Home » Hoor je mij?

Hoor je mij?

Janneke
1.855 Weergaven

Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies.

Rob Beenders werd 4 jaar geleden op een zonnige maandagochtend in maart wakker met een dof linker gehoor. Nooit eerder had ik problemen met mijn gehoor, ik was 36, sportief en wist niet wat er aan de hand was. Enkele uren later voelde ik me slechter en misselijker worden waardoor een bezoek aan de huisarts noodzakelijk was. Zijn diagnose was geruststellend, even rusten, medicatie nemen en het zou voorbij gaan.

Helaas werd het erger, naast verlies van gehoor voelde ik me zo duizelig en belandde ik in het ziekenhuis in het Belgische Hasselt. Na intense onderzoeken bleek een infectie in mijn linker gehoor de oorzaak te zijn van plotse doofheid en zorgde enkele maanden later de ziekte van Ménière ervoor dat ik ook rechts minder goed kon horen.

Ondertussen draag ik een hoortoestel in combinatie met een cochleair implantaat. Twee hooroplossingen die ervoor zorgen dat ik terug kan werken, kan communiceren, minder moe ben… Maar naast deze hoorhulpmiddelen heeft vooral het “hardlopen” ervoor gezorgd dat ik me weer helemaal “top” voel! Want je fysiek in conditie houden is ook belangrijk om je gehooruitdaging onder controle te krijgen.

Voordat ik problemen had met mijn gehoor en evenwicht deed ik mee aan de marathons van Berlijn en Rotterdam. Een unieke beleving! Wanneer je evenwicht problemen geeft in combinatie met slechter kunnen horen dan is hardlopen niet evident. Toch hebben mijn partner Patrick en mijn tweelingbroer Marc, mij kunnen overtuigen! We zouden mee doen aan de 15 km van Dwars door Hasselt, dat was ons gemeenschappelijk doel. En dat is gelukt!
Ik durf vandaag zelfs zeggen dat ik door het sporten me echt beter ben gaan voelen.  De revalidatie van mijn cochleair implantaat verliep vlot en mijn evenwichtsproblemen zijn versneld beter geworden.

Tijdens mijn hoorreis was ik voltijds politicus en zetelde ik in het parlement. Toch hebben mijn gehooruitdagingen me doen nadenken. Mijn leven lang in de politiek blijven zag ik niet zitten. Ik wilde graag mee werken om meer mensen toegang te kunnen geven tot een cochleair implantaat en voelde de “goesting” om meer bekendheid te realiseren voor hoorimplantaten. Ik ben daarom gestopt in de politiek en werk nu voltijds voor Cochlear waar ik me dag in dag uit inzet om mensen en overheden te overtuigen dat hooroplossingen even normaal zijn als bijvoorbeeld het dragen van een bril. Het is daarom belangrijk dat overheden blijven investeren in het beter terugbetalen van hooroplossingen zodat iedereen een volwaardig leven kan leiden, ook al laat je gehoor je een beetje in de steek.

Vragen aan mij!

 1. Wat weet jij dat andere ook moeten weten?
  Spreek niet van een gehoorbeperking, maar van een gehooruitdaging. Schaam je ook niet als je een hoortoestel of cochleair implantaat moet dragen, maar wees er trots op!
 2. Wat heeft jou geholpen en kan een ander ook helpen?
  Sporten heeft me enorm goed geholpen om me weer goed te voelen en om niet de hele tijd te moeten denken aan mijn gehooruitdaging.
 3. Wat is de beste tip over slechthorendheid die jij ooit kreeg?
  Slechthorend zijn kan er voor zorgen dat je de stilte nog meer gaat appreciëren, dat geeft je rust, ook mentaal.
 4. Wat mis jij in het aanbod op het gebied van beter horen?
  Ik mis bekendheid, het kan niet zijn dat er geen bekende mensen zijn met een gehooruitdaging. Hun stem kan anderen helpen om een hooroplossing te zoeken.
 5. Welk geluid mis jij?
  Eigenlijk geen, ik ben vooral dankbaar dat ik door een CI en een hoortoestel maximaal kan leven, werken en communiceren.
 6. Welke website/ boek/ zou jij aanbevelen?
  Ik hou heel erg van persoonlijke verhalen, dat geeft me energie, zeker als het gaat over mensen met een gehooruitdaging. Concrete titels heb ik niet, ik ben nogal een “veel-zoeker” 😊
 7. Zit er een voordeel aan slechthorend/ doof zijn?
  Absoluut! Ik slaap makkelijker want ik heb minder last van geluiden buiten zoals wagens e.d.
 8. Wat betekent geluid voor jou?
  Geluid staat voor mij synoniem voor emotie. Een baby die weent of lacht zijn twee uitersten die je moet kunnen horen om in te schatten wat er aan de hand is. De intonatie van een stem betekent soms meer dan de woorden die hij of zij zegt, ik vind het belangrijk dit te kunnen blijven horen.
 9. Wat betekent stilte voor jou?
  Rust.
 10. Waar ben je trots op?
  Ik ben trots op alle mensen die van hun gehooruitdaging een positief verhaal maken en anderen overtuigen om ook een oplossing te zoeken.

 1. Welke blogpost van deze website moet een ander lezen?
  Ik vind het fijn om tips te lezen vanuit een eigen ervaring. Deze post ‘Hoe zorg jij voor jouw eigen batterij’, vond ik zeer goed, het gaf antwoorden op zaken die ik zocht.
 2. Wie heb jij verteld over de blog en waarom?
  Ik krijg enorm veel energie van mensen die anderen willen inspireren. Deze blog is er zo eentje. Knap hoe je van moeilijke momenten een tekst kan maken om anderen te inspireren. We moeten dit maximaal verspreiden!
 3. Waar word je gelukkig van?
  Van kleine dingen, ze klinken misschien klef, maar ik kan heel erg genieten van water, de zon die op komt, of een goed glas wijn. Ik moet geen leven waarin altijd alles “groter”, “beter”, “mooier” of “duurder” moet zijn.
Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Rob zijn verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!
 

3 Reactie's

Andrea Berkelder 9 november 2020 - 09:19

Krachtig dat je er zo’n positieve draai aan hebt kunnen geven; ik wens dat je een inspiratiebron voor velen mag zijn. Veel succes met je mooie werk!

Antwoorden
Janneke 10 november 2020 - 09:02

Wat een lief bericht! Dank!

Antwoorden
Van Regenmortel Sofie 17 november 2020 - 18:16

Leuk om Rob zo wat te leren kennen. Ik was hem recent beginnen volgen op sociale media.
Een fijne rubriek ook de Hoor je mij! Ik ben benieuwd naar wat en wie er nog komt.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten