Home » Tien tips in communicatie voor als je gehoorverlies hebt!

Tien tips in communicatie voor als je gehoorverlies hebt!

Janneke
1.411 Weergaven

Wanneer je last hebt van gehoorverlies heeft de omgeving dit vaak sneller door dan de slechthorende zelf. Je brein levert alle inspanning om goed te kunnen verstaan en dat kan veel energie kosten. Zelfs wanneer je een hoortoestel draagt is dit nog altijd slechts een hulpmiddel. Het hoortoestel herstelt het gehoor voor een deel, het is geen geneesmiddel. Zeker in situaties die rumoerig of lawaaierig zijn, is het nodig om op een zo goed mogelijke manier te communiceren. Hier volgen 10 tips voor in de communicatie waar je direct profijt van kunt hebben!

Wanneer je gehoorverlies hebt, hoor je anders. Niet alleen in gesprekken maar ook in geluiden. De natuurlijke filter valt weg en dat kan merkbaar zijn. Zo kun je een bepaalde gevoeligheid voor geluid ontwikkelen. Sommige geluiden komen niet binnen, maar anderen juist des te meer. Tijdens gesprekken kan dit soms tot misverstanden leiden. Bepaalde klanken lijken nu eenmaal veel op elkaar. Je kunt je dan bezwaard voelen om steeds opnieuw te moeten vragen wat er gezegd is. En daarnaast kan het voor de ander lastig zijn, steeds te moeten herhalen wat hij verteld heeft. Als je beiden weet dat je hierin een aandeel hebt, en hier iets mee kunt doen, is dat al een goede basis. Uiteindelijk voer je een gesprek altijd samen. Dat zal de ene keer beter lukken dan de andere keer, toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen!

Tien tips voor betere communicatie!

1. Leg uit dat je gehoorverlies hebt en dat het kan zijn dat je de ander niet goed hoort.

Gehoorverlies is niet zichtbaar! Zelfs al draag je hoortoestellen, ook dan weet de ander niet wat jij wel en niet kunt verstaan. Net doen alsof helpt niet, juist dan ontstaat er ruis, of voelt de ander zich niet begrepen.

2. Vertel de ander wat hij kan doen om jou te helpen.

Ieder mens is anders. Weet dus wat jij nodig hebt om een goed gesprek te kunnen voeren. Deze tips kunnen een ander helpen!

3. Kies de juiste plek!

Zo helpt het mij als ik in een restaurant op een bepaalde plek kan zitten aan een tafeltje. Als iedereen al zit, zal ik moeten vragen of iemand met mij van plek wilt wisselen. Ik leg het uit en vraag of de ander het geen bezwaar vindt. Bij vriendinnen die mij kennen vind ik dit geen probleem meer, maar in een gezelschap waar men mijn verhaal niet kent blijft het oncomfortabel.

4. Achtergrondgeluiden uit!

Probeer onnodige achtergrondgeluiden te vermijden. Je kunt denken aan het zachter of uitzetten van muziek of de televisie. Soms helpt het ook om voor andere muziek te kiezen, muziek zonder gesproken taal werkt voor mij beter dan met. Of ga met iemand naar een andere ruimte die rustiger is. Ben je ergens anders, dan kun je denken aan een rustig tafeltje in een restaurant of een afgelegen bankje in de speeltuin.

5. Spreek rustig en duidelijk! (Niet harder)

Een goed voorbeeld doet goed volgen, wanneer jij rustig spreekt dan zal de ander dit vaak ook overnemen.

6. Houd oogcontact.

Wanneer je het gezicht van de ander goed kunt zien, kun je beter verstaan wat iemand zegt. Non verbaal wordt er een hoop verteld. Onbewust lees je dus een hoop af van wat de ander met zijn gezicht, lijf en handen doet.

7. Goede akoestiek!

Thuis ben ik op verschillende manieren aan de slag gegaan om de akoestiek te verbeteren. Dit kan met wandkleden, panelen, maar ook met stevige gordijnen, planten en kussentjes. Dit kun je in iedere ruimte van het huis doen, maar ook op jouw werk. Uiteindelijk is iedereen gebaad bij een goede akoestiek! Lees hier nog wat extra tips!

8. Herhaal wat je hebt gehoord!

Geneer je niet om te vragen naar wat je niet hebt gehoord. Geef aan wat je wél verstaan hebt! Op deze manier hoeft de ander alleen aan te vullen welke delen jij niet verstaan hebt.

9. Licht!

Zie je de ander goed? Wanneer het licht goed is, kun je iemands gezicht beter zien. Het helpt wanneer jij zelf met jouw rug naar het raam of het licht toe zit. Wissel eens van plek met elkaar aan tafel. Merk je verschil?

10. Neem hoorpauze.

Het kan helpen om in een gesprek een pauze in te lassen. Gewoon door even niet te praten, of door weg te lopen uit het gesprek. Loop een rondje buiten, of ga wat langer naar het toilet. Een stille plek kanjuist prettig zijn, maar als dit er niet is, helpt het al om even niet te hoeven communiceren. Een pauze van 5 minuten kan er al voor zorgen dat je daarna weer met meer concentratie en energie het gesprek kunt voortzetten.

Wanneer mensen gehoorverlies hebben, wordt er al gauw aan een hoortoestel gedacht. Een hoortoestel is een hooroplossing. Maar er is nog veel meer. Je kunt denken aan een hoorcoach, een logopedist of aan solo-apparatuur. Wanneer je op jouw werk of school hulp nodig hebt, zijn er gespecialiseerde bedrijven die mee kunnen denken in hooroplossingen. Er is veel meer mogelijk dan je op voorhand zou kunnen bedenken.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten