Home » Paula Hijne werd uit evenwicht gebracht door haar gehoorverlies. Lees haar verhaal!

Paula Hijne werd uit evenwicht gebracht door haar gehoorverlies. Lees haar verhaal!

Janneke
486 Weergaven
Ik ben Paula Hijne -Muller, geboren in de herfst van 1962.  Al heel jong organiseerde ik kinderfeestjes en bedacht bijzondere cadeautjes. Als pubermeisje gaf ik leiding aan een scoutinggroep en gaf ik les bij de reddingsbrigade. In de zomervakanties werkte ik in een tehuis met kinderen met een verstandelijke beperking. Lees hier meer over hoe gehoorverlies, evenwicht en tinnitus op mijn pad kwam en hoe ik hierin mijn weg vond. 

Op weg

Een logische stap was de Pedagogische Academie. In het basisonderwijs heb ik gewerkt met kinderen van 4 t/m 8 jaar. Het werk gaf mij veel voldoening. Naast het onderwijs hield ik van dansen en muziek maken. Ik schreef teksten voor toneel en cabaret, speelde en regisseerde.

Ik heb een bedrijf gehad (Fèstéro) in het geven van kinderfeestjes en het spelen van kindervoorstellingen. Zo heerlijk om te doen. 

Uit evenwicht

Vanaf mijn geboorte heb ik gehoorverlies, DFNA13. In de loop der de jaren werd dit steeds meer. Vanaf 2000 kreeg ik er tinnitus bij. In combinatie met het gehoorverlies en het werk in het onderwijs gaf mijn lichaam in 2006 een grens aan. Ik kreeg aanvallen van draaiduizeligheid. Dit is de ziekte van Ménière. Ik raakte mijn balans in het leven kwijt. Mijn wereld draaide letterlijk alle kanten op en ik was de controle kwijt.

Kantelpunten

Stap voor stap ben ik er weer bovenop gekomen en tijdens mijn eigen coachtraject leerde ik wie ik was en wie ik wil zijn. Ik leerde ‘loslaten’ en luisteren naar de grenzen van mijn lijf. Ik zag ineens nieuwe mogelijkheden en werd nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar mijzelf.

Op zoek naar een nieuw evenwicht

Tijdens mijn reïntegratietraject in 2008 werd duidelijk wat ik het liefste wil: mensen in beweging brengen, activeren en versterken. De kracht in de persoon herontdekken. Mensen begeleiden die iets anders willen in hun leven en/of werk en dat even niet op eigen kracht kunnen.

Na vier jaar coachopleiding ben ik professioneel counsellor en coach geworden. Mijn kwaliteiten: flexibel, optimistisch, oplettend, mild en initiatiefrijk. De competenties die ik in het onderwijs gebruikte, komen ook tijdens het coachen van pas.

Mijn ervaringen neem ik met me mee, niet als een last, maar als een schat.

Januari 2010 was de start van Via Novus Coaching. In 2012 ben ik mij gaan richten op de doelgroep ‘mensen met Ménière’.  Vanaf 2016 werk ik als hoorcoach. Mijn streven is het optimaliseren van de communicatie voor mensen met gehoorverlies, tinnitus, Ménière en/of evenwichtsverlies.

Nieuwe weg, het auteurschap

De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, het leren omgaan met een chronische ziekte en de beperkingen, de manier waarop ik coach én luister naar de ander, heb ik uitgewerkt en er de juiste woorden voor gevonden. Het resultaat is in 2016 in boekvorm uitgekomen:

Ménière in balans. Kom in actie. In 2021 is de tweede druk in eigen beheer uitgekomen.

Evenwicht in uitvoering

Het evenwicht heeft mij altijd gefascineerd en ik wilde begrijpen wat er nu precies ‘fout’ gaat met mijn eigen evenwicht als gevolg van de Ménière. Ik kon daar weinig informatie over vinden. Het heeft mij aangezet tot het schrijven van het boek over ons evenwicht. Dat is een heel proces geweest. De wetenschappelijke uitleg van het evenwicht omzetten in begrijpelijke taal was niet eenvoudig. Het vinden van de juiste vorm, een goede opzet, het evenwicht in een model zetten, het is uiteindelijk gelukt in kleine stappen. En misschien was dat wel heel belangrijk om dit ingewikkelde zintuig op een zorgvuldige manier duidelijk te krijgen. Evenwicht in uitvoering is een uniek boek geworden over hoe ons evenwicht werkt.

In 2020 is het boek op de markt gekomen. Voor het boek is een speciale website met webshop.  (klik hier voor de link)

Mijn missie is: het zintuig evenwicht op de kaart zetten in Nederland. Hiervoor heb ik al diverse interviews gegeven in kranten en magazines.

Hoor jij wat ik hoor?

Dit is de titel van het derde boek. Dat gaat over mijn ervaringen met tinnitus en ik reflecteer daarop. Wat heeft de tinnitus mij gebracht? Het boek komt in het najaar 2024 uit.

Mijn stem laten horen

Sinds 2019 draag ik hoortoestellen. Zolang ik hiermee nog kan spraakverstaan, ben ik enthousiast podcaster (Evenwicht, je leven) en radiopresentator (Hoor jij wat ik hoor? Bij de Lokale Omroep Zeewolde). Als spreker en gastdocent deel ik mijn ervaringen en kennis in verschillende groepen; patiënten, studenten en zorgprofessionals.

In de podcast vertel ik van alles over het evenwicht, gehoorverlies en tinnitus en van alles wat mij bezighoudt (Het psychisch evenwicht) Bij elke aflevering staat een volledig transcript, zodat ook mensen die geen podcast kunnen luisteren, het verhaal wel kunnen lezen.
(dat leest niet hetzelfde als een blog, want al pratend zijn er nog weleens kromme zinnen en ehtjes, die gewoon in het transcript staan. De mensen die mij kennen -en niet luisteren, maar alleen lezen- zeggen dan wel: ik hoor het je zeggen). Klik hier voor de link!

Praten met gebaren

Er is een grote kans dat ik doof word en het is niet duidelijk of hoortoestellen dan nog helpen. Daarom heb ik Nederlands met Gebaren (NmG) geleerd en begeleid ik elke week een gebarenoefengroep in ons dorp.

 Equi Libre, evenwichtskunst

Als het evenwicht niet meer goed werkt, kan dat invloed hebben op alle lichamelijke sensaties. Des te belangrijker is het om in beweging te blijven en niet te blijven zitten waar je zit. Hoe kan je omgaan met een evenwichtsbeperking? Ik heb het aan den lijve mogen ondervinden en heb ontdekt dat het nog steeds elke dag aandacht vergt. Ik houd me voortdurend bezig met afwisselende activiteiten, waaronder het spelen met taal.

Ik heb gehoorverlies én een luisterberoep. Ik heb een evenwichtsbeperking én ik sta evenwichtig in het leven. Dit is mijn ‘nieuwe weg’. En onderweg sta ik open voor nieuwe ervaringen en leer steeds iets bij, over mijzelf én over jou, als onze wegen een tijdje parallel lopen.

Wat weet ik dat anderen ook moeten weten?

We hebben een zintuig evenwicht. Het is ons allerbelangrijkste zintuig om te kunnen bewegen. De evenwichtsorganen zitten in het binnenoor, vlak naast het gehoororgaan.

Weet wat je wel en niet kunt!

Ik heb me verdiept in mijn beperkingen en heb daar zelfs mijn werk van gemaakt. Het schrijven erover heeft zoveel duidelijkheid gegeven. Mijn boeken kunnen anderen helpen om beter te begrijpen: wat de ziekte van Ménière is en welke acties er nodig zijn om ermee om te gaan; hoe ons evenwicht werkt en welke impact evenwichtsverlies heeft; hoe tinnitus ingrijpt op je leven en hoe je daar dan mee kunt leren omgaan.

‘Horen’ was eerst een beladen woord, vol emotie. Het woord ‘slechthorend’ helemaal. Nu is ‘horen’ verweven in al mijn bezigheden. Het woord slechthorendheid gebruik ik niet. Ik vertel dat ik gehoorverlies heb.

Naast dat ik gehoorverlies heb en dus bepaalde geluiden niet van buitenaf meer hoor, hoor ik juist veel. Tinnitus voert de boventoon. Door de hoortoestellen is het overdag milder van volume. Het heeft jaren geduurd voordat ik met de tinnitus om kon gaan. En dat is wel gelukt. Tinnitus, ook al hoor ik het luid en duidelijk, ik heb er geen oordeel meer over dat het weg moet.

Wat is de beste tip over het gehoorverlies die ik ooit kreeg?

Mijn vriendin zei tegen mij, toen ik vertelde over het gehoorverlies: ”misschien betekent het wel dat jij niet meer alles hoeft te horen”.

Dat zorgde voor een enorme opluchting. Ik hoef niet steeds meer zo mijn best te doen om alles te kunnen verstaan. Ik hoef niet altijd te weten wat er allemaal wordt gezegd. Zonder gehoorverlies was ik waarschijnlijk nooit zelfstandig ondernemer, coach, auteur en spreker geworden en was ik geen NmG gaan leren.

Aangezien ik niet alles van buitenaf hoor, hoor ik niet de irritante overbodige geluidjes die anderen wel horen. En anders kan ik mijn hoortoestellen uitzetten.

Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies. Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Paula haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten