Sta je op het punt om een babykamer in te gaan richten? Of heb je een babykamer, maar merk je dat je niet tevreden bent over de akoestiek? Slechthorend of niet, de akoestiek in een kamer is van belang. Ook bij een babykamer is dit belangrijk. Hier zal jouw kindje namelijk heel wat uren gaan doorbrengen en jij meestal ook. Wanneer je kindje slechthorend is of jijzelf, dan ben je gevoeliger voor geluid. Het kan helpen om bij de inrichting hier direct rekening mee te kunnen houden, zodat je er straks profijt van hebt. Met deze tips kun je aan de slag om ervoor te zorgen dat de akoestiek straks goed is of direct zal verbeteren!
Bij de eerste babykamer die ik inrichtte heb ik nooit rekening gehouden met de demping van geluid. Maar nu ik slechthorend ben, weet ik hoe fijn en belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je de inrichting van jouw huis hierop kunt aanpassen. Wanneer ik een huis binnen loop met een slechte akoestiek, merk ik dit direct. Nu kun je bij een ander daar weinig aan veranderen maar thuis natuurlijk wel.
Voor onze babykamer kwam het kleinste kamertje in ons huis beschikbaar. Hoewel dit keer de nesteldrang vele malen minder was dan bij mijn eerste kindje, had ik al wel in mijn hoofd hoe ik graag de babykamer wilde inrichten. Daarnaast hadden we nog de spullen vanuit de oude baby kamer bewaard, wat een hoop kopen en regelen scheelde. Die spullen gebruikte ik, maar voegde daar andere dingen aan toe. Daarbij heb ik de algemene regel die helpt om voor een goede akoestiek te zorgen meegenomen!
‘Hoe leger de ruimte, hoe minder op de vloer en op de muren; hoe minder geluid geabsorbeerd wordt en hoe meer galm er in je huis is.’
Voordeel van een kleine kamer is dat de ruimte al best snel is opgevuld. Toch is het zelfs dan nog belangrijk om voor de juiste spullen en materialen te kiezen.
Waar kun je op letten?
- Vul de ruimte
- Werk in hoogtes
- Kies de juiste materialen
En verder?
Kies voor een vloerkleed!
Een vloerkleedje voor op de grond is super fijn in de babykamer. Denk daarbij aan zachte materialen; fijn voor je voeten in de nacht en ook zeker voor het geluid! Ik koos zelf voor een contrasterende kleur, maar zeker voor in de babykamer kun je alle kanten op met vloerkleedjes.
Gordijnen!
Hang stevige, verduisterende gordijnen op. Belangrijk om je kindje te laten zien wanneer het ‘nacht’ is en wanneer het ‘dag’ is. En daarnaast helpen gordijnen ook goed bij de demping van geluid. Ik heb voor gevoerde gordijnen gekozen, die extra stevig zijn.
Hang een klamboe op!
Zo leuk vind ik deze voor op de baby- of kinderkamer! Een stoffen klamboe, niet voor de muggen, maar voor de gezelligheid! Je hebt ze in allerlei kleuren, en van verschillende merken. In onze babykamer hangt deze klamboe van Jollein.
Wandplank!
Koop een wandplank en vul deze met mandjes en spulletjes. Als je er wat zachte items op zet zoals knuffels, dan helpt dit uiteraard ook weer voor de demping in de kamer.
Mandjes!
Ik ben dol op mandjes. Op de commode hebben wij deze ook staan, zelf vind ik het echt onhandig als ik een luier moet verschonen en ondertussen nog ergens uit een lade een luier vandaan moet toveren. Je wilt alles dichtbij hebben, zeker in het geval van een luier verschonen. Voor Puk haar kamer koos ik voor een mandje met panterprint!
Kapstokje!
Hang aan het kapstokje hangertjes, zodat je iedere keer een van die te leuke outfitjes kunt hangen. Het zorgt ervoor dat je zonder er veel moeite voor hoeft te doen, leuk kunt afwisselen.
Planten!
Ik ben dol op planten. De ene overleefd het bij mij beter dan de ander, maar meestal gaat het goed. Planten kunnen overal, dus ook in de babykamer. Naast demping zorgen zij ook voor een lucht zuiverende werking voor in de kamer. Let er wel op dat jouw kindje de planten niet kan aanraken. Je kunt daarin natuurlijk ook kiezen voor hangplanten.
Is de babykamer wat groter? Creëer dan een hoekje, met bijvoorbeeld een speeltent erin.
Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!