Nog nooit eerder was ik mij zo bewust van de waarde van geluid, totdat het bij mij anders werd. Geluid kreeg een andere betekenis, soms waardevol, soms van gemis. Maar bovenal werd ik mij bewust van het belang van geluid in mijn leven. Het gehoor is het enige zintuig dat nooit uitgaat, je zult altijd horen, zelfs wanneer je slaapt. Het gehoor is van belang in de communicatie, als waarschuwing, signaal, maar ook als emotie. De ervaring van een achtbaan is nu eenmaal anders met gillende mensen op de achtergrond. Een wandeling op het strand is nu eenmaal anders door de meeuwen en omslaande golven die je hoort. Maar we raken ook geprikkeld wanneer een geluid te hard binnenkomt. Gehoorbescherming is van groot belang, want eenmaal opgelopen schade aan de trilhaartjes is niet meer te herstellen. Hoe en wanneer je jouw gehoor kunt beschermen en op welke manier, lees je hier terug!
Eigenlijk is het best raar. We beschermen onze huid wanneer we in de zon gaan en we beschermen onze ogen met een toffe zonnebril. En onze oren? Die beschermen we veel te weinig of te laat. Vroeger droegen wij oorkappen als mijn vader ging zagen, maar naar een festival ging je zonder oordoppen. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in en dat is hard nodig ook. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks duizenden jongeren bij komen met gehoorklachten als gevolg van blootstelling aan (te) hard geluid. Veel van deze klachten zijn permanent en niet meer te herstellen. Het gaat om klachten zoals oorsuizen, overgevoeligheid voor geluid en gehoorverlies. Bovendien heb je beschadigingen niet meteen door. Ze ontstaan sluipend. Achteraf gezien hoorde ik waarschijnlijk al jaren lang slechter, maar ik had daarvan geen idee. Doordat ik zelf gehoorverlies heb, weet ik hoe belangrijk het is om je gehoor te beschermen en gehoorbescherming te gebruiken. Ik ging daarom zelf ook op onderzoek uit om te kijken hoe ik dat het beste kon doen. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kinderen.
Hoe kun je je gehoor beschermen?
- Draag gehoorbescherming
- Beperk de blootstelling aan harde geluiden
- Check decibellen (met een app)
- Houd afstand tot de geluidsbron (iedere verdubbeling van de afstand tot de geluidsdrager is een halvering van de geluidsintensiteit: 1m- 83 dB ; 2m- 80 etc..)
- Neem een hoorpauze (tijdens maar ook erna)
- Breng je gehoorbescherming op tijd in! Zo kunnen je oren wennen aan het gedempte geluid! Breng je, de gehoorbescherming in tijdens het concert dan zal je merken dat het geluid anders klinkt. Je oren (of eigenlijk je hersenen) hebben nu eenmaal tijd nodig om te wennen!
Oordoppen zijn verkrijgbaar voor verschillende activiteiten; voor in het verkeer, op het werk, om mee te zwemmen, te klussen voor op een festival of om mee te slapen. Oordopjes beschermen je oren, zonder alle geluiden die je wilt horen weg te filteren. Ze zijn er voor volwassenen en voor kinderen. Klik hier om te kijken wat bij jou past!
Welke soorten gehoorbescherming zijn er?
- Wegwerpdopjes
- Universele gehoorbescherming
- Oorkappen
- Otoplastieken (gehoorbescherming op maat)
Wegwerpdopjes
De gele of in sommige gevallen ook oranje, of rode doppen. Ze zijn van schuim en worden vaak gratis uitgedeeld op een evenement of door mensen aangeschaft wanneer ze voor het eerst gebruik maken van gehoorbescherming. Nadelen van die dopjes zijn uiteindelijk de prijs (reken maar eens door bij veelvuldig gebruik), ze vervormen het geluid, en helaas zijn ze niet goed voor het milieu, je kunt ze maar éénmalig gebruiken. De pasvorm kan een dingetje zijn, want de schuimpjes gaan uitzetten in je oor wat druk kan geven. Maar bij gebrek aan beter, ze beschermen je gehoor!
Universele gehoorbescherming
Universele gehoorbescherming bestaat vaak uit 1 of 2 maten in een doosje en is te koop bij een audicien, in de supermarkt, drogist, maar tegenwoordig ook op events zelf. Iedere oordop heeft een uniek filter, dat het geluid dempt tot een veilig niveau, terwijl je wel kunt blijven communiceren met je omgeving. Daarnaast kun je ze vaker gebruiken. Sommige universele gehoorbescherming kun je zelfs tot 100x gebruiken!
Oorkappen
Voor in iedere situatie, voor zowel groot als klein, in het rood of zwart, met vlinders, draken, of zonder. De keus is enorm! Te koop in de bouwmarkt, muziekwinkel en natuurlijk online! Klik hier voor een uitgebreid assortiment!
Op maat gemaakte bescherming!
Wanneer je zelf een motor bezit, geregeld op de schietbaan staat, wekelijks zwemt of meerdere concerten bezoekt, is het belangrijk om na te denken over op maat gemaakte gehoorbescherming. Ofwel, otoplastieken. De audicien maakt een individuele afdruk van het oor, waardoor de otoplastieken het oor volledig afsluiten en heel comfortabel zijn om te dragen. Ook deze bestaan in verschillende soorten en zijn te gebruiken afhankelijk per situatie. Een bijkomend voordeel is dat de audicien, samen met jou, kan zoeken naar een specifiek dempingsfilter dat past bij de geluidssituatie die je wilt dempen.
Harde of zachte oordoppen? Welke kies je?
Acrylaat
- Acryl, dit is een wat ‘harder kunstof’ vergelijkbaar met oorstukjes voor hoortoestellen.
- Langere levensduur met nanolak afwerking. Dit is een lak dat een antibacteriële en warmtegeleidende werking heeft
- Meer hygiënisch omdat deze doppen makkelijker schoon te maken zijn, nanolak is minder poreus waardoor bacteriën niet in het materiaal trekken
- Betere afdichting waardoor deze doppen meer demping geven dan siliconen gehoorbeschermers.
- Betere afvloeiing van warmte en daardoor zijn acrylaat beschermers in de meeste gevallen veel comfortabeler om te dragen, zelfs na een hele dag.
- De vlakke filters zijn eenvoudig te verwijderen voor het reinigen van de beschermers
Siliconen
- Zachter maar ook poreus materiaal (kans op verkleuring na aantal jaar is een aandachtspunt)
- Meer kleuren opties
- Vlakke filters eenvoudiger te verwijderen voor reiniging
- Ook te koppelen aan in-ear speakers
- Muzikanten die met hun “articulatieorgaan” muziek maken (zangers, saxofonisten, trompetisten etc.) voorkeur voor siliconen. Door de samenstelling van dit materiaal ontstaat er minder last van het ‘eigen geluid’ wat voorkomt dat het ‘eigen geluid’ de eigen stem, het instrument of het publiek harder wordt gehoord dan de eigen stam of het instrument.
Kinderen en gehoorbescherming!
Bij ons thuis liggen de oorkappen tussen het speelgoed. Deze kunnen eruit gehaald worden wanneer dat gewenst is of om mee te spelen. Gaan we naar een festival of evenement met muziek, dan gaan deze standaard in de tas. Op school worden ze tegenwoordig ook steeds meer gebruikt. De oren van kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan die van volwassenen. Niet alleen voor harde geluiden, maar ook voor de hoeveelheid prikkels of bijvoorbeeld voor water. Dat zwemdiploma was er bij ons niet gekomen zonder zwemdoppen. Achteraf gezien had ik ze liever preventief willen inzetten dan pas toen er pijnklachten ontstonden. Waar je voor kiest, voor kinderen is afhankelijk van de situatie, maar ook van het gebruik. De oren van kinderen groeien net zo hard als zij zelf, waardoor je oordoppen op maat wat regelmatiger moet vervangen.
Op maat gemaakte doppen zijn een investering die je voor de langere termijn maakt. Ze kosten uiteraard meer dan universele doppen. Je moet rekening houden met rond de 50 euro voor zwemdoppen voor kinderen tot ongeveer 170 euro voor muziekdoppen met een premium filter. Het is goed om te weten dat in sommige gevallen de werkgever of de zorgverzekeraar een deel kan vergoeden.
That’s how we (ROCK&) roll!
Voor zowel bij kinderen als voor jezelf, moet je doen wat voor jou werkt, wat bij jouw budget past en waar je je goed bij voelt, als je het maar doet! Daarnaast is het zo dat een goed voorbeeld goed doet volgen! Leg dus uit hoe je oren en het geluid werken, vertel erover en pas bescherming toe als iets normaals. Schijnt de zon dan smeren we zonnebrand op. En gaan we het geluid in dan gaan de doppen in en de kappen op. Easy as it is!
Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!