Home » Melissa (26) ‘Hoortoestellen zijn een deel van mijn identiteit.’

Melissa (26) ‘Hoortoestellen zijn een deel van mijn identiteit.’

Janneke
295 Weergaven
Ik ben Melissa van Hoef (26), woonachtig in Weert, Limburg. Naast mijn werk in de gehandicaptenzorg bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking, blog ik onder de naam Van Klein naar Groot. Op Facebook en Instagram schrijf ik over mijn ervaringen met slechthorend zijn en het dragen van hoortoestellen.

Dit ben ik!

Zolang als ik me kan herinneren, ben ik slechthorend en maak ik gebruik van hoortoestellen. Ik weet niet beter, ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hebben mijn hoortoestellen ook nooit verborgen gehouden, dit is iets wat ik van hun over heb genomen. Mijn slechthorendheid en de hoortoestellen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik vind het erg belangrijk om mensen meer informatie te geven over hoe het is om slechthorend te zijn en dan vooral voor iemand van een jongere leeftijd. Overal waar je kijkt, zie je oudere mensen die hoortoestellen dragen. Hierdoor hebben hoortoestellen een oubollig imago gekregen en heerst er onder de jongere doelgroep een taboe op. Dit is iets wat ik ontzettend graag wil doorbreken!

Slechthorend vanaf de wieg

Al van kinds af aan ben ik slechthorend. Ik weet dus niet beter. Mijn slechthorendheid en mijn hoortoestellen hebben mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben! 

Velen denken dat wanneer je slechthorend bent, je niks meer hoort wanneer je hoortoestellen uit hebt. Dit klopt niet! Slechthorend en doof zijn, zijn twee totaal verschillende dingen. Net als dat velen denken dat wanneer je gebruik maakt van hoortoestellen, je met die dingen in een ‘goed horend persoon’ bent. Ook dit klopt niet, hoortoestellen zijn hulpmiddelen. Het woord zegt het al; ze bieden hulp maar vervangen niet jouw oren. De techniek kan tegenwoordig veel, maar het zal nooit 100% goed worden. Schaam je niet voor je hoortoestellen, je mag ze laten zien! 

Leuk online!

Jouw website, mijn blog, Brenda van Cholesteatoma, Journey, tinnitus_cookbook en eigenlijk alles rondom slechthorend zijn/ het gebruikmaken van hoortoestellen. Ik luister graag naar muziek, podcasts maar ook maak ik graag gebruik van Brown Noise op Spotify om mijn tinnitus minder aanwezig te laten zijn.

Pluspunt van gehoorverlies

In bepaalde drukke situaties kan ik mijn hoortoestellen uitzetten. Dat vind ik zelf echt een voordeel. Maar ook de techniek van tegenwoordig verandert zo erg. Ik kan bijvoorbeeld bellen en audio streamen naar mijn hoortoestellen. Zo kan ik alles net nog een beetje beter verstaan en kost het mij minder moeite om mee te kunnen blijven doen.

The sound of music!

Geluid is erg belangrijk voor mij, altijd al geweest. Al jarenlang ben ik me erg bewust van het feit dat ik minder hoor dan anderen en wat het gehoor, mijn oren en geluiden voor mij betekenen. Maar… sinds dat ik in december vorig jaar heb ervaren hoe het is om nog minder te horen door mijn plotselinge doofheid (rechts) ben ik me nog meer bewust geworden van alle geluiden. Gelukkig is deze situatie verbeterd op een positieve manier, maar toch hoop ik dit nooit meer te hoeven ervaren. Maar ook kan ik de stilte heel goed hebben, soms vind ik het heel erg fijn om even minder te horen, bijvoorbeeld na een lange dag vol prikkels. De slaapkamer en een rustige ruimte is dan toch ook wel een fijne plek! Hier kan ik tot rust komen en opladen maar ook mijn oren rust geven.

Dit helpt mij!

Inmiddels weet ik wat mij helpt en hoe anderen het beste met mij kunnen communiceren. Communiceer richting mij, kijk mij aan wanneer je met mij praat zodat ik je verbale (gezichts-)communicatie kan zien. Loop niet weg wanneer je wat tegen mij zegt, dat krijg ik toch niet mee. En natuurlijk gaat dat niet altijd goed, maar het helpt wel om dit uit te blijven leggen.

Geluksstofje

Ik ben van mezelf een open boek rondom mijn gehoor en hoortoestellen. Ik schaam me er niet voor en sta er nuchter in. Eerlijk, ook dit is voor mij af en toe moeilijk want ook ik zou het soms graag anders zien. Maar ik maak ook geregeld (sarcastische) grapjes rondom mijn gehoor. Daarin probeer ik het altijd positief te benaderen, maar wanneer mijn oren of hoortoestellen niet goed functioneren dan blijft dit lastig. Ik heb mij dan ook nog nooit geschaamd voor mijn gehoorverlies. Ik vind het vooral belangrijk dat het taboe rondom jongeren en hoortoestellen verbroken wordt. Juist daarom draag ik mijn toestellen vaak in het zicht, zet ik ze op de foto en maak ik er sieraden voor. Hierin is namelijk nog een flinke weg te gaan…

Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies. Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Melissa haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

1 Reactie

Léon 14 april 2024 - 11:53

Hallo Melissa, ik ben blij voor jou dat jij jouw ggehoorhandicap hebt aanvaardt en beste uit je hoortoestellen haalt. Ik ben 58 jaar en heb 51 jaar gehoorapparten. Ik test al eerdere jaren nieuwe hoorstoestellen. Iedere 2,5 jaar heb ik nieuwe in gebruik.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten