Slecht nieuws verkoopt altijd beter. Dat is niet nieuws… Ik word er alleen zelf altijd wat onzeker van. Doordat je online van alles kunt delen en lezen kan dit jouw keuze enorm beïnvloeden. Want reviews en de meningen van anderen zijn soms heel lastig om te filteren. Een review is voor een restaurant belangrijk, want het kan jouw keus als consument wel veranderen. Was de ober echt zo onbeleefd of had iemand gewoon een slechte dag? Reserveer je een tafeltje in dat restaurant, gegarandeerd dat je extra op de service gaat letten. Dat geldt ook voor de behandeling van tinnitus. De laatste tijd lees ik in het nieuws geregeld negatieve artikelen over de behandeling van tinnitus. Dat kan de keus om iets aan tinnitus te gaan doen beïnvloeden en zelfs afremmen. En dat is eeuwig zonde! Er is namelijk wel iets aan te doen. Lees hier meer over verschillende tinnitus behandelingen en wat kan helpen!
Laatst ging ik een hotel boeken. Dan ga ik reviews lezen. Wat voor cijfers geven mensen het hotel, wat zijn hun bevindingen? Ik las; ‘superontbijt’, ‘de croissantjes waren oud’, ‘de bedden hard’, ‘de bedden zacht’, ‘fantastisch uitzicht’, ‘we keken uit op een ziekenhuis’, en ineens stopte ik met de boeking. Wat was nu waar? Hoe kan de een het hotelpersoneel als onzorgvuldig omschrijven en de ander juist als behulpzaam. De gedachten, de gevoelens en wat iemand daar ter plekke mee heeft gedaan, zijn zo van invloed op de ervaring van de persoon zelf. Ik belde het hotel en deelde mijn bevindingen. En hoewel ik het antwoord natuurlijk al wist vertelde deze meneer mij dat meer dan 80 procent van de gasten positief is, alleen die hoor je vaak niet terug in een review. Hij liet mij weten dat het hotel voor dat weekend niet vol zat en als de kamer mij niet beviel, dan kon ik ter plekke vast nog wisselen van kamer. Het stelde mij gerust en ik boekte!
En zo gaat het bij mij vaker. Lees ik dat de akoestiek in een restaurant slecht is, dan ga ik niet. Terwijl ik normaal gesproken in een restaurant dan even om een ander tafeltje vraag. Idem met behandelingen. Zelf heb ik ervaring met cognitieve gedragstherapie, zowel persoonlijk als in mijn werk. Het is een van de belangrijkste therapievormen die helpt om te leren gaan met tinnitusklachten. Er zijn mensen die niet gevoelig voor de mening van een ander zijn, ik wel. En ik ben zeer enthousiast over deze therapievorm. Deze tegengeluiden worden helaas alleen veel minder in beeld gebracht. Hoe komt dat nou?
Nare ervaringen zijn voer voor ons brein!
Uit verschillende studies blijkt dat nare ervaringen steviger worden opgeslagen in het brein dan plezierige. Dat geldt voor mensen en voor dieren. Dit heeft een evolutionaire oorzaak, denken wetenschappers. Als we ons herinneren waar gevaar vandaan komt of wie het slecht met ons voor heeft, is het makkelijker om te overleven en om onszelf voort te planten. Eén negatieve ervaring weegt gevoelsmatig dus veel zwaarder dan 10 alledaagse, positieve gebeurtenissen. Zeker wanneer het om tinnitus gaat, is dit een heel belangrijke. De aanwezigheid van tinnitus registreren we sterker in ons brein wanneer het op de voorgrond is dan andersom. Helemaal wanneer we tinnitus als iets negatiefs in ons hoofd labelen. Iets wat ik zelf ook zo heb ervaren.
Hoe klinkt het?
Ik hoor een bonk en een suis en dat vaak door elkaar heen. Een avondje uit met muziek in de kroeg of op een festival? Gegarandeerd een aantal dagen erna een flinke piep. Na mijn ooroperatie werd het sterker. Er waren zelfs momenten dat ik er angstig van kon worden, vooral in de nacht. Wat is tinnitus? (Lees er hier meer over!) Met mijn audicien sprak ik hierover. Door mijn gehoorverlies worden de geluiden anders waargenomen. Waarschijnlijk hoor ik de doorstroming van mijn bloed. Het zijn dus natuurlijke geluiden. En het klopt dat ik ze op bepaalde momenten luider hoor dan op andere momenten. Ik kan mijn aandacht ernaar toe laten gaan en ik kan mijn aandacht er vanaf halen. Ik kan het ervaren als een constante slag op een trommel, maar ik kan het ook ervaren als een bonkje. Maar hoor ik het niet meer dan heb ik een probleem, want dat zou betekenen dat mijn bloed niet meer stroomt… Nu ik weet dat deze geluiden juist positief zijn, ervaar ik ze anders. Soms vervelend, maar wel anders!
Ieder mens is anders! Iedere klacht ook!
Hoe kan het dat er mensen zijn die de last van tinnitus zo anders kunnen ervaren? En zelfs zo heftig dat ze niet meer willen leven? Dat is lastig te begrijpen, zeker wanneer je bij die laatste groep hoort. En dat is soms zo ingewikkeld aan het brein. Vaak is het zo dat tinnitus niet op zichzelf voorkomt. Het is vaak een combinatie die samen gaat met bijvoorbeeld verlies van een baan, een scheiding, gehoorverlies of een burn-out. Juist de complexiteit maakt het ingewikkeld, maar ook de beleving. En juist daarom zijn er verschillende tinnitus behandelingen. Gemiddeld hebben 1 op de 7 mensen last van oorsuizen. Maar er is iets aan te doen! Er valt veel winst te behalen als mensen inzicht krijgen in het mogelijke ontstaan van tinnitus en er ook actief mee aan de slag kunnen.
Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen. Zo liet ik zelf oordoppen van Pluggerz op maat maken. Met die doppen in uitgaan, scheelt mij een week aan intense tinnitus klachten. Maar echt! Daarin ben ik niet de enige, inmiddels is er steeds meer bekend over wat het effect van harde muziek is op tinnitus. Daarnaast kunnen tinnitus behandelingen verlichting geven en trek ik geregeld een zelfhulpboek uit de kast om weer even dingen op te halen!
Welke drie dingen moet je weten wanneer je last hebt van oorsuizen?
#1 Behandeling helpt!
En nee het is niet gericht op het laten verdwijnen van oorsuizen: er bestaat geen standaard medische behandeling voor de meeste tinnitus klachten. Er is ook geen medicijn of operatie waardoor de tinnitus verdwijnt. Wel zijn er tal van therapievormen beschikbaar om tinnitus blijvend te verlichten. De wetenschap is het er over eens dat tinnitus behandelingen die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie (CGT) aangevuld met counseling op basis van Tinnitus Retraining Therapy (TRT) het meest effectief is.
Tinnitus behandelingen kunnen zowel in een groep, individueel of als zelfhulpprogramma gevolgd worden en wordt op verschillende plaatsen en manieren aangeboden. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in tinnitus. Daarnaast is het doel om jouw brein te leren, om de tinnitus niet meer op de voorgrond te horen. Het belangrijkste bij tinnitus behandeling is dat je kiest voor een aanpak waar jij je goed bij voelt. Daarnaast is een klik met de behandelaar ook erg belangrijk, omdat er dan een vertrouwensband kan ontstaan.
#2 Kennis is een must!
Ik heb zelf een aantal boeken thuis in mijn kast staan. Die pak ik er soms weer even uit en blader ik door. Ze helpen mij om in het moment weer even te kijken naar wat er nodig is. Stress en slecht slapen zijn bij mij de triggers waardoor tinnitus meer op de voorgrond komt te staan. Ik weet het, maar door er af en toe weer even over te lezen helpt het mij om er weer mee aan de slag te gaan.
Welke boeken kan ik aanbevelen?
1. Tinnitus. Er is iets aan te doen- Sandra Post Hummus
2. Eerste hulp bij oorsuizen- Olav Wagenaar
3. Ongestoord- Karen Stalpaert
#3 Begrip van een ander en van jezelf!
´Leer er maar mee leven,´ is de opmerking die veel mensen al gehoord hebben. En juist dat is een onwijze dooddoener. Er is namelijk wel iets aan te doen! Tinnitus behandelingen, kennis, maar ook begrip vanuit de omgeving en vanuit jouzelf is een belangrijke. Ik leerde mijn eigen tinnitus pas beter te omschrijven toen ik andere geluiden gehoord had. En die geluiden kun je ook aan andere mensen laten horen! Via deze link kan je een bestand downloaden met daarop meer dan 150 tinnitusgeluiden. Daarnaast kan het in contact komen met anderen en ervaringen uitwisselen ook heel helpend zijn.
De beste tip is vaak die van een ander!
Een tegengeluid is superbelangrijk, juist om mensen die voor het eerst klachten ervaren te laten weten dat er wel mogelijkheden zijn. De nieuwskoppen schrikken vaak enorm af! En vaak worden mensen met tinnitus geadviseerd om niet zelf het internet af te struinen, juist om deze reden. Toch is het zo dat de negatieve nieuwskoppen en berichten vaker en meer gelezen worden. Ieder mens is anders en de last die je ervaart van tinnitus ook. Weet dat er manieren zijn om hiermee om te gaan, en wees bewust van waar je wel grip op kunt krijgen! Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Maar het is wel belangrijk dat je je niet uit het veld laat slaan door iets wat voor een ander niet helpt. Wellicht biedt het voor jou wel uitkomst! En als laatste; doe het stapsgewijs, en niet alles in een keer. Als het op dit moment niet werkt, kan het soms op een ander moment wel werken.
2 Reactie's
hoi, de eerste keer dat ik ooit zocht over tinnitus behandeling, las ik een verhaal van een vrouw die cursus had gedaan bij Maria Holl in Aken. ik zag gisteren dat daar ook een boek van is….en ik was eigenlijk van plan om dat boek te bestellen. maar ik zie dat u het niet aanbeveelt. mag ik vragen waarom? weet u wat mij, hsp overgevoelige angsthaas muzikante met een tinnitus oor kan helpen? ik kies voor zelfhulp.
alvast mijn dank 🙂
Heb je al het nieuwe boek van Karen Stalpaert gezien? Het heet ongestoord. Super fijn en mooi zelfhulpboek! Echt een aanrader!