Home » Werkplek aanpassingen bij gehoorverlies! Wat werkt?

Werkplek aanpassingen bij gehoorverlies! Wat werkt?

Janneke
271 Weergaven
werkplek

Gehoorverlies kan een uitdaging vormen in allerlei aspecten van het dagelijks leven, waaronder op de werkplek. De impact van gehoorverlies van zowel de werknemer als de werkgever wordt vaak onderschat. Er wordt vaak van alles gedaan om mee te kunnen blijven doen aan de standaard. Als je te maken hebt met gehoorverlies, kunnen enkele eenvoudige veranderingen in techniek of werkplek aanpassingen een wereld van verschil maken. Het kan jou helpen om meer energie over te houden, en om je werk beter te kunnen blijven doen. Hier zijn enkele nuttige tips en adviezen om je te helpen je werkplek geschikt te maken.

Gelukkig weten steeds meer werkende en studerende mensen met gehoorverlies hulp te vinden. En dat is nodig, want wanneer je gehoorverlies hebt, is de kans op uitval groter. De juiste balans tussen thuis en werk is daarbij van belang. Maar niet alleen dat. Ook werkplek aanpassingen kunnen helpen. Op dit moment werk ik veel thuis. Dat vraagt pauzes nemen tussendoor, mijn agenda goed plannen en luisterinspanning afwisselen met ontspanning. Daarnaast moet ik gebruikmaken van de juiste techniek. Doe ik dit niet, dan merk ik dit meteen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden als het gaat om werkplek aanpassingen.

Wat zijn werkplek aanpassingen?

  • korter werken
  • andere werktijden
  • aangepast meubilair
  • weglaten van taken
  • technische hulpmiddelen
  • lager werktempo
  • andere pauzeregeling
  • werkbegeleiding
  • hulp van collega

Vermoeidheid is het eerste signaal!

Communiceren met een luisteruitdaging is hard werken. Je hele lijf moet zich vaak inspannen. Op het puntje van je stoel, schouders omhoog en gezicht naar voren. Alert om alles goed te verstaan. Veel mensen denken dat het niet horen van een opmerking of een vraag de enige indicatie is. Maar communiceren gaat veel verder. Het momentje waarop iedereen tijdens een overleg even een kopje koffie gaat halen en doorpraat over de materie van daarvoor, de bellende collega die, in de gang waar jij staat, heen en weer loopt en een gesprek voert, de vergadering die op het einde van de dag is, nog even dat belletje tussendoor naar die collega die jou tijdens het overleg niet kon bereiken, het koffiezetapparaat dat de bonen maalt. Er is directe communicatie en indirecte communicatie. En juist die laatste vergeten we vaak. Maar ons brein niet. Die spant zich in, werkt hard, want misschien is dit belangrijke informatie voor ons? Moeten we er iets mee? Dat weet ons brein pas wanneer het geluisterd heeft…. 

werkplek

10 manieren om de werkplek aan te passen bij gehoorverlies!

#1 Geluidsarme werkomgeving

Een van de eerste stappen om je werkplek gehoorvriendelijk te maken, is door te zorgen voor een geluidsarme omgeving. Verminder achtergrondlawaai door bijvoorbeeld gebruik te maken van geluiddempende panelen of het plaatsen van een bureau op een rustigere locatie. Vraag je werkgever om flexibiliteit hierin.

#2 Communicatiemiddelen

Communiceer met je collega’s en leidinggevenden over je gehoorverlies en hoe ze kunnen helpen. Gebruik e-mail of berichtendiensten om belangrijke informatie schriftelijk te ontvangen. Zorg ervoor dat belangrijke gesprekken face-to-face of via videocall plaatsvinden, zodat je visuele aanwijzingen kunt oppikken. Beschrijf in jouw automatische handtekening dat je het beste te bereiken bent per e-mail of whatsapp.

#3 Hoortoestellen of cochleaire implantaten

Als je hoortoestellen of een cochleair implantaat gebruikt, zorg er dan voor dat je deze correct hebt afgesteld. Dit kan je helpen om gesprekken en geluiden op de werkplek beter te horen. Regelmatige controle en onderhoud zijn natuurlijk ook van belang. Merk je dat je de laatste tijd meer inspanning moet doen? Kijk dan even of je gehoor achteruit is gegaan en jouw hoorhulpmiddelen bijgesteld moeten worden.

#4 Heb realistische verwachtingen

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te erkennen dat niet alle situaties perfect aangepast kunnen worden. Soms zul je moeten omgaan met uitdagingen, maar communicatie en begrip kunnen veel problemen oplossen. Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat je zult moeten blijven uitleggen wat jij van anderen nodig hebt om goed jouw werk te kunnen doen. Herhaling hierin kan helpen!

#5 Luisterhulpmiddelen

Overweeg het gebruik van luisterhulpmiddelen, zoals een speciale telefoon die het geluid kan versterken. Daarnaast is het goed om te weten dat er technisch vaak veel meer mogelijkheden zijn. Er kunnen oplossingen op maat gemaakt worden! Bedrijven zoals hoorexpert.nl zijn hierin gespecialiseerd.

#6 Teksten

Vraag om toegankelijke documenten, zoals vergaderingsnotulen of rapporten in tekstvorm. Dit maakt het gemakkelijker om de informatie te begrijpen en te volgen.

#7 Communicatieregels

Met je collega’s kun je duidelijke communicatieregels afspreken, zoals elkaar aankijken tijdens gesprekken, langzamer spreken, elkaar uit laten praten, bellen op de gang. Wees hierin zelf een voorbeeld, dan volgt de rest vanzelf!

#8 Neem regelmatig pauzes

Gehoorverlies kan vermoeiend zijn, dus neem regelmatig korte pauzes om te rusten en je brein te ontlasten. Vergader niet langer dan nodig en las ook tijdens vergaderingen pauze in. Waarom het de standaard een uur is bij het inplannen van een online vergadering snap ik nog steeds niet. Ik hou standaard 45 minuten aan. Is een overleg langer? Pas dan een korte pauze toe. Algemeen geldt dat je voor effectief vergaderen het beste 20 minuten kunt aanhouden.

#9 Zelfzorg is een MUST!

Ten slotte, vergeet niet goed voor jezelf te zorgen. Zoek ondersteuning bij collega’s, vrienden en familie. Geef jezelf de tijd om aan je gehoorverlies te wennen en leer ermee omgaan. Neem een middag vrij, voor jezelf, en plan ergens een paar uur uit. Het is fijner om dit soort momenten in te plannen dan achteraf afspraken te moeten gaan verzetten of afzeggen.

#10 Werkplek aanpassingen door specialisten

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanpassen van werkplekken of om mee te kijken in de situatie waarin jij werkt. Vaak wordt dit vergoed. Sommige middelen vallen onder het basispakket. Het kan ook zijn dat de aanpassingen vergoed worden door de werkgever, of via het UWV. (Kijk eens bij www.hoorexpert.nl) Daarnaast kun je nog denken aan een audiologisch centrum of aan een hoorcoach, die met jou mee kan kijken naar wat er voor jou nodig is en hoe dit georganiseerd kan worden.

Wist je dat ik sinds kort ook coaching bij gehoorverlies aanbied? 

Hoorbaar succes!

Aangepaste werkplekken zorgen ervoor dat mensen met gehoorverlies niet worden belemmerd in hun professionele ontwikkeling. Ze kunnen blijven groeien en bijdragen aan het team, zonder dat gehoorproblemen een belemmering vormen voor hun professionele vooruitgang. Het accepteren dat aanpassingen soms nodig zijn, is niet makkelijk, liever blijven we de dingen doen zoals we het doen. Een stap nemen naar wat voor jou nodig is, om goed te mogen blijven functioneren kan soms spannend zijn. Wetende dat je erop vooruit zult gaan, en dat aanpassingen vaak ook vergoed worden, kan dan helpend zijn.

Het aanpassen van je werkplek aan gehoorverlies vergt inzet en samenwerking met je werkgever en collega’s. Met de juiste aanpassingen zorg je ervoor dat je een goede werkomgeving creëert en uiteindelijk heeft iedereen daar baadt bij! Je kunt dit uiteraard ook samen met iemand doen! Als coach kan ik jou hierbij ook ondersteunen. Kijk hier voor mijn aanbod!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten