Home » Feestdagen gehoorverlies|| 10 tips die jullie gaan helpen!

Feestdagen gehoorverlies|| 10 tips die jullie gaan helpen!

Janneke
1.753 Weergaven

De meeste mensen met gehoorverlies zien er als een berg tegenop; de feestdagen. Dagen achter elkaar met veel geluid en diverse hooruitdagingen. Geluid van feestliedjes in de winkels, kleine orkestjes op straat en knuffels die vrolijke liedjes fabriceren. En verder natuurlijk veel sociale gelegenheden. Van etentjes met vrienden en familie tot werkborrels tot ver na de jaarwisseling. Voor iemand zonder gehoorverlies vaak al een uitdaging, laat staan voor iemand met gehoorverlies! Hierbij volgen een aantal tips voor jou en voor de ander die je tijdens deze feestdagen met gehoorverlies, maar zeker ook daarna, kunnen helpen!

Wanneer je gehoorverlies hebt, hoor je anders. Niet alleen in gesprekken maar ook in geluiden. Je brein levert alle inspanning om goed te kunnen verstaan en dat kost energie. Wanneer je een hoortoestel draagt, valt de natuurlijke filter weg en dat kan merkbaar zijn. Zeker in situaties waar je te maken krijgt met verschillende geluiden. Sommige komen niet binnen, andere juist des te meer. Tijdens gesprekken kan dit tot misverstanden leiden. Bepaalde klanken lijken nu eenmaal veel op elkaar. Je kunt je dan bezwaard voelen om steeds opnieuw te moeten vragen wat er gezegd is. En daarnaast kan het voor de ander lastig zijn, steeds te moeten herhalen wat hij verteld heeft. Maar hier valt echt iets aan te doen, als je beiden weet dat je hierin een aandeel hebt, kan dat al een enorm verschil uitmaken. Op deze manier kom je meer ontspannen de feestdagen door met gehoorverlies!

kerst

Doen alsof je een ander verstaan hebt, kan een leuk spelletje zijn, maar werkt niet! Juist dan ontstaat er ruis, of voelt de ander zich niet begrepen.

5 tips voor feestdagen met gehoorverlies die wel helpen!

1# Kies de juiste plek!

Bedenk wat jouw beste oor is, en ‘plaats’ die naast diegene die je wilt verstaan. Of ga naast iemand zitten die je kent of waarvan je weet dat je hem goed kunt verstaan. Probeer onnodige achtergrondgeluiden te vermijden. Je kunt denken aan het zachter of uitzetten van muziek of de televisie. Ga je uit eten, vraag dan bij de reservering voor een rustige tafel. Als je plaats neemt, zorg dan dat je niet naast de keuken, onder een speakerbox, midden in een ruimte of met je rug naar andere tafels gaat zitten.

2# Leg uit dat je gehoorverlies hebt en vertel de ander wat hij kan doen om jou te helpen.

Denken dat de ander begrijpt wat jij nodig hebt is een aanname die tot veel onbegrip kan leiden. Ieder mens is anders. Ieder gehoorverlies ook. Weet dus wat jij nodig hebt om een goed gesprek te kunnen voeren.

3# Spreek rustig en duidelijk! (Niet harder) Houd oogcontact en zorg voor voldoende licht.

Wees een voorbeeld voor de ander. Wanneer jij rustig spreekt, zal dit vaak overgenomen worden. Wanneer je het gezicht van de ander goed kunt zien, kun je beter verstaan wat iemand zegt. Non verbaal wordt er een hoop verteld. Onbewust lees je dus een hoop af van wat de ander met zijn gezicht, lijf en handen doet.

4# Herhaal wat je hebt gehoord!

Probeer samen te vatten wat jij wél verstaan hebt! Zo hoeft de ander alleen aan te vullen welke delen jij niet verstaan hebt.

5# Neem 5 minuten pauze!

Het kan helpen om in een gesprek een pauze in te lassen. Gewoon door even niet te praten, of door weg te lopen uit het rumoer. Loop een rondje buiten, duik de keuken in, maak foto’s, of ga wat langer naar het toilet. Een stille plek kan juist prettig zijn, maar als deze er niet is, helpt het al om even niet te hoeven communiceren. Luisterinspanning is iets anders dan geluiden horen. Een pauze van 5 minuten kan er al voor zorgen dat je daarna weer met meer concentratie en energie het gesprek kunt voortzetten.

Feestdagen & gehoorverlies met techniek!!

Wanneer mensen gehoorverlies hebben, wordt er al gauw aan een hoortoestel gedacht. Een hoortoestel is voor mij een uitkomst, zeker tijdens dit soort dagen! Hoewel het veel doet, vervangt het niet het gehoor. Veel mensen denken dit wel. Een audicien kan jou helpen om te kijken wat er nodig is bij jouw gehoorverlies.  Wanneer iemand gehoorverlies heeft, moet diegene zich altijd meer inspannen om te communiceren, ook met hoortoestellen. Er is meer dan een hoortoestel, bijvoorbeeld solo apparatuur. Solo apparatuur kan gezien worden als een speciaal soort hoorhulpmiddel dat de bron van de spraak dichterbij brengt. Denk bijvoorbeeld aan een microfoon. Ga je voor het eerst solo apparatuur inzetten, vertel dan even aan jouw omgeving hoe het werkt! Op die manier kan het ondersteunen in een gesprek. (Meer info? Kijk op hoorexpert.nl)

pexels-nicole-michalou-5778895

Deze 5 tips voor de ander ZONDER gehoorverlies!

Buigt de ander meer naar voren in het gesprek? Of maakt hij een kommetje om zijn oor? Zie je iemand nadenken wanneer je iets verteld? Vaak valt het een ander eerder op wanneer er sprake is van miscommunicatie. Inspanning om elkaar goed te verstaan is van beide kanten nodig. Wil je weten wat jij zou kunnen doen?

1# Zorg dat je de aandacht vraagt

Maak contact door in iemands blikveld te verschijnen of met een lichte aanraking. Het kan wel zijn dat de ander hiervan schrikt, hij hoort je immers niet. Probeer het praten vanuit een andere ruimte te vermijden, de ander kan jou niet zien, en de afstand vertraagd het geluid, waardoor het zachter wordt.

#2 Eindelijk een goed excuus om Mariah Carey uit te zetten!

Probeer onnodige achtergrondgeluiden te vermijden. Je kunt denken aan het zachter of uitzetten van muziek of de televisie. Ben je buiten de deur, dan kun je denken aan een rustig tafeltje in een restaurant. Check even waar de ander wil zitten, een andere plek of stoel in de ruimte kan een enorm verschil uitmaken om de ander beter te verstaan. Dit kan helpen bij de feestdagen met gehoorverlies!

#3 Spreek natuurlijk, rustig, gebruik korte zinnen en vervang woorden

Het kan helpen om af en toe een pauze in de zin in te lassen en te checken of de ander je nog volgt.

#4 Context

Begin je verhaal in een context, en probeer het plotseling veranderen van onderwerp te vermijden. Praat zoveel mogelijk één voor één en niet door elkaar heen. Vaak is het lastig om te bepalen waar geluid vandaan komt.

#5 Laat je zien!

Een mondbeeld is belangrijk! Probeer je handen voor je mond weg te houden. Eten of kauwgom kauwen maakt het extra moeilijk om de woorden te begrijpen. Naast het horen van taal, valt er een hoop in de communicatie te zien aan het lichaam en gezicht! Een must dus om ‘het hele verhaal’ te zien en horen!

Gehoorverlies kerst

All I want for christmas is YOU!

Wij doen ieder jaar een gedicht tijdens de kerst. Dit is vaak lastig om te verstaan. Het kan dan helpen wanneer je een kopie hebt om mee te lezen. Of zorg voor een kopie voor een ander, een groter cadeau kun je niet geven! Want wanneer er sprake is van gehoorverlies heeft dat effect op iedereen. Een gesprek voer je immers samen. Wanneer je dus samen probeert te letten op bovenstaande tips, kan het ervoor zorgen dat een gesprek minder energie kost en je elkaar beter kunt verstaan! En hoeft dat hoortoestel de boom niet in. Fijne feestdagen!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten