Home » Gratis ondertiteling toevoegen aan video’s om direct jouw bereik te vergroten!

Gratis ondertiteling toevoegen aan video’s om direct jouw bereik te vergroten!

Janneke
2.138 Weergaven

Binnen de digitale en social media is ondertiteling steeds belangrijker geworden. Zonder mis je namelijk een te grote doelgroep. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ongeveer 85% van de mensen filmpjes zonder geluid bekijkt. Ondertitel je jouw filmpjes niet, dan mis je dus een grote groep kijkers, ze klikken weg. Maak je zelf filmpjes en wil je weten hoe je een ondertiteling kunt toevoegen? Lees dan even onderstaande tips, waarmee je binnen no time jouw bereik vergroot!

Op social media kijk ik geregeld filmpjes. Voor mij komen mijn hoortoestellen nu echt goed van pas. Waar ik ook ben, het geluid van mijn telefoon wordt direct met bluetooth naar mijn hoortoestellen gestreamd. Toch heb ik ondertiteling nodig om goed te kunnen begrijpen wat er gezegd wordt. En ben ik op een plek waar ook ander geluid is, dan kan ik echt niet zonder. Maar helaas worden filmpjes nog vaak niet ondertiteld. Deze filmpjes kan ik dan niet goed bekijken.

En daarin ben ik zeker niet de enige! De groep gebruikers van ondertiteling is veel groter dan de 1,5 miljoen mensen die doof of slechthorend zijn. Ook mensen met autisme, TOS, anderstaligen en mensen die Nederlands willen leren, maken gebruik van ondertiteling. Bij elkaar kunnen ruim 4,5 miljoen mensen baat hebben als er ondertiteling toegevoegd is aan het filmpje. En dat is een grote groep! Maar die groep is nog veel groter!

Door het toevoegen van ondertiteling kunnen video’s altijd en overal worden bekeken zonder dat daar geluid voor nodig is. Denk maar eens aan de plekken waar jij filmpjes kijkt; in de trein, op werk, de bus, tijdens een kopje koffie op het terras. Precies de plekken waar je andere mensen niet wilt storen met geluid. Daarnaast is het zelfs aangetoond dat mensen die een video wel met geluid bekijken, toch nog vaak de ondertiteling toevoegen of aanzetten. Dit helpt namelijk om de inhoud van de video beter te begrijpen.

Ondertiteling toevoegen op social media is een must!

Op alle vlakken dus een plus, om ondertiteling te gaan toevoegen aan video’s! Helaas kost het toevoegen van ondertiteling vaak een hoop tijd of geld. Bij het maken van mijn eigen YouTube reviews wordt de ondertiteling helemaal uitgeschreven. Dat kost tijd, maar toch vind ik het zeer belangrijk om dit zo te doen. De akoestiek is daarin net zo van belang. Ik draag daarom ook altijd een microfoontje. Verder let ik er bijvoorbeeld ook op dat het achtergrondgeluidje niet te dominant aanwezig is of te hard staat. Allemaal dingen die belangrijk zijn om ook voor een gevoelig oor de verstaanbaarheid van taal zo goed mogelijk te maken. Anders is gesproken taal in een filmpje nauwelijks te volgen. Dat valt voor mensen met gehoorverlies net meer op, maar het werkt bij iedereen zo dat de hersenen harder moeten werken om achtergrondgeluid te filteren. Dit doen ze automatisch, daarom valt het niet iedereen zo op, wel kun je eerder last krijgen van vermoeidheidsklachten of stress. Ieder mens is er dus bij gebaat als geluid goed is afgesteld. Gelukkig zijn er ook gratis opties die goed werken!

Tips voor het toevoegen van ondertiteling aan filmpjes!

Op mijn eigen social media plaats ik bijna nooit filmpjes waarin ik praat. Bij filmpjes zonder gesproken tekst klik ik het (achtergrond)geluid uit, tenzij het geluid van toegevoegde waarde is. Wanneer ik wel een filmpje deel, dan pas ik een van onderstaande tips toe.

1. Tekstvlak

Plaats in korte filmpjes een tekstvlak met een samenvatting van wat er gezegd is!

2. YouTube

Op YouTube kun je een ondertiteling inschakelen. Plaats hier het filmpje en deel de link op jouw social media.

3. APP

Zelf gebruik ik een app om mijn filmpjes te ondertitelen. Er bestaan verschillende apps. Bijvoorbeeld Captions (betaald) of CapCut (gratis). Met 1 druk op de knop worden direct de ondertitels aan jouw video toegevoegd. Nu nog hier en daar iets aanpassen en verbeteren en je bent klaar!

Of het nu gaat om een bedrijfsfilmpje, een reel, review, instructievideo, animatie, Tiktok, vlog of ander beeldmateriaal: een ondertiteling is onmisbaar. Ik merk het aan mijzelf, als er geen ondertiteling is, dan klik ik gewoon door. En voor mensen die veel tijd in hun filmpje hebben gestoken, of een belangrijke boodschap hebben, is dat zonde want daardoor loop je dus echt kijkers mis. Lukt het niet met de gratis tips, dan zijn er genoeg bedrijven die ondertiteling verzorgen voor al jouw filmpjes!

Nog even hoe je ondertiteling kunt toevoegen op YOUTUBE!

  1. Log in bij YouTube Studio.
  2. Selecteer Ondertiteling in het linkermenu.
  3. Klik op de video die je wilt bewerken.
  4. Druk op TAAL TOEVOEGEN en selecteer je taal.
  5. En TOEVOEGEN onder Ondertiteling.

Is het erg als niet alles goed ondertiteld is? Als er taalfoutjes in staan? Nee! Liever dat dan helemaal geen ondertiteling! Wil je anderen helpen om hun bereik te vergroten? Deel dan dit artikel of maak ze erop attent dat een ondertiteling hun bereik kan vergroten! Voor de maker een voordeel én voor jou!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

1 Reactie

Joanna 23 november 2022 - 11:15

Toegankelijkheid mag online echt meer aandacht krijgen.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten