor iedereen die door het leven uit balans is gebracht en op zoek is naar een nieuw evenwicht. Een prachtig boek over slechthorend en blind worden! (Klik hier om het boek te kopen)

De cover van ‘Gezien en Gehoord’ komt direct bij je binnen. Het boek bevat diverse prachtige portretten van inspirerende mensen. En is geschreven om mensen op een andere manier naar werk te laten kijken! Want hoe kan het dat als mensen uitdagingen hebben om hun werk te doen, ze vaak daar op afgewezen worden? Terwijl vaak juist door die uitdaging er vele kwaliteiten en ambities konden groeien?

De arbeidskrapte is op dit moment groot. Daarnaast is er een enorme groep mensen, met een fysieke of mentale uitdaging, die geen aansluiting kunnen vinden met de arbeidsmarkt. En juist dat is een gemis. Want werken betekent meetellen in de samenleving, sociaal contact hebben en het zorgt ervoor dat je financieel onafhankelijk kunt zijn. ‘Beelden zeggen meer dan duizend woorden’ en daarmee bevestigd Michael Graste fotograaf van het boek het cliché. Iemand die zelf het voorbeeld is van hoe je met een hooruitdaging een fantastische carrière kunt opbouwen.

Wees het voorbeeld!

De hoorreis van Rob Beenders zorgde er juist voor dat hij gedreven werd om een andere richting te kiezen in zijn carrière. En daardoor is hij vanuit zijn nieuwe carrière misschien nog wel vaker in beeld en aan het woord dan als politicus.

Naast inspiratie geeft dit boek concrete handvatten en laat het de kansen zien om het personeelstekort op te lossen. Door organisaties juist te versterken door het inzetten van unieke talenten. Het kan namelijk anders, en daar ben ik helemaal van overtuigd. Dit boek is geschreven voor zowel werknemers, werkzoekers als werkgevers. En daar zijn de auteurs al fantastische voorbeelden van! (Via deze link te koop voor €29,95)

Ongestoord is geschreven door audiologe Karen Stalpaert. Karen heeft een eigen praktijk in België (Audiks) waar ze mensen met tinnitus en hyperacusis begeleidt. Samen schreven we al eerder een aantal artikelen over tinnitus en nu schreef zij een boek. Wie denkt dat je bij dit boek even lekker achterover in de stoel kunt gaan leunen heeft het mis! Pen, papier, stiften, in dit boek gaat gewerkt worden. Handen uit de mouwen dus, wanneer je met dit boek aan de slag gaat. Zelfhulpboeken worden vaak te passief gelezen, en dat werkt juist niet.

Karen schreef dit boek vanuit de gedachte dat behandeling voor iedereen toegankelijk moet zijn, met dit boek is dat zo. Daarnaast denk ik dat het juist ook de drempel voor behandeling kan verlagen. De stap naar behandeling voor tinnitus is voor sommige mensen te groot, ondanks dat ze dagelijks hinder ervaren. Dit boek kan daarin juist goed helpen.

Zo is de eerste stap in het boek ‘Ken je tegenstander.’

Een superbelangrijke, omdat er nog al wat misstanden zijn over tinnitus. Weten wat het is, wat de kwetsbaarheden zijn, kan helpen om die tegenstander op de juiste manier te lijf te gaan! Je vindt hier niet enkel theorie, integendeel. Het boek bevat zelfs QR-codes die jou meenemen naar andere onderdelen, zoals het horen van geluidsfragmenten en ontspanningsoefeningen. De praktische tips inspireren je om inzichten toe te passen in jouw dagelijkse leven. Het boek neemt je stap voor stap mee, naar meer grip op tinnitus.

Karen schrijft leuk, duidelijk en op een prettige manier, waardoor het fijn is om te lezen. Daarnaast biedt het zoveel afwisseling dat het iedere keer weer leuk is om het boek op te pakken! Aan de slag met tinnitus dus! (Je kunt het boek bij haar zelf kopen of via bol.com €24,99)

DOOF! Ze hoorde de tram niet aankomen, miste standaard de pakketbezorger, verstond de tv slecht en op het schoolplein en borrels belandde ze geregeld in gênante en ingewikkelde situaties. Maar daar was altijd wel een verklaring voor te bedenken. Eentje die buiten haarzelf lag uiteraard! Al had ze inmiddels al wel diverse psychiatrische diagnoses op zichzelf geplakt. Dat die diagnose samen hing met ‘moeite in het contact met anderen’ was wel duidelijk. Het duurde meer dan twintig jaar voor Manon Spierenburg (54) erachter kwam dat ze al behoorlijk doof was. En toen ze het eenmaal wist, verzweeg ze het lange tijd. Het is bijna opmerkelijk dat Manon dit zo lang vol hield.

Hoe kun je een puzzel leggen, wanneer je niet weet welke stukjes je mist?

Toch weet ik zelf als geen ander dat je pas weet wat je mist als je een vergelijking kunt maken. Het opmerken van gehoorverlies is vaak een puzzel, die je alleen kunt leggen als je weet welke stukjes erin horen. En bij het waarnemen van dingen ligt dit nu eenmaal ingewikkeld. Zo merkte ik pas met goede hoortoestellen dat je daar ook echt profijt van kunt hebben, terwijl ik toch lange tijd, die dingen zo snel mogelijk uit deed zodra ik klaar was met mijn werk. Voor Manon bleken hoortoestellen geen uitkomst te bieden.

Manon heeft met haar boek vele mensen bereikt en een inkijkje kunnen geven in het proces van slechthorendheid! Het boek is geschreven met de nodige zelfspot en humor, waardoor het lekker weg leest! Daarnaast laat het zien dat wanneer je open bent over je gehoorverlies, en aan kunt geven wat je nodig hebt van anderen, je eerder verrast dan teleurgesteld zult worden. Een aanrader om te lezen of te geven. En een prachtig boek over slechthorend worden! (Dit is de link naar het boek €21,99 of te bestellen als E-book!)

Adèle Rosenfeld is geen Nederlandse schrijfster, maar woont wel vlakbij. Toch vond ik het zonde om dit boek niet mee te nemen dus als BONUS op deze lijst! Haar eerste boek over slechthorend zijn werd zeer goed ontvangen in de Franse pers en stond op de shortlist van de prestigieuze prix Goncourt du premier roman.

Het boek neemt ons mee in de wereld van Louise die al sinds haar jeugd slechthorend is, en waarvan het gehoor drastisch achteruitgaat. Het is onvermijdelijk dat ze volledig doof wordt, en de artsen raden haar een cochleair implantaat aan. De ingreep is onomkeerbaar en als gevolg zal ze eerder dan normaal haar natuurlijke gehoor verliezen. Louise heeft zich altijd staande weten te houden zonder, en heeft moeite om een beslissing te maken.

Hoe maak je een keus voor een CI? Wanneer ben je er klaar voor?

Ondanks dat zij zichzelf geleerd heeft om met haar ogen taal te kunnen lezen, ontstaan er steeds vaker misverstanden. In de rijke fantasie van Louise veranderen woorden en zinnen in vreemde visioenen. Bijzondere personages vergezellen haar tijdens haar eerste baan op het gemeentehuis en bij het begin van een prille liefde. Er wordt veel gespeeld met taal. Een stukje uit het boek:‘Toen ik mijn gehoorapparaat uitzette, om zo te ontsnappen aan de invasieve deken van geluid, kwam alles me zachter en beschutter voor, ik zat te kijken naar een voorstelling van knipperende lichten, met koplampen en driekleurige stoplichten. Zelfs de smartphoneschermpjes maakten deel uit van het kunstwerk, als waakvlammetjes die oplichtten onder vingers. In deze geluidloze ruimte werden alle geuren aangenaam als tijdens een reis waar je lang naartoe hebt geleefd. Ik glimlachte gelukzalig, tot mijn gehoorapparaat, dat ik niet goed had uitgezet, opeens weer aanging, en me ruw de stadskakofonie in zwiepte, die onophoudelijk ‘gevaar!’ schreeuwde.
Lees dit boek over slechthorend worden, met daarin herkenbaar de worsteling voor een hooroplossing. (Koop het boek bij bol.com €22,99 of E-book €12,99)

Spread the word, or the book!

Sommige boeken horen in een boekenkast, maar kun je ook gebruiken om iemand anders te inspireren of om in een leuk buurt boekenkastje te zetten. Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat! Veel plezier met lezen!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten