Home » Welk type boek over tinnitus past bij jou?

Welk type boek over tinnitus past bij jou?

Janneke
1.997 Weergaven

Kennis over tinnitus is van groot belang. Weten wat het is, waar het door kan ontstaan, maar vooral ook wat helpt om ermee om te gaan. Het internet staat soms vol met horror verhalen. Iedereen heeft een eigen interpretatie ervan. De aandoening en de invloed van oorsuizen op het eigen leven kan van mens tot mens verschillen. Kennis helpt om het te begrijpen. Het lezen van een boek over tinnitus kan hierin voorzien. En kan daarnaast ook inspiratie geven om te kunnen gaan met oorsuizen. Vanuit mijn opleiding las ik diverse boeken hierover. Toch merk ik zelf dat er boeken zijn die in de kast blijven staan, terwijl ik een ander boek er veel sneller uit pak. Er zijn verschillende soorten boeken over tinnitus te vinden, in de vorm van zelfhulp, autobiografisch, kennis of een roman! Ik geef je 5 verschillende soorten boeken, zodat jij zelf kunt kijken welke vorm bij jou past!

Zelfhulp- Oorzaken

Dit zelfhulp boek over tinnitus is van Arno Lieftink. Het verteld het verhaal van Irene (25 jaar). Zij kreeg last van harde en onverwachte geluiden. Geluiden waar anderen geen last van hadden. In dit boek kom je meer te weten over een behandelvorm die ondersteunend kan helpen bij tinnitus. Voor de behandeling van Irene gebruikt hij vooral technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Een behandelvorm, die ingaat op de acceptatie van een ziekte of aandoening. Arno geeft een heldere uitleg over het probleem en wat dit betekent voor het begrip en denkpatroon. Deze zijn namelijk allemaal met elkaar verweven. Dit te leren begrijpen kan heel helpend zijn. Het is een boek over tinnitus voor iedereen met oorsuizen maar ook met een gevoeligheid voor geluid. Met dit zelfhulp boek over tinnitus kun je leren en oefenen, zodat de klachten die voortkomen vanuit tinnitus meer naar de achtergrond kunnen verdwijnen met daarin een positief effect op de kwaliteit van leven. (te koop bij o.a bol.com voor €29,50)

Roman- De vorm van geluid.

In deze roman verteld Gregor Verwijmeren over tinnitus. Hij hoort van de ene op de andere dag geluiden in zijn hoofd. De geluiden bestaan uit suizen, fluiten en ruisen. De geluiden zorgen ervoor dat ze hem beroven van alles wat hem dierbaar is en drijven hem tot waanzin. Het een prachtig boek over tinnitus, omdat de wijze waarop hij erover schrijft erg tot de verbeelding doet spreken. Gregor is een catalogiseerder van muziek. Voor hem heeft geluid altijd een hele andere betekenis gehad, tot nu. Hoe gaat een muziekfanaat, hiermee om? Je volgt hem in zijn zoektocht, langs therapie, en lotgenoten. En door zijn achtergrond en liefde voor geluid laat hij jou hierop ook vanuit een andere hoek kijken! Want wat is geluid? Wat betekent geluid? En hoe denken wij over stilte? Gregor zorgt ervoor dat bij het lezen van dit boek over tinnitus, je anders naar geluid gaat kijken. Het is geen technisch boek, maar een vlot geschreven en meeslepend verhaal. Er gebeuren heftige dingen in het boek maar gelukkig eindigt het boek positief. En het kan je helpen om anders te leren luisteren. (te koop als ebook €9,99 bij bol.com) 

Kennis- Eerste hulp bij oorsuizen.

Een bekend en veel gebruikt boek over tinnitus in behandeling is van Olav Wagenaar. Dit boek staat vol met kennis en geeft antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is. Het bevat praktische tips en voorbeelden van andere mensen met tinnitus. Waardoor ervaring en theorie met elkaar gecombineerd worden. Op deze manier kan het handvatten geven om te gaan met oorsuizen en het te leren beheersen. Dit boek staat bij mij in de kast, en af en toe pak ik hem er weer even uit. Het is een boek over tinnitus wat makkelijk is geschreven en lekker wegleest. (voor €22,50 bij bol.com te bestellen) 

Aan de slag met tinnitus- Ongestoord

Ontdek “Ongestoord” geschreven door audiologe Karen Stalpaert, eigenaresse van Audiks in België. Dit boek is geen gewone leeservaring, maar een hands-on benadering van tinnitusbehandeling. Met praktische oefeningen en QR-codes voor geluidsfragmenten en ontspanningsoefeningen, helpt het boek je stap voor stap grip te krijgen op tinnitus. Karen’s heldere en inspirerende schrijfstijl maakt het boek zowel informatief als plezierig om te lezen. Een must-read voor wie met tinnitus aan de slag wil! Verkrijgbaar bij Karen zelf of via bol.com voor €24,99.

Behandeling- Tinnitus Retraining Therapy of Cognitieve gedragstherapie

En dan heb je uiteraard ook nog boeken die gebruikt worden bij de behandeling van tinnitus. Tinnitus Retraining Therapy, Acceptance and Commitment Therapy en Cognitieve gedragstherapie zijn behandelmethodes waarin je je kunt verdiepen. Je kunt de boeken lezen om meer te begrijpen over de methodieken. Zelf deed ik de opleiding voor cognitieve gedragstherapie, een behandelmethode die breed inzetbaar is en dus niet enkel voor tinnitus. Een boek zoals deze zou ik je enkel adviseren wanneer je interesse hebt in een behandeling. Juist omdat therapie zo helpend is wanneer je deze kunt volgen bij een fijne therapeut. De boeken kun je uiteraard gewoon kopen, of lees er meer over op het internet! (te koop bij bol.com) Of neem een kijkje op de website van TRT!

Schrijven helpt!

Daarnaast is het goed om te weten dat niet alleen lezen over tinnitus kan helpen, jouw eigen verhaal opschrijven kan ook helend werken. Wat je er uiteindelijk mee gaat doen, is uiteraard aan jou. Je kunt jouw verhaal online delen, het delen met mensen om jou heen of gewoon voor jezelf bewaren.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten