Home » Pretpark hoortoestel|| Tips voor meer pret in een attractiepark!

Pretpark hoortoestel|| Tips voor meer pret in een attractiepark!

Janneke
1.098 Weergaven

Het was voor mij al even geleden dat ik een pretpark binnenliep. Aan het begin van de zomer bezocht ik met mijn zoon de kermis. Wat hadden we een lol. Toch was dit een plek die ik in het verleden vermeed, omdat deze plek, wanneer je gehoorverlies hebt, een uitdaging kan zijn. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten of rekening mee kan houden, waardoor je meer energie overhoudt om lol te maken. Zo kun jij zelf of jij als ouder van een kind met een hooroplossing een aantal dingen doen voor meer pret! Ik deel je mijn tips voor in het pretpark met een hoortoestel!

Terwijl ik samen met mijn zoon in de rij van een attractie stond, merkte ik op hoe veel geluiden er om mij heen waren. De wachttijd was een half uur, en terwijl we langzaam vooruit schuifelden kwamen er verschillende vragen in mij op. Vragen waar je nooit over hoeft na te denken wanneer je geen hooroplossing draagt. Bijvoorbeeld, kunnen mijn hoortoestellen uitvallen in deze achtbaan? Of kunnen ze nat worden? Kan ik de medewerker aan de kassa verstaan? Zal ik mijn hoortoestellen nu uit doen, of pas als ik zit? Vragen waar je over na moet denken wanneer je naar een pretpark gaat met een hoortoestel.

Deze vragen alleen al kunnen voor stress zorgen. En dit zijn juist plekken waar je zo veel mogelijk wil genieten van al het leuks dat een park te bieden heeft. Zeker omdat dit al echt een uitdaging is wanneer je gehoorverlies hebt! Wanneer je vooraf een aantal dingen doorneemt voor jezelf of samen met jouw kind hoef je hier ter plekke niet meer over na te denken en dat scheelt! Laat ik dus maar beginnen met een aantal dingen waar je zeker iets aan gaat hebben!

Doen! De juiste combi voor pretpark & hoortoestel!

  • Spreek met elkaar af dat je geen gesprek voert in een attractie of als de hoorondersteuning uit is!
  • Draag geen hoortoestel in een attractie i.v.m. windruis of waterschade.

  • Pas af en toe een hoorpauze in!

  • Zet solo apparatuur in (als je die gebruikt)!

Zo die hebben we gehad. Maar echt, het kan soms zo’n verschil uitmaken om vooraf aan een dag zoals deze een aantal dingen voor te bereiden. En daarin dus ook al een aantal keuzes te maken, zodat je er ter plekke niet over na hoeft te denken. Juist omdat in het pretpark het hoortoestel soms ook even uit gaat. Een attractiepark is vol met prikkels, geluid en hooruitdagingen en juist wanneer je gehoorverlies hebt, kunnen al deze factoren ervoor zorgen dat een dag die voor een ander fantastisch kan zijn, voor jou in het water valt. Zeker wanneer het gaat om kinderen met gehoorverlies. Zelf gebruiken wij geen gebaren thuis. Dus niet communiceren wanneer mijn hoortoestellen uit zijn werkt het beste. Toch zijn er een aantal basisgebaren die wij dan wel kunnen gebruiken. Heb je het gevoel dat jouw kind er wel baat bij heeft om de hoortoestellen in een attractie te blijven dragen, kies hier dan gewoon voor. Uiteindelijk moet je doen wat voor jullie het beste werkt. In het pretpark was er achteraf één waterattractie waar ik ze uit had. Maar zelfs daar waren ze niet echt nat geworden als ik ze wel gedragen had. De achtbaan die vijf keer over de kop ging, daar bleven mijn hoortoestellen op de plek zitten. Maar ik vond dat zelf niet prettig met de windruis en de beugels van de attractie die tegen mijn oren klemden. Wellicht is het dan wel fijn om gebruik te maken van een veiligheidskoordje.

pexels-philippe-heckel-930478

Nog wat tips voor ouders of bij de begeleiding van een kind met gehoorverlies:

  • Allereerst; het is hard werken, voor jou, maar ook voor die kleine die nu nog meer hooruitdagingen heeft. Wees je hiervan bewust en niet te streng voor jezelf of jouw kind, wanneer het soms toch even te veel is.
  • Voor in gesprek een aantal dingen die je waarschijnlijk al weet, maar toch nog even goed om te benoemen. Raak jouw kind even aan als je tegen hem/haar gaat praten. (Tenzij jouw kind dit onprettig vindt.)
  • Zorg dat je zichtbaar bent voordat je begint met praten. Ga even naast de ander staan of zorg dat jouw gezicht goed te zien is. Kijk elkaar aan en spreek langzaam en duidelijk. Houd het kort! Check even of de vraag verstaan is door de ander.
  • Kijk of hetgeen gezegd is, is overgekomen, door te laten herhalen wat er gezegd is.
  • Loop samen naar een plek die wat rustiger is voordat je gaat praten. Binnen in een attractie is er veel achtergrondgeluid. Daardoor gaat er veel geluid en energie verloren.
  • Bespreek voordat je de attractie in gaat of er nog dingen gezegd moeten worden, voordat de hoorondersteuning uit gaat. Probeer de rest met kleine gebaren op te lossen. Help elkaar herinneren aan deze afspraak. Blijven praten met woorden gaat vaak vanzelf, waardoor je het soms vergeet, en jouw kind al helemaal.
  • Neem even een hoorpauze met jouw kind, en dan op een leuke manier. Bijvoorbeeld door samen even een rondje te lopen, een ijsje te halen, en vooral niet in het kader van afzondering. Zorg op dit moment dat er geen luisterinspanning nodig is.
  • Neem zelf ook even een pauze, wanneer je een kind hebt met gehoorverlies kost dat nog meer inspanning. Zelf even die pauze alleen inlassen kan dan echt helpen. Blijf vooral wat langer op de wc zitten of maak een kort ommetje. 😉
Pretpark hoortoestel

Nog even terug naar diezelfde wachtrij, waar deze vragen zich in mijn hoofd afspeelden, merkte ik hoeveel diverse geluiden er waren. Buiten in de rij kwam muziek door de speakers. Voor en achter mij voerden mensen gesprekken. Waar ik uiteraard ook een beetje aan het meeluisteren was. Ondertussen had mijn zoon ook hele verhalen, vanuit zijn eigen enthousiasme voor de attractie die komen ging nog net een beetje meer. Maar wat kon ik er onwijs van genieten!

Het is naast een flesje drinken, een boterham, en wat lekkers ook handig om nog een aantal andere dingen mee te nemen!

Neem mee! Wanneer je naar een pretpark met een hoortoestel gaat!

  1. Een doosje om jouw hooroplossing in te bewaren wanneer je deze even uit doet.
  2. Solo apparatuur!

Dat laatste is even uitproberen. Soms kan solo apparatuur ook wat meer onrust geven, maar doordat het geluid direct binnen komt via de apparaten kan het helpen bij de ruis van de achtergrond geluiden. In een park zijn altijd kluisjes, dus mocht je erachter komen dat het niet gaat helpen, kun je ze altijd nog even tijdelijk opbergen. Daarnaast is het goed om te weten dat er diverse attractieparken zijn die hun park hebben ingericht voor mensen met gehoorverlies. Zo zijn er parken die medewerkers hebben ingezet die de gebarentaal beheersen. Of waar zij ringleiding hebben in theaters en bij de kassa’s. Bekijk vooraf de website dus even. Zelf koop ik de tickets liever vooraf online, zodat ik juist geen gedoe heb aan de kassa. Kies voor een dag die rustiger is en maak de dag niet te lang. Dan blijft de energie goed!

En als laatste nog even… veel plezier!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten