Home » Gehoorverlies werk || Tips voor openheid naar collega’s!

Gehoorverlies werk || Tips voor openheid naar collega’s!

Janneke
572 Weergaven
werk

Gehoorverlies op werk of een opleiding kan een uitdaging vormen, door openheid te creëren kan dit bijdragen aan het behouden of vormen van een prettige werkomgeving. Of je nu plotseling of geleidelijk aan gehoorverlies hebt gekregen of dat je een nieuwe baan krijgt, hierover communiceren is belangrijk. In dit blogartikel staan voorbeelden hoe je jouw collega’s kunt vertellen dat je slechthorend bent en welke stappen je kunt nemen om effectief te blijven communiceren.

Laat ik vooropstellen dat ik zelf meer zou kunnen communiceren naar mijn collega’s als het gaat over mijn gehoorverlies. Inmiddels is het zo eigen geworden dat ik het ook nogal eens vergeet te vertellen over mijn gehoorverlies op werk. In mijn vorige baan werd ik slechthorend, mijn collega’s doorliepen met mij dit proces. Bij mijn nieuwe baan, deelde ik hier terloops over. Ik ging opzoek naar wanneer het van belang was dat ik erover deelde en wanneer niet.  Zo kies ik ervoor om dit helder te communiceren naar mijn directe collega’s en in iedere situatie opnieuw suggesties te doen om zo effectief mogelijk te werken. Plannen we een vergadering dan kijk ik naar de tijdsduur en las ik een pauze in. Is er een presentatie die ik moet geven aan een grotere groep, dan zorg ik dat mijn collega de vragen die gesteld worden en ik niet heb verstaan, kan doorgeven aan mij. Moeten we ergens over vergaderen wat langer dan 45 minuten in beslag zal gaan nemen dan stel ik eigenlijk altijd voor om dit fysiek te doen of een pauze in te lassen.

Begrip voor gehoorverlies op werk en school.

Het is van belang om open te zijn over jouw gehoorverlies op het werk of op jouw opleiding. Dit zorgt voor begrip en helpt om mogelijke misverstanden te voorkomen. Het kan helpen om samen met een coach hiernaar te kijken en een plan te maken. Weten hoe ik je daarbij kan helpen? Kijk voor mijn aanbod hier!

Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

1. Kies het juiste moment en de juiste plaats  

Zoek een rustig moment om met je collega’s te praten, denk aan een vergadering waar je dit op de agenda zet of bespreek samen met jouw manager of een andere collega hoe je dit kunt aanpakken.

2. Bereid je voor 

Denk na over wat je wilt zeggen en welke vragen je kunt verwachten. Dit zal je zelfvertrouwen vergroten.

3. Partner in crime!

Bespreek samen met die collega wat je wilt vertellen of wat je wilt delen. Kijk hoe jouw informatie bij hem overkomt en oefen desnoods even samen.

4. Focus op mogelijkheden

Benadruk dat gehoorverlies jou niet beperkt in je capaciteiten en dat je nog steeds kunt bijdragen aan het team. Benoem hoe jij het beste kunt functioneren. Kijk of je hierin ook dingen samen kunt bedenken. Bijvoorbeeld bepaalde communicatieafspraken die je globaal met het team maakt. Niet alleen iets waar jij baat bij hebt maar juist ook anderen. Je kunt denken aan gebruik van muziek op kantoor of afspraken over de duur van vergaderingen, het inlassen van een 5 minuten pauze en bijvoorbeeld afspraken over bellen in dezelfde ruimte. Daarnaast kun je ook nog denken aan werkplek aanpassingen. Een koptelefoon zo maken dat jij wel goed kunt blijven bellen? Of een signaal in de ruimte wanneer er een alarm af gaat? Het is mogelijk. (Kijk eens bij www.hoorexpert.nl of www.planplanadvies.nl)

5. Leg uit wat gehoorverlies betekent

Geef wat context over jouw specifieke situatie, zoals de mate van gehoorverlies en de middelen die je gebruikt. Benoem daarin wat voor jou werkt en hoe anderen hierbij kunnen ondersteunen. Moedig je collega’s aan om vragen te stellen en suggesties te doen voor effectieve communicatie. Stel ze zelf ook vragen, wat merken zij aan jou? En ken je het filmpje van de Flinstones? Niet helemaal waarheidsgetrouw maar wel leuk om te laten zien! Klik hier om hem zelf te bekijken!  

Effectieve communicatiestrategieën

Nu je openheid hebt bevorderd, is het belangrijk om te begrijpen welke communicatiestrategieën kunnen helpen bij de dagelijkse interacties op de werkvloer. Zo sprak ik laatst met twee nieuwe collega’s af, beide van buiten mijn organisatie. Zij stelden voor om in een koffietentje af te spreken. Ik kwam binnen en zag meteen dat het spitsuur was, overal zaten mensen. Op zo’n moment weet ik dat ik het meteen moet bespreken, anders kan ik niet effectief vergaderen. Toen ik het besprak gaven beiden aan gehoorproblemen te hebben, we zijn opgestaan en hebben de vergadering elders gedaan. Een superfijn overleg, waarin ik op het einde bedankt werd voor de openheid. Ook zij hadden er veel aan gehad om de vergadering ergens anders voort te zetten en veel bijzonderder nog, ik was hierin dus niet de enige. Nu we deze kennis hebben van elkaar spreken we niet meer op dit soort plekken af. Waar kun je nog meer aan denken?

werk

Vijf tips die je kunt gebruiken

#1. Gebruik technologische hulpmiddelen!

Maak gebruik van hoortoestellen, ringleiding en speciale apps die de communicatie verbeteren. Verdiep je ook eens in een schrijf- of gebarentolk. 

#2. Geef visuele aanwijzingen

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen, zoals whiteboards of geschreven notities om belangrijke informatie te ondersteunen.

#3. Practice what you preach

Zorg dat afspraken over de communicatie nagestreefd worden. Zorg dat dit iets is van jouw hele team en niet alleen van jou.

#4. Zoek een geschikte zitplaats

Kies bij vergaderingen en bijeenkomsten een plek waar je de spreker goed kunt zien en horen. Wees op tijd aanwezig zodat je een plek kunt kiezen. Zorg dat je niet meerdere taken hoeft te doen tijdens vergaderingen. Taken zoals voorzitterschap zijn vaak juist wel in het voordeel, omdat je op die manier nog meer sturing kunt geven aan het proces.

#5. Communiceer je behoeften!

Aarzel niet om je collega’s te vertellen wat kan helpen om effectief met jou te communiceren. Communicatie gaat niet alleen, daar zijn meerdere mensen voor nodig. Dit kunnen kleine aanpassingen zijn, zoals een andere plek in de ruimte op kantoor, of school, herhaling of het verminderen van achtergrondlawaai.

Let’s work together!

Het delen van jouw gehoorverlies met collega’s of mede-studenten kan in eerste instantie wat spanning met zich meebrengen, maar het zal uiteindelijk leiden tot een betere samenwerking en begrip in de werkomgeving. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw gehoorverlies niet jouw professionaliteit bepaalt, en dat het teamwerk en openheid over dit onderwerp de sleutel zijn tot succes op de werkvloer en jouw opleiding. Daarnaast is het goed om te weten dat veel mensen baat hebben bij afspraken rondom communicatie. Wanneer je het perspectief breder weet te trekken kan iedereen de voordelen ervaren.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten