‘‘De ruimte is oneindig, zolang je maar je grens verlegt.’ Een tekst van Stef Bos, die mijn levensmotto werd nadat er iets volstrekts ondenkbaars gebeurde’, vertelt Anke Heij. Na bijna 15 jaar werken als tolk Gebarentaal werd zij plotseling zelf slechthorend op haar 39ste. Een abrupt einde van haar tolkcarrière. Nadat zij thuis kwam te zitten, vol verbijstering en verdriet, moest zij haar wereld opnieuw gaan ontdekken. Geluiden klonken anders dan voorheen, verstaan was niet meer vanzelfsprekend en de manier waarop zij geluid gebruikte om op haar omgeving te reageren, werkte niet meer. Lees meer over haar hoorreis en hoe zij leerde om goed te worden met minder geluid!
Kneitergoed met minder geluid!
Uiteindelijk nam ik een besluit: ik zorg dat ik kneitergoed word in leven met slechthorendheid en dat ik probeer minder horen als vriend te zien: we hebben het de rest van mijn leven samen te doen. Kneitergoed is voor mij dat ik voluit mijn leven leef en daarvoor alle beschikbare mogelijkheden inzet. Ik wist nog niet hoe, maar had wel de overtuiging dat dat me ging lukken.
Zo startte mijn ontdekkingsreis langs mindset, goede hoortechniek en kennis. Niet alleen over minder horen, ook over leven met levend verlies. Ik ontdekte zoveel onvermoede mogelijkheden. Hoewel ik kan accepteren dat ik minder hoor, blijven de dagelijkse gevolgen verdrietig. Dat hoort bij levend verlies. Ik ontdekte ook dat de vraag ‘wat nu?’ me zoveel verder hielp dan ‘waarom ik?’
Door telkens grenzen te verleggen, ontstonden dingen die ik voor onmogelijk hield. Mijn professionele en persoonlijke ervaringen vielen als puzzelstukjes in elkaar. Mijn werk als tolk, life coach en communicatietrainer gehoorverlies sloten naadloos aan op de expertise die ik opdeed met mijn eigen ervaring en door het volgen van trainingen rondom gehoorverlies en werk. Ik startte mijn bedrijf Kunst van het Mogelijke, coaching, training en advies bij gehoorverlies. Mensen begeleiden naar goed leven en werken.
Kennis, mindset en techniek!
Met maatwerk kan veel meer in leven en werken dan vaak wordt ingezet. Essentieel is een combinatie van kennis over slechthorendheid en mogelijkheden, een helpende mindset en goede hoortechniek. Voor iedereen die te maken heeft met slechthorendheid en de maatschappij. We zijn allemaal nodig. Ik hoor regelmatig verhalen van mensen die uitvallen van werk of gestopt zijn met activiteiten, waarvan ik denk: ‘met de juiste kennis, mindset en techniek had je je baan gehouden of dat gedaan waar je blij van wordt.’ Dat is een belangrijke reden dat ik mijn bedrijf Kunst van het Mogelijke startte. Bijdragen aan dat mensen optimaal mee kunnen doen. Ook als ze slechthorend zijn.
Blijven puzzelen
Mijn leven met slechthorendheid zie ik als adventure game: telkens nieuwe puzzels om op te lossen. Als dat lukt, verleg ik mijn grenzen en ontstaan nieuwe mogelijkheden. Stappen en stapjes zetten doet pijn. Maar minder dan blijven zitten waar ik zit. Grenzen verleggen vraagt voor mij ook om bewust ruimte te maken voor mijn verdriet. Boven mijn bureau hangt een poster met de tekst: ‘One of the greatest freedoms is how we react to things.’ Een dagelijkse herinnering aan dat ongeacht wat er gebeurt, ik heb te kiezen hoe ik daarmee wil omgaan.
Elke dag vind ik nieuwe inspiratie in contact met anderen. In buiten zijn in de natuur. Mensen van wie het verhaal en levenshouding me erg aanspreekt zijn Mandy Harvey, zij zingt professioneel met haar plotsdoofheid en Erik Weihenmayer, een avonturier die blind doet wat hij graag doet. Beiden zetten ze zich in om mogelijkheden te laten zien.
Verbinding zit in verschillende lagen.
Verstaan en verstaan worden is de basis voor verbinding tussen mensen. Verbinding met anderen ervaren, is waar we allemaal ten diepste naar verlangen. Verbinding is de basis voor intimiteit, een diep gevoel van verbinding waarin je voelt dat je mag zijn wie je bent. Maar hoe doe je dat als verstaan en verstaan worden door gehoorverlies niet (meer) vanzelfsprekend is? Dit onderwerp is teer en onderbelicht. Ik zet me ervoor in om dit op de kaart te zetten, zodat er woorden komen dit onderwerp binnen relaties te bespreken en er ideeën ontstaan hoe samenzijn anders, beter en creatiever kan. Dat lukt steeds beter: ik word nu regelmatig gevraagd hierover te schrijven.
Ongemak
Ik voel me regelmatig ongemakkelijk. Als ik iets van een ander nodig heb om mee te kunnen doen en ik daarom moet vragen. Of als ik mijn hoortechniek inzet of een tolk meeneem. Ik maak dan een bewuste keuze: voel ik me liever ongemakkelijk omdat ik niet kan meedoen of omdat ik aandacht krijg als ik inzet wat helpt om mee te doen? Meestal kies ik voor het laatste. Ongemakkelijk voel ik me sowieso, dan kan ik er beter wat moois uithalen.
Waar word je gelukkig van?
Ik voel me intens gelukkig als ik samen ben met de mensen die me lief zijn, liefst bij een kampvuur of lekker op avontuur in de kano of tijdens een wandeling. Of als ik thee drink, liefst zittend in de tuin met de zon op mijn gezicht.
Anke Heij begeleidt mensen naar goed leven en werken met gehoorverlies in haar bedrijf Kunst van het Mogelijke, coaching, training en advies bij gehoorverlies. www.kunstvanhetmogelijke.nl