Home » Welke hoofdtelefoon kun je het beste kopen wanneer je gehoorverlies hebt?

Welke hoofdtelefoon kun je het beste kopen wanneer je gehoorverlies hebt?

Janneke
3.878 Weergaven
Koptelefoon hoortoestellen

Een hoofdtelefoon is de ideale manier om rustig naar een podcast of muziekje te luisteren. Er zijn veel verschillende typen en modellen, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer je slechthorend bent, valt er een deel van de koptelefoons af. In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten als je een hoofdtelefoon gaat kopen.

Wanneer je voor een hoofdtelefoon gaat, is het goed om jezelf een paar vragen te stellen. Voordat ik hoortoestellen kreeg droeg ik oortjes, die ik aan mijn telefoon koppelde, maar dat lukte niet meer toen ik slechthorend werd. Het in en uitdoen van de hoortoestellen en de muziekoortjes was geen optie.  Stel jezelf  dus een aantal vragen. Waar ga je de koptelefoon voor gebruiken? En wat mag de hoofdtelefoon kosten? De meeste mensen die een hoortoestel dragen zullen niet snel voor oortjes gaan, wel kun je kiezen voor een hoofdtelefoon die over jouw oren gaat of die via beengeleiding het geluid door geeft.

Vergelijken

Wanneer je een hoofdtelefoon gaat kopen is het handig om op een aantal dingen te letten. Niet alleen het type is belangrijk maar onderstaande punten ook.

  1. En daar kom je maar op één manier achter. Uitproberen! Net als met hoortoestellen heeft ieder merk hoofdtelefoon weer een eigen geluid. Wat jij prettig vindt moet je dus even testen.
  2. Hard of zacht, groot of klein. Smaken verschillen, je hoofd en oren ook. Hoewel je een hoofdtelefoon kunt verstellen is het goed om te ervaren wat je prettig vindt! Maar ook over de grootte, moet je nadenken. Ik draag ze het liefste helemaal over mijn oren, en niet erop.
  3. Met of zonder bluetooth? Draadloze hoofdtelefoons met bluetooth zijn handig, want je komt minder snel in de knoop. Vaak betaal je wel iets meer en moet je rekening houden met het opladen ervan.
  4. Er zijn verschillende hoofdtelefoons te vinden die de ruis vanuit de omgeving onderdrukken en geluid wegfilteren. De meeste mensen die slechthorend zijn zweren erbij. Maar bekijk eerst zelf even of je het prettig vindt!
  5. Er zijn tegenwoordig ook hoofdtelefoons die je kunt gebruiken als gehoorbescherming Zo kun je naar jouw favoriete radio of muziek luisteren, terwijl je jouw oren beschermt. (coolsafety.nl)

 

Welke zijn er?

Koptelefoons zijn er in verschillende vormen en afmetingen, maar er zijn echter drie primaire soorten: in-ear, on-ear en over-ear koptelefoons. Wanneer je slechthorend bent en hoortoestellen draagt of een CI met een hoortoestel, dan zal je eerst de hoortoestellen uit moeten doen voordat je de in-ear koptelefoon kunt gebruiken. Dit vind ik zelf onhandig, net als met de on-ear koptelefoons is het oor minder afgesloten, waardoor er meer ruis is. Ik koos daarom zelf voor een over-ear koptelefoon!

DSC_3129

Over de oren!

Voor de aanschaf van mijn eigen hoofdtelefoon heb ik diverse merken uitgeprobeerd en heel wat afgezocht op het internet. Uitproberen is uiteindelijk de beste manier om erachter te komen wat voor jou prettig is. Ik ging daarom voor een koptelefoon die over mijn hoortoestellen heen kan. Daarnaast koos ik voor noise canceling voor onderweg in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Vaak zet ik de koptelefoon op zonder muziek. Op die manier heb ik geen ruis van de omgeving, en geeft het wat meer rust. Daarnaast gebruik ik de koptelefoon ook voor mijn werk. Tijdens een overleg draag ik de koptelefoon, zodat het geluid dicht op mijn oren zit. Hier is de link naar de koptelefoon die ik zelf draag.

Maar er staat nog een koptelefoon niet in dit rijtje, die zeker handig is wanneer je een koptelefoon zoekt als je gehoorverlies hebt!

Naast de oren!

Een koptelefoon die je niet op je oren zet, maar op het bot. Deze koptelefoons noemen ze een bone conduction headset. Deze koptelefoon zit niet in of op je oren, maar ernaast op het hoofd. Het geluid wordt via je schedel direct naar je oren geleid, waardoor je deze koptelefoon kunt gebruiken zonder dat jij jouw hoortoestellen uit hoeft te doen. Doordat de gehoorgang niet afgesloten is, blijven geluiden van buitenaf, zoals een auto of iemand die praat, goed hoorbaar. Dit is veiliger in het verkeer dan oordopjes en koptelefoons. Het is een koptelefoon die veel gebruikt wordt tijdens het sporten, maar voor hoortoesteldragers dus ook handig is!

Koptelefoon werk

Koptelefoons bij gehoorverlies!

Daarnaast bestaan er ook hoofdtelefoons die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met gehoorverlies. Je kunt dan denken aan een koptelefoon die met een ringleidingsysteem samen werkt. Een koptelefoon waarbij je aan beide kanten afzonderlijk het volume kunt instellen. Of koptelefoons die door middel van een gehoortest afgesteld zijn op het persoonlijk gehoor. Zeker voor mensen met een wat zwaarder gehoorverlies, is het de moeite waard om hier even naar te kijken. (hoorexpert.nl)

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

5 Reactie's

Martineq\ 25 september 2023 - 16:43

Is het ook mogelijk om een over ears koptelefoon te koppelen aan een tv?

Antwoorden
Janneke 25 september 2023 - 20:18

Absoluut! Dat bestaat ook!

Antwoorden
Anne 2 februari 2024 - 09:39

Hoi Janneke,
Ik ben al een poos op zoek naar een koptelefoon die ik kan combineren met hoortoestellen. Met name om te gebruiken voor het bellen tijdens werk. De audiciën kan hierover niet meer vertellen als daar de multi mic voor te gebruiken, geen optie voor mij. Aan jouw info heb ik meer. Ik heb de over-ear uitgeprobeerd maar dat leidde tot fluiten vanwege het afsluiten. Ik ben dus benieuwd wat maakt dat jij daar geen last van hebt? Of zou het te maken kunnen hebben met de grootte van de kappen?

Antwoorden
Janneke 2 februari 2024 - 09:45

Dat zit hem eerder in de hoortoestellen dan in de koptelefoon. Met sommige heb ik dit wel en sommige heb ik dit niet. Er zijn vele mogelijkheden ook om iets specifiek voor jou aan te passen, ik zal je even een mailtje sturen!

Antwoorden
Maurice 19 februari 2024 - 17:21

met de meeste koptelefoons gaan mijn hoorapparaten piepen (rondzingen). Enige uitzondering die ik ben tegengekomen was de Beyer dynamic Amiron Wireless. Wel erg duur! Zit hem wellicht in de stoffen kussens op de koptelefoon. De meeste andere die ik op het hoofd heb gehad hebben leren of kunststof kussens. Wellicht dat iemand nog andere tips heeft want die BD is best wel duur.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten