Home » Akoestiek verbeteren in huis? Met deze tips kun je direct aan de slag!

Akoestiek verbeteren in huis? Met deze tips kun je direct aan de slag!

Janneke
2.062 Weergaven

De dag voor mijn eerste operatie kregen wij ons nieuwbouw huis opgeleverd. Een slechtere timing kon geloof ik niet… Als ik toen wist wat ik nu weet over akoestiek en slechthorendheid had ik wellicht wat andere keuzes gemaakt. Want wat kan dit een hoop verschil uitmaken! Toch kun je met wat kleine aanpassingen of toevoegingen aan jouw huis de akoestiek enorm verbeteren! Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

Een nieuwbouwhuis is hol! En dat doet nou eenmaal wat met het verstaan 🙂 Aan de andere kant is alles goed geïsoleerd en hebben we weinig geluid van buiten, dus dat scheelt. En ik weet niet of ik in plaats van een houten vloer achteraf voor hoogpolig tapijt in mijn huis gekozen zou hebben, maar dat terzijde. Als jij net als ik al een huis had, dan is het vooral belangrijk dat je met je interieur aan de slag gaat! Met een paar aanpassingen kun je al direct verschil merken! Ik zal mijn aanpassingen met jou  delen. Allereerst wat algemene dingen, waar je zelf ook mee aan de slag kunt gaan. Uiteindelijk heb jij als slechthorende niet alleen profijt hiervan, eigenlijk is het goed om in ieder huis hierop te letten. Maar voor slechthorenden valt het verschil waarschijnlijk net even meer op!

Wat zijn dingen waar je op moet letten?

Algemene regel is; hoe leger de ruimte, hoe minder op de vloer en op de muren; hoe minder geluid geabsorbeerd wordt en hoe meer galm er in je huis is. Er zijn materialen die zorgen voor geluidsabsorptie; geluidsgolven worden opgenomen in het materiaal. Een deel wordt omgezet in warmte het andere deel kaatst terug de ruimte in. Een kandelaartje hier en daar extra zal niet echt verschil uitmaken, maar op deze onderstaande punten kun je sowieso scoren!

  • (Gevoerde) gordijnen

Wij hebben gekozen voor een stevige stof gordijnen, met daarachter een dikke voering. Deze stof zorgt ervoor dat het geluid gedempt wordt. Je merkt direct verschil. Op de slaapkamers hebben wij ook overal gordijnen hangen. En hoewel het lastig te vergelijken is, merk ik echt dat er verschil in zit! De gordijnen boven zijn niet gevoerd met een dikkere laag, daar hebben we gekozen voor extra raambekleding, plissé gordijnen. Een extra laag die zorgt voor demping!

  • (Een grote) stoffen bank

Een joekel hebben we staan, en af en toe denk ik… kan ie niet wat kleiner? Maar we kunnen er met z’n allen op en liggend is het ook geen enkel probleem. Daarnaast absorbeert hij behoorlijk wat geluid in de woonkamer en dat is toch wel heel fijn. Op de bank liggen kussentjes en kleden, ook deze zorgen voor demping!

  • Vloerkleden

Wij hebben drie vloerkleden in de woonkamer liggen, waarvan het vloerkleed bij de bank dik en stevig is.  Naast dat het helpt bij een betere akoestiek, vind ik het er warm en gezellig uitzien. Boven in de slaapkamers ligt er ook een vloerkleed. En zelfs in de badkamer een groot exemplaar.

  • Planten

Ik ben opgegroeid met bloemen in huis, altijd en overal een verse bos. Die staat er bij ons dus ook altijd. Maar daarnaast hebben we een aantal planten staan. Een hele grote met flinke bladeren. Hoe groter de bladeren hoe meer geluid ze absorberen en daardoor dus ook zorgen voor een goede akoestiek, wat helpt bij slechthorendheid. Ga voor een rieten of stoffen plantenbak in plaats van plastic of steen, ook dit helpt! Of denk eens aan een hangende plant!

  • Apparaten

Doordat wij een nieuw huis kochten konden we alles bepalen, van doucheputje en lichtknopje tot aan de apparaten in de keuken. We blijven ons kapot schrikken als de vaatwasser ermee stopt, die gaat namelijk zelf open als hij klaar is. Maar omdat hij zo stil is, maakt dit echt onwijs verschil uit. De afzuigkap is prima, maar had wel stiller gemogen. Onze stofzuiger dat is een ramp… Daar moet ik toch nog eens naar op zoek gaan!

  • Aan de muur!

De macrame hangers vind ik zelf erg leuk en doordat ze van stof zijn en je ze in alle kleuren en maten kunt bestellen vind je er vast eentje die in jouw interieur kan passen! Je kunt hem natuurlijk ook zelf maken… Verder zijn er websites die er helemaal op gericht zijn om je te helpen bij een professionele manier om de akoestiek in een ruimte aan te pakken. Je kunt hier ook akoestische wandpanelen kopen die je met een eigen afbeelding kunt laten maken.

Genoeg om mee aan de slag te gaan dus. Let er bij de dingen die je aanschaft vooral op van welke materialen ze gemaakt zijn, zodat je kiest voor geluidsabsorberende materialen!

Heb jij nog tips of ideeën? Ik ben erg benieuwd!

2 Reactie's

Jacko 20 december 2020 - 10:21

Hi! Het is ook een optie om soort platen aan de muur of plafond te (laten) hangen. Er zijn bedrijven die de akoestiek in huis of ruimte kunnen meten, en aan de hand daarvan oplossingen bieden. Ik ben er zelf nog mee bezig, maar misschien is het een idee.

Antwoorden
Janneke 20 december 2020 - 11:35

Ja klopt, er zijn verschillende bedrijven die dit aanbod aanbieden! Ik ben benieuwd naar jou ervaring ermee!! Laat je het weten?

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten