Home » Zwemdoppen kind kopen? Met deze tips weet je welke je moet kiezen!

Zwemdoppen kind kopen? Met deze tips weet je welke je moet kiezen!

Janneke
3.354 Weergaven

Yes, het zwemdiploma is op zak. Maar dat was zonder zwemdoppen niet gelukt. De oorpijnen na de zwemles waren zo heftig dat we er bijna mee gestopt waren. Ik ging op onderzoek uit om te kijken of er een oplossing was en kwam bij zwemdoppen uit. Zwemdoppen voor een kind zijn er in alle soorten, kleuren en maten. Maar waar moet je beginnen, en welke zijn goed? Kies je voor universele of op maat gemaakte zwemdoppen en waar laat je dit dan doen? Ik sprak met een audicien en vertel mijn tips om de juiste keus te kunnen maken.

Vroeger ging ik zelf liever niet met mijn hoofd onder water. Ik had moeite met klaren en daarnaast had ik meestal oorpijn na het zwemmen. Ging ik met mijn hoofd onder water dan moest ik mijn neus goed dichtknijpen. Mijn moeder kocht van die watjes met wax, het probleem was alleen dat ik daardoor bijna niets meer hoorde en ze meestal uitvielen. Ik heb zelf dus geen goede ervaring met zwemoordoppen. Toen Tijn met zwemles begon, was dit niet iets waar ik op voorhand aan dacht. Pas toen hij pijn kreeg, ging ik op zoek. Toch kun je ook preventief de keus maken voor zwemdopjes. Kinderen zwemmen graag en doordat mond, keel en neusholte in verbinding staan met elkaar is een bacterie snel opgelopen. Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kan het een goed idee zijn om zwemdoppen voor kinderen aan te schaffen. De waterkwaliteit is nou eenmaal anders dan in Nederland, waardoor er meer bacteriën broeien. Veel kinderen lopen tijdens de vakantie oorontstekingen op, ook ik had hier altijd last van. Meestal heeft dit te maken met de kwaliteit van het zwemwater. Dit kan voor ouders een reden zijn om oordoppen te kopen. Bij ons kwam de aanschaf vanuit medisch oogpunt.

Buisjes en zwemdoppen

Tijn kreeg namelijk al eerder buisjes. Zowel voor als na het plaatsen van de buisjes legden wij de vraag bij zijn KNO arts neer of zwemdoppen zouden kunnen helpen. Elke KNO – en huisarts heeft hier zijn eigen mening over. Wij kregen hier dan ook niet echt advies in. Belangrijk hierbij is om als ouder op jouw intuïtie af te gaan en te kijken wat het gebruik van zwemdoppen doet. Wanneer je kind huilt, pijn heeft, of druk op de oren ervaart tijdens duiken, kunnen zwemdoppen een uitkomst bieden. Bij ons was dit duidelijk het geval. Toch zijn deze signalen niet altijd zo helder. Stoppen met de zwemles was voor ons geen optie, maar een kind dat in de nacht huilend wakker wordt met oorpijn wil je ook echt niet! Ik probeerde het dus gewoon uit, puur ook vanuit de gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’.

Welke zwemdoppen voor kinderen zijn er?

Nadat duidelijk was dat de oorpijn altijd na de zwemles kwam, ging ik mij online wat verdiepen in zwemdoppen voor een kind. Universele zwemdoppen kun je zowel online als bij de audicien kopen. Universele zwemdoppen sluiten het oor niet geheel af, hierdoor kan er, door de slechte pasvorm, water langs de zwemdop lopen. Op maat gemaakte zwemdoppen voor een kind sluiten het oor en de oorschelp af. Hierdoor is de afdichting perfect. Voor het maken van zwemdoppen op maat, moet je een afspraak maken bij de audicien. Deze zijn duurder dan universele zwemdoppen voor kinderen, maar uiteindelijk is maatwerk wel de beste optie. Van belang is wel dat je dit doet bij een audicien die gekwalificeerd is. 

IMG_8422
Wat moet je weten over op maat gemaakte zwemdoppen voor kinderen?
  • Ze moeten periodiek vervangen worden
  • Je moet een afspraak maken bij de audicien
  • Ze zorgen voor demping van het geluid, ongeveer 30dB
  • Kinderen kunnen angst hebben om de doppen te laten maken

Voordat je de zwemdoppen voor een kind aanschaft, is het goed om je vooraf af te vragen welk doel je wilt bereiken. Ook is het goed om jezelf andere vragen te stellen. Gebruik je ze tijdelijk? Wil je kijken of de klachten verminderen? Heb je ze nodig op korte termijn? Universele zwemdoppen voor een kind kunnen een goede optie zijn!

Ik kon snel terecht bij de audicien en koos daarom direct voor zwemdoppen op maat. We hadden hier direct na de eerste zwemles al profijt van! Door de groei van de oorschelp moet je de zwemdoppen voor kinderen periodiek vervangen. Bij kinderen van 0 tot 6 jaar moet dit elke 6 maanden en bij kinderen van 6 tot 12 jaar gemiddeld na 1 jaar.

Zwemdopjes voor grotere kinderen, jongvolwassenen en volwassenen gaan langer mee.

Naar de audicien

De op maat gemaakte zwemdoppen moet je bij de audicien laten maken. Het kan lonen om met een aantal audiciens die jij hebt uitgekozen te bellen, en om te vragen naar de levertijd. In ons geval wilden we deze zo snel mogelijk, zodat hij naar zwemles kon blijven gaan. Bij één audicien kon ik binnen een week terecht, terwijl ik bij de andere audicien nog minimaal 6 weken op de zwemdoppen zou moeten wachten. Het maken van de zwemdoppen was zo gebeurd. Toch merkte ik dat dit voor Tijn veel spannender was dan ik had gedacht. Het laten maken van de zwemdoppen was voor hem namelijk gekoppeld aan een ‘pijnervaring’, namelijk die van na het zwemmen en aan het plaatsen van buisjes. Van belang is dus wel om de afspraak goed voor te bereiden. Leg vooraf goed uit wat er gaat gebeuren en vertel dat het geen pijn zal doen! Daarnaast is het goed om de audicien vooraf te informeren en te kiezen voor iemand die de tijd neemt om jouw kind op zijn gemak te stellen. Nadat de zwemdoppen op maat zijn gemaakt, moet je nog een keer met jouw kind terugkomen, om te kijken of de oordoppen echt goed passen. Daarna is alles klaar en kan jouw kind er meteen mee gaan zwemmen!

Tip: de zwemdopjes zorgen voor een demping van ongeveer 30 dB (oren worden afgesloten). Er is helaas geen ander alternatief. Indien jouw kind slechthorend is, is het van belang om hier rekening mee te houden. Informeer de zweminstructeur hierover, zodat er rekening mee gehouden kan worden.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met stAr gecertificeerd audicien Ciske Post van NOIZEZZ.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten