Home » Uit eten wanneer je slechthorend bent? Check eerst deze tips!

Uit eten wanneer je slechthorend bent? Check eerst deze tips!

Janneke
2.261 Weergaven

Ik hou van uit eten gaan. Gelukkig woon ik in een omgeving waar veel restaurants zijn en uit eten gaan altijd een feestje is. Alleen wanneer je slechthorend bent, lukt genieten van uit eten gaan niet altijd. Het is van een aantal factoren afhankelijk, zoals de akoestiek, de plek in de ruimte waar het tafeltje staat, de plek waar ik zelf aan tafel zit, maar ook met hoeveel personen ik uit eten ben. Voor veel mensen die slechthorend zijn levert dit te veel gedoe op, waardoor zij liever thuis eten. En dat is super jammer. Achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat het voeren van gesprekken moeilijker wordt. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen. Ik deel hier mijn tips!

Toen ik slechthorend werd, had ik geen idee dat dit invloed kon hebben op (voor mij) hele vanzelfsprekende dingen, zoals uit eten gaan. Toch is dit een van de dingen waar ik op dit moment ook met hooroplossingen nog tegenaan loop. Wanneer je uit eten gaat, is de situatie namelijk iedere keer anders. De samenstelling van de groep, het soort restaurant, maar ook de dag en het tijdstip. Het lastige vind ik dat je het meestal niet meteen door hebt dat er iets is waar je last van gaat krijgen. Langzaam komt er een bepaald soort onrust, en tsja, dan zit je al.

Zo heb ik geregeld een speaker waar muziek uitkwam achter mij gehad. Doordat deze mooi was weggewerkt, zag ik hem in eerste instantie niet. Onlangs ben ik met een groep vriendinnen driemaal van tafel gewisseld voordat we een plek hadden die in de categorie ‘dit is wel te doen’ viel. De ruimte was groot, de muziek te aanwezig en met nog twee grote groepen naast ons was het niet te doen. Er is ook weleens een etentje in het water gevallen omdat ik net een hoortoestel gekregen had. We zaten aan een marmeren tafeltje, de vloer was van steen en de muziek stond hard. Op zo’n moment wil je niet meteen zeggen dat het niet gaat. Maar uiteindelijk komt het daar wel op neer.  

Gelukkig weet ik nu beter waar ik op moet letten. Meestal screen ik de ruimte direct wanneer ik een restaurant binnenkom. Toch heb ik nu nog momenten dat ik aan het ‘verkeerde tafeltje’ ben gaan zitten. Wanneer ik dan met mijn partner zit, voel ik mij minder bezwaard om de ober het probleem voor te leggen en van plek te wisselen. Maar met een groep vriendinnen bijt ik liever mijn tong af. En daar baal ik dan van, want het loont soms echt om drie tafeltjes verderop te zitten en te kunnen genieten van de avond.

Waar kun je op letten?

1. Plan vooruit

Zoek een rustige locatie. Of kies voor een tafeltje buiten op het terras. Restaurants met harde vloeren, open keukens, stenen tafels, metalen stoelen en glas; het is mooi voor het oog, maar niet voor het oor. Het geluid van lopende mensen, schuivende stoelen, gesprekken aan andere tafels, personeel dat aan het werk is, alles galmt door de ruimte en dit maakt het volgen van een gesprek moeilijk. Kijk dus voor een ruimte die wellicht wat kleiner is, waar ze gebruik maken van zachte stoelen of waar ze verschillende hoekjes in de ruimte hebben gecreëerd. Vaak kun je op een website al een goede indruk krijgen van een restaurant. Het is dan handig om op deze punten te letten.

2. Kies het juiste plekje

De juiste plek is allesbepalend. En daar kan het personeel je bij helpen. Je bent namelijk niet de eerste die om een rustige plek zal vragen. Wanneer ik online of telefonisch reserveer, geef ik het altijd even aan. Een tafel bij een muur of het raam is meestal stiller omdat het geluid maar van één kant komt. Tafels in het midden van de ruimte kun je beter vermijden. In sommige restaurants maken ze gebruik van scheidingswanden of hebben ze kleine hoekjes gecreëerd. Dit zijn vaak de plekken waar het voor jou fijn is om te zitten. Wanneer er een open keuken is, is het handig om hier niet naast te gaan zitten. Er als je dan toch al lekker bezig bent, kijk of het tafeltje niet naast het gangpad staat, of in de richting van het toilet. Dat scheelt een hoop verkeer langs jouw tafel.

Verder is het dan nog van belang waar je gaat zitten.

  • Wat is jouw beste oor?
  • Kun je jouw tafelgenoot goed zien?

Allemaal kleine dingetjes, die van invloed zijn en waar je direct profijt van kunt hebben.

Zorg dat je als een van de eersten gaat zitten als je met een grote groep bent. Zo weet je zeker dat je op de juiste plek zit. Hoe groter de groep, hoe groter de uitdaging.

Tip: Ga naast een leuk persoon zit, zo heb je in ieder geval iemand waar je gezellig naast zit als het te lastig wordt om de andere gesprekken te volgen.

3. Stel anderen op de hoogte

Ik denk dat ik dit zelf nog wel het lastigste vind. Anderen informeren en mijn behoefte uitleggen. Door ermee te oefenen, gaat het steeds beter. Het helpt om voor jezelf duidelijk te hebben wat je nodig hebt! Want wanneer je namelijk aangeeft dat je slecht hoort, is het heel normaal dat mensen dan harder gaan praten. Maar dat is nou net iets waar je niets aan hebt.

Dus wanneer je aan een bepaald tafeltje wil zitten, geef dit aan. Wanneer het jou helpt dat de ober rechts van jou staat wanneer hij spreekt, vraag dit. Wanneer de muziek te hard staat, vraag of het iets zachter mag.
Het kan helpen wanneer je het restaurantpersoneel vooraf over je gehoorverlies informeert. Ik vind dit online vaak makkelijker, ter plekke doe ik het niet altijd. Toch helpt het wel wanneer ik het benoem.

Wanneer ik met mensen uiteten ben die mij niet kennen, dan leg ik het kort uit. Bijvoorbeeld; ‘Ik ben slechthorend en draag een hoortoestel. Om iedereen goed te kunnen verstaan leg ik deze microfoon op tafel, die versterkt het geluid. Jullie hoeven niet harder te praten.’of ‘Ik ben slechthorend en draag hoortoestellen, wanneer ik op deze plek kan zitten kan ik iedereen goed zien en verstaan.’
En dat doe je niet alleen voor jezelf, een gesprek voer je namelijk altijd samen.  Wanneer jij de ander goed kunt verstaan, heeft de ander hier direct ook iets aan!

pexels-elina-sazonova-1850595

4. Neem een hoorpauze

Een hoorpauze is letterlijk een pauze nemen van luisterinspanning. En uit eten gaan is nou echt een situatie waar je met 5 minuten pauze even kunt opladen en het waarschijnlijk langer volhoudt. Dit kun je op verschillende momenten doen. Een bezoek aan het toilet is de uitgelezen kans voor een hoorpauze, maar een wandelingetje buiten is natuurlijk net zo goed. De meeste mensen hebben na ongeveer een uur een hoorpauze nodig. Jij bepaalt natuurlijk zelf wanneer je hier wel of geen behoefte aan hebt en ook hoe vaak!

5. Check jouw hoorhulpmiddelen

Allereerst de batterijen. Check voordat je uit eten gaat hoe vol de batterijen zitten. Zorg ervoor dat je altijd extra batterijen in je tas hebt of dat je een oplader meeneemt. Het gebeurt mij bijna nooit dat ik zonder batterij zit, maar wanneer dit het geval is, dan heb ik een probleem. En dat is zonde, want het is iets wat makkelijk voorkomen kan worden. Daarnaast kun je verschillende luisterprogramma’s door jouw audicien laten instellen op jouw telefoon. Op die manier maskeren de hoortoestellen bepaalde geluiden extra. Zo heb ik een programma ‘feestje’ en een programma ‘uit eten’. Toch merk ik in de praktijk dat ik er minder gebruik van maak, omdat de hoortoestellen zichzelf meestal voldoende afstellen per situatie. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van solo apparatuur zoals een tafelmicrofoon.

Uit eten gaan kost, wanneer je slechthorend bent, net even wat meer energie. Zorg dus dat naast de batterij van jouw hoortoestel, jouw eigen batterij voldoende is opgeladen. Zo kun je lekker uit eten. En heb je een fijn restaurant gevonden? Helemaal niet gek om daar gewoon vaker naar terug te gaan!

Eet smakelijk!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

2 Reactie's

Caroline van Daelen 11 december 2021 - 20:44

Mooi omschreven Janneke! Misschien nog 1 tip, let ook op de verlichting voor je gaat zitten. Soms zijn er in een restaurant tafeltjes met alleen een kaarsje. Gezellig, maar niet als je afhankelijk bent van spraakafzien. Een meer verlichte plek is dan wat prettiger.

Antwoorden
Annelies 27 juli 2023 - 12:39

Bij mij heeft een beetje harder praten wel zin,maar ook lángzamer praten. Veel tips ken ik al,maar de tip over deinrichting van het restaurant houd ik voortaan ook in gedachten!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten