Home » Tinnitus behandeling| 10 tips die helpen om grip te krijgen!

Tinnitus behandeling| 10 tips die helpen om grip te krijgen!

Janneke
4.164 Weergaven

Veel mensen die hinder van tinnitus ondervinden, gaan op zoek naar manieren om grip te krijgen op dat geluid. Dat is niet zo vreemd want tinnitus kan een negatief effect hebben op zowel het psychologisch als het lichamelijk welbevinden. Tinnitus behandeling is daarom echt van belang! Maar wanneer heb je grip op tinnitus? Als het geluid er niet meer is? Als je er controle over hebt? Of als je aanvaard hebt dat je geen controle hebt? Wat is haalbaar? In dit artikel lees je wat er wel werkt!

Ik hoor een aantal geluiden door elkaar. In het ene oor gebonk, in het andere meer een aanhoudende televisie die op storing staat. Na mijn operaties werden deze geluiden sterker. Een bijeffect van de operatie, omdat ik slechthorend werd. De geluiden zijn aanwezig, op de achtergrond, soms ver, soms dichtbij. Wanneer ik dit artikel schrijf, worden de geluiden sterker. Mijn aandacht gaat ernaar toe, maar ga ik straks de vaatwasser inruimen, dan heb ik er geen aandacht meer voor. Zoals met het geluid van de auto’s die voorbij rijden. Let ik erop, dan hoor ik ze, let ik er niet op dan verdwijnt het geluid, maar de weg en de auto’s verdwijnen uiteraard niet. Heb ik er dan toch grip op? Niet helemaal, de geluiden zullen er altijd zijn.

Waar kun je grip op krijgen?

  • Invloed: Grip op wat het geluid met jou doet.
  • Controle: Grip op hoeverre je de tinnitus over jouw leven laat beslissen.
  • Acties: Grip op welke acties jij onderneemt.
  • Signalerende factoren: Grip op signaleren van versterkende en verzachtende factoren.

Het beginprobleem, leidend tot oorsuizen, zit meestal in of rondom het oor, in mijn geval mijn slechthorendheid. Maar uiteindelijk wordt tinnitus in de hersenen gevormd (het centraal auditieve systeem). Gehoorvermindering wordt door de hersenen gecompenseerd, waardoor hersenactiviteit toe neemt. Omdat je de enige bent die het geluid hoort, wordt het ook wel fantoomgeluid genoemd. Tegenwoordig hoor ik ook geregeld het gehuil van een baby, maar blijkt mijn baby al even niet meer te huilen. Schijnt vaker bij ouders voor te komen. Een brein geintje! Meer dan 30% van de Nederlanders heeft weleens last van oorsuizen. Bij sommige mensen blijft het geluid en kan het een probleem worden. Het is bewezen dat tinnitus gerelateerd is aan emotie en aandacht, in plaats van dat het een fysiek probleem in het oor is. Emoties spelen een grote rol: negatieve gevoelens en emoties kunnen de last die je ervaart van tinnitus vergroten. Welke emotie er aan een geluid wordt gekoppeld en hoe sterk deze emotie is, varieert behoorlijk tussen verschillende personen. Dat verklaart ook waarom de ene persoon geen hinder heeft van tinnitus en iemand anders het als een dagelijkse last ervaart.

10 tips die helpen om grip te krijgen op tinnitus!

1. Medische checkup!

Is er een oorprop die plots dichtgeslibd is, dan kan de arts die verwijderen.

Bij een acuut geluidstrauma kan hyperbare zuurstoftherapie worden ingezet. Ook medicatie wordt in deze situatie soms ingezet door artsen. Het gaat dan om medicijnen die de doorbloeding van het binnenoor bevorderen of die de overdracht van zenuwprikkels in de zenuwbanen stimuleren.

Laat altijd een audiogram maken, op die manier krijg je inzicht in hoeverre gehoorverlies een onderliggend probleem kan zijn.

Wanneer een medische behandelbare oorzaak uitgesloten of uitbehandeld is, volgt soms de boodschap: “leer er maar mee leven”. Deze of gelijksoortige boodschappen zoals “ik kan niets meer voor u doen” komen vaak als een mokerslag aan. Deze uitspraken willen niet zeggen dat er niets meer aan te doen is. Er is nog een heel scala aan mogelijkheden, maar de arts kan die zelf niet aan jou geven. Gelukkig kan de arts wel doorverwijzen.

2. Tinnitus behandeling

Met stip op nummer 1 voor de aanpak van oorsuizen staat tinnitus behandeling of therapie. Er zijn tal van therapievormen beschikbaar om tinnitus blijvend te verlichten. De wetenschap is het er over eens dat tinnitus behandeling die gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie (CGT) aangevuld met counseling op basis van Tinnitus Retraining Therapy (TRT) het meest effectief zijn.

Tinnitus behandeling kan zowel in een groep, individueel of als zelfhulpprogramma gevolgd worden en wordt op verschillende plaatsen en manieren aangeboden.

  • Online, bijvoorbeeld Silence Your Tinnitus van Audiks
  • In sommige audiologische centra
  • Specialistische behandeling, bijvoorbeeld bij de GGMD

Tijdens dergelijke therapie krijg je inzicht in de tinnitus en leer je jouw brein aan om de tinnitus niet meer op de voorgrond te horen.

Het belangrijkste bij tinnitus behandeling is dat je kiest voor een aanpak waar jij je goed bij voelt. Daarnaast is een klik met de behandelaar ook erg belangrijk, omdat er dan een vertrouwensband kan ontstaan.

pexels-chepté-cormani-1381086

3. Stressreductie

Stress kan ervoor zorgen dat tinnitus luider wordt, maar daarnaast kan het volume ook opgedreven worden door iets anders: nek- en kaakklachten. Daarom is het ook belangrijk om jouw stresslevels naar beneden te krijgen, en inzichtelijk te krijgen waar en wanneer de stress oploopt.

Dit kan op veel verschillende manieren, denk maar aan fysiotherapie, acupunctuur, mindfulness, yoga, maar net zo goed door vaker de natuur in te gaan. Daarnaast is het goed om te kijken naar stressverhogende middelen zoals alcohol, drugs, cafeïnehoudende dranken en roken.

Om jezelf op een massage te trakteren hoef je niet altijd diep in de buidel te tasten. Er zijn tal van massagetools op de markt beschikbaar voor het gezicht, de nek en schouders. Ook kan warmte in de vorm van een kersenpitkussentje in je nek of op je kaakgewrichten verlichting brengen.

En heb je al eens gekeken bij de oordoppen die speciaal zijn ontwikkeld om stress te verminderen bij een gevoelig gehoor? Zeker wanneer je de omgeving wilt blijven horen, maar de hoge tonen iets wilt dempen, kan dit prettig zijn! (Je kunt ze hier kopen!)

4. Hoortoestellen

Wanneer tinnitus samengaat met gehoorverlies kan een hoortoestel uitkomst bieden. Gehoorverlies zorgt ervoor dat je extra inspanning moet leveren om gesprekken te volgen. Deze extra luisterinspanning kan zorgen voor overstimulatie van het auditief deel van onze hersenen wat zorgt voor meer (last van) tinnitus.Tevens kan er een tinnitusonderdrukker op een hoortoestel zitten. Zelf gebruik ik deze niet. Dit is geheel afhankelijk van jouw eigen ervaring of het kan helpen.

5. Gadgets

Naast een complete aanpak zijn er ook heel wat handige tools op de markt die verlichting van je tinnitusklachten kunnen bieden.

Het is normaal dat de tinnitus meer aanwezig is wanneer je gaat slapen. Wanneer het stil is, gaat de aandacht automatisch naar de oorsuizen. Een andere prikkeling van geluid kan helpen. Één van de dingen die ik heb uitgeprobeerd en waar sommige mensen baat bij kunnen hebben is een tinnitus hoofdkussen. Dit is een kussen met kleine speakers erin, die je kunt koppelen aan jouw favoriete muzieklijst. Wanneer je verknocht bent aan je eigen kussen dan kunnen luidsprekertjes in je hoofdkussen soelaas bieden of je draagt een zachte hoofdband die geluiden naar jouw voorkeur kan afspelen.

6. Gehoorbescherming

Na een feestje of concert, heb ik standaard meer last van tinnitus. Gehoorbescherming helpt daartegen. Ook wanneer je geen last hebt van tinnitus. Bij veel mensen is het oorsuizen het gevolg van overbelasting van het gehoor. De juiste gehoorbescherming dragen is dus een must!

7. Kennis

 Hoewel het internet vol staat met goede informatie over tinnitus, lees je ook genoeg horrorverhalen. Mensen die niet tevreden zijn, uiten dit nu eenmaal vaker dan wanneer zij dit wel zijn. Laat je hierdoor niet beïnvloeden, maar ga zelf op zoek naar wat voor jou werkt. De juiste kennis is daarin van belang, deze kun je uiteraard ook halen uit boeken. Een boek wat bij mij in de kast staat, en die een goede uitleg geeft over oorsuizen vind je hier.  

8. Apps

Er zijn tal van apps op de markt die kunnen helpen bij oorsuizen. Geluidsgeneratoren zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten, tinnitus therapy lite van Sound Oasis. Ook aan apps die geleide meditaties en ademhalingstechnieken aanbieden is geen gebrek: Headspace is perfect om te leren mediteren en met de app Insight timer heb je een ongelofelijk grote databank met meditaties in je zak zitten.

9. Support!

Ga op zoek naar steungroepen. Steun vanuit een netwerk met mensen die zelf tinnitus ervaren kan heel helend werken. Er zijn online groepen of sluit je aan bij een patiëntenvereniging.

10. En als laatste… Informeer je omgeving

De omgeving betrekken bij jouw klacht is extreem belangrijk. Deze onzichtbare klacht is soms moeilijk om voor te stellen. Daarom kan het handig zijn om op zoek te gaan naar iets wat vergelijkbaar is met wat jij hoort. Dit kun je aan jouw omgeving laten horen zodat ze toch een beetje een voorstelling kunnen maken van wat jouw oren te verduren krijgen de hele dag.

Via deze link kan je een bestand downloaden met daarop meer dan 150 tinnitusgeluiden. Grote kans dat die van jou er ook tussen staat.

Een behoorlijke lijst zoals je leest. En ik heb lang niet alles geprobeerd. Ieder mens is anders en de last die je ervaart van tinnitus ook. Weet dat er manieren zijn om hiermee om te gaan, en wees bewust van waar je wel grip op kunt krijgen! Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Laat je niet uit het veld slaan door iets wat voor een ander niet helpt. Wellicht biedt het voor jou wel uitkomst!  En als laatste; probeer niet alles in een keer, maar stap voor stap. Als het op dit moment niet werkt, kan het soms op een ander moment wel werken.

* Dit artikel heb ik samen geschreven met audioloog en tinnitus deskundige Karen Stalpaert van Audiks

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Nicole 5 maart 2022 - 11:20

Wat een goed artikel dat je hebt geschreven! En dank voor de waardevolle tips. Op spotify kun je ook allerlei ‘nature sounds’ vinden die voor mij goed werken. Met name als ik aan het werk ben ik me moet concentreren voor het schrijven van een artikel bijvoorbeeld.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten