Sencity Festival heeft al meer dan 20 jaar wereldwijd impact en is een succesvol, zintuigprikkelend festivalconcept dat reist van Nederland naar steden zoals Londen, Berlijn, Helsinki, Kaapstad, Johannesburg, Sydney, Auckland, São Paulo, Rio de Janeiro en Patagonië. Het festival is geïnspireerd op het niet of minder kunnen horen van muziek. Jesse, 25 jaar oud en zelf slechthorend, werkt met veel plezier en enthousiasme voor dit festival dat op zaterdag 6 april 2024 plaatsvindt in Tivoli in Utrecht. Ik sprak met Jesse om meer te weten te komen over dit unieke evenement.
Het leven zit vol uitdagingen, en wanneer gehoorverlies een van die uitdagingen is, kan het soms voelen alsof je in een andere wereld leeft. Juist daarom is verbinding zo belangrijk. Festivals bieden vaak de perfecte gelegenheid om die verbinding te vinden, omringd door gelijkgestemden, vibrerende muziek en een sfeer van vreugde en vrijheid. Maar voor mensen met gehoorverlies kan de ervaring anders zijn. Geluiden vervagen, gesprekken vervormen en de magie van het moment lijkt verloren te gaan. En dat herken ik maar al te goed. Jarenlang lukte het me niet om echt te genieten, terwijl ik voorheen altijd vooraan stond bij de DJ, met mijn handen in de lucht, de wind in mijn haren en de zon op mijn gezicht. Ik moest zelf opnieuw ontdekken hoe ik festivals positief kon ervaren op een manier die voor mij werkte. Niet alle festivals zijn namelijk even toegankelijk, maar Sencity Festival is anders.
Jesse, die zelf al sinds zijn tiende slechthorend is en inmiddels meer niet dan wel hoort, haalt veel energie uit dit festival. Jongeren en volwassenen komen samen bij Sencity festival, niet alleen om te luisteren, maar ook om te voelen, te zien en te ervaren op een dieper niveau. Jesse legt uit dat er op dit festival geen onderscheid wordt gemaakt, horend, doof of slechthorend, het is voor iedereen. Het is een viering van diversiteit, waar iedereen gehoord wordt. Jesse staat bijvoorbeeld bij de welkomsthal om mensen op te vangen. Er is zelfs een speciale “WaJE” (wees altijd jezelf) balie opgericht, waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in glitters of een foto kunnen laten maken in de fotobooth.
Even terug in de tijd!
In 2003 werd het eerste festival georganiseerd onder de naam Deaf Valley, wat succesvol was, maar de aansluiting met zowel het horende als slechthorende publiek miste, iets wat wel in de ambitie lag. De naam werd gewijzigd naar Sense, waarna het festival al snel internationaal ging en dat nog steeds doet! Vorig jaar vierde het festival zijn 20-jarig jubileum en dit jaar is het festival te bezoeken in Utrecht. Sencity Festival is inmiddels wereldwijd bekend als een zintuigprikkelend belevingsfestival, met een gevarieerd programma van muziek tot kunst, workshops, talkshows en wetenschap. De artiesten zijn zorgvuldig geselecteerd, voornamelijk uit de elektronische wereld. Oprichter Ronald Ligtenberg vertelt; de zes bands zijn geselecteerd door festivals waar we mee samenwerken, zoals Roskilde, Sziget of ENSNS. Hiervoor kregen de bands een jaar lang coaching van internationale experts in geur, smaak, performance en toegankelijkheid. Op die manier wordt het een beleving op alle vlakken.
Extra prikkels bij Sencity festival
Hoe weet ik als slechthorende dat ik me hier staande kan houden? Dat is altijd een vraag die ik mezelf stel. Persoonlijk vind ik het prettig als een festival buiten in de natuur is, zodat ik makkelijk even rust kan opzoeken. Maar dan moet ik wel echt een plek vinden waar niemand is, want op festivals wordt er altijd wel aan je gevraagd hoe het met je gaat. Jesse vertelt dat er speciaal een prikkelarme ruimte is ingericht, ideaal voor hem om even rust te vinden en daarna weer de prikkels in te gaan. Hij legt uit dat de luidsprekers op een bepaalde manier zijn opgesteld voor het beste geluid. Dat klinkt voor mij goed.
Sense floor
In het hart van het festival ligt de Sense floor, die door bezoekers ook wel de trilvloer wordt genoemd. De vloer geeft de trillingen van de muziek, op die manier worden je zintuigen anders geprikkeld. De trillende vloer is niet de enige manier waarop dit gebeurt, er worden ook hapjes uitgedeeld en er worden geuren verspreid door de ruimte om je te prikkelen. Deze smaken en aroma´s veranderen steeds, en passen helemaal bij het gevoel van de muziek. Geluiden kun je op die manier ook ruiken, voelen en daardoor volledig ervaren.
Tolken en ondersteuning!
Op Sencity Festival spelen tolken Nederlandse Gebarentaal, schrijftolken, muziektolken en dove performers een onmisbare rol. Verbeteren deze tolken of begeleiders jouw ervaring? Je kunt hiervoor een gratis ticket aanvragen! Wanneer je naar dit festival komt, ontdek je dat er verschillende manieren zijn om muziek en geluiden te ervaren. Juist door alle zintuigen te prikkelen wordt de ervaring nog breder. Altijd al willen weten hoe muziek kan ruiken? Of voelen? Dan is dit een festival om het te ervaren! Meer weten? Bekijk hun website!