Home » Mijn kind blijft de hoortoestellen uittrekken. Vijf tips!

Mijn kind blijft de hoortoestellen uittrekken. Vijf tips!

Janneke
779 Weergaven

Als je een toesteldragend kind hebt, herken je dit meteen. Zo rond de leeftijd van 6 maanden tot zo’n 1,5 jaar, ga je een paar pittige periodes door wat hoortoestellen dragen betreft. Kindjes gaan de hoortoestellen uittrekken! De toestellen vind je op de gekste plekken terug en je bent continu op je hoede. Als ouder kun je soms ten einde raad zijn, gefrustreerd raken en ben je geneigd de hoortoestellen weg te leggen. Maar dat hoeft niet. Het komt goed! Houd vol en lees de tips die andere ouders, die je voorgingen, hier geven. 

Irene (van Instagram account Cis, the Boys & Irene) is moeder van drie kinderen. Twee dragen er hoortoestellen. Inmiddels heeft zij flink wat praktijkervaring opgedaan. Maar ze weet nog goed hoe moeilijk het in het begin was. Hoortoestellen zijn aangemeten omdat ze noodzakelijk zijn. Als ouder wil je graag dat je kind ze zo goed en veel mogelijk draagt, zodat het effect op lange termijn ook merkbaar is. Je kind krijgt zo het meeste mee van alle taal om hem heen én leert wennen aan het dragen van toestellen, dus aan het geluid. Als ouder zing je liedjes als je naar de wc gaat, je neuriet wanneer je aan het opruimen bent, leest boekjes want het leren wennen aan geluid is belangrijk. Wanneer je baby in de fase komt dat z’n handjes alles grijpen, zijn de hoortoestellen binnen handbereik. En waar gaan de handjes vervolgens naar toe? Juist, naar de mond. Niet wat je wilt dus. Dat je kind de hoortoestellen gaat uittrekken is een zekerheid, hoe je ermee omgaat een uitdaging!

5 tips die helpen bij hoortoestellen uittrekken!

Afhankelijk van de leeftijd van jouw kindje hebben we een aantal tips voor jou die kunnen helpen bij hoortoestellen uittrekken. Kijk vooral daarin wat voor jou en jouw kindje werkt.

# TIP 1.

Laat jouw kindje zelf een kleur hoortoestel kiezen. De eigen keus kan helpen om het toestel te gaan dragen. Wist je dat er ook stickers bestaan die je op het hoortoestel kunt plakken?

# TIP 2.

Gebruik zelfklevende plakstrips of beveiligingsclips om de hoortoestellen beter op de plek te houden of om ze niet te verliezen. (v.a €14,50 Stick & Stay via oogvoororen.nl)

# TIP 3.

Accessoires kunnen helpen om te wennen aan de hoortoestellen. Zo kun je al op zeer vroege leeftijd het gebruik van solo apparatuur inzetten.

# TIP 4.

Wees zelf positief over de hoortoestellen, jouw mening en gevoel hierbij is super belangrijk. Onbewust nemen kindjes dit over.

# TIP 5.

Zorg er samen voor dat de hoortoestellen goed blijven functioneren. Doe dit bijvoorbeeld, door te laten zien hoe je de hoortoestellen goed kunt onderhouden. (onderhoudsartikelen via hoorexpert.nl) Of laat jouw kind ze in het doosje doen. Je kunt ook samen de batterijen checken. Uiteraard helemaal afhankelijk van de leeftijd van jouw kind!

hoortoestellen uittrekken
Fotocredits: Irene

Na die babyfase volgen er een of meerdere periodes van hoortoestellen uittrekken. Je bent extra alert, laat je kindje niet alleen, maar toch gebeurt het. Op de gekste plekken, op de gekste momenten. Het gebeurt steeds vaker en het dragen van de hoortoestellen wordt een issue. Niets lijkt te helpen. Het beveiligingskoordje zorgt er dan wel voor dat de toestellen in ieder geval op het ruggetje bungelen, in plaats van in de plantenbak liggen, maar de draag uurtjes worden steeds minder. Het kan zijn dat je er even geen zin meer in hebt, en de moed je in de schoenen zakt! Heel begrijpelijk. Maar houd vol, het gaat beter worden.

Heb je dit al gecheckt?

Als een kind de hoortoestellen regelmatig uittrekt, is het zinvol om de instellingen van het toestel te laten controleren;

  • Zijn ze opgeladen?
  • Zit er voldoende batterij in?
  • Staat het aan?
  • Past het oorstukje nog goed?
  • Zit er oorsmeer of vocht in het slangetje? Als jouw kindje de toestellen blijft uittrekken, bespreek dan met de audioloog of het toestel moet worden nagekeken.

In de periode dat het echt secondewerk is voordat ze weer uit gaan, is het zinvol dat je voor jezelf je doel helder hebt. Het doel is dat je graag wilt dat de hoortoestellen zo veel mogelijk gedragen worden. En in een lastige periode is dat doel met 5 minuten per dag ook al bereikt. Laat het je niet frustreren.

hoortoestellen kinderen
Fotocredits: Irene

Wat kun je doen?

  • Plan de momenten in, bijvoorbeeld drie keer per dag 5 minuten proberen en ga er bewust voor zitten.
  • Leid je kindje zo veel mogelijk af; met spel, met lezen, met dat wat hij leuk vindt. Geef je kindje iets in handen, zodat de aandacht daarbij is.
  • Het allermooiste zou zijn, wanneer je op dit moment ook nog iets met geluid aan kan bieden en zelf in ieder geval veel taal gebruikt. Dubbele winst!

Hard work, pays off!

En lukt het niet, leidt het tot frustraties, leg ze weg en probeer het een volgend moment weer. Het is dan drie keer per dag, vijf minuten keihard werken, handjes naar beneden halen en opnieuw weer afleiden, maar ‘hard work pays off!’ Echt! Voor je het weet zie je vooruitgang, en nog beter, worden ze gewoon gedragen en krijg je ze aangereikt omdat er een batterij leeg is.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben! Bekijk ook even het filmpje van deelkracht.nl waarin andere ouders tips geven!

1 Reactie

Lisette 14 januari 2024 - 18:19

Onze kinderen hadden als baby een mutsje op over de oren met een koordje onder de kin. Zo konden ze niet bij de gehoorapparaatjes. Daarnaast deden we de apparaatjes uit als ze gingen slapen en bij wakker zijn gelijk weer in. Op een gegeven moment hadden ze door dat wanneer de apparaatjes uit gaan ze gaan slapen.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten