Home » Boek over tinnitus kopen? Hier een top 3!

Boek over tinnitus kopen? Hier een top 3!

Janneke
414 Weergaven
boek tinnitus

Tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen, is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het constante aanwezige geluid kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van degenen die er mee te maken hebben. Gelukkig zijn er tal van bronnen beschikbaar om mensen te helpen omgaan met en begrijpen van deze aandoening. Zelf ben ik dol op boeken, die ik gebruik bij mijn coachingspraktijk. Maar dat zijn meestal niet de boeken die je even lekker op de bank leest. Toch ben ik geen fan van alle boeken over tinnitus, er zijn boeken die ik je echt zou afraden te lezen. Als je op zoek bent naar betrouwbare informatie, praktische tips en zelfhulpstrategieën en dus een goed boek over tinnitus wilt, bekijk dan eerst even deze drie boeken. Daarnaast ook nog boeken tips voor professionals! 

#1 Ongestoord- door Karen Stalpaert

Ongestoord is zo´n boek over tinnitus wat ik echt kan aanraden. Het is geschreven door Karen Stalpaert, een ervaren audiologe en oprichter van de praktijk Audiks in België. Op hoorstyle kun je een aantal fijne blogs terugvinden, die ik samen met haar schreef. Vorig jaar kwam haar eerste boek over tinnitus uit. In dit boek biedt zij een hands-on benadering van tinnitusbehandeling, met praktische oefeningen en QR-codes voor geluidsfragmenten en ontspanningsoefeningen. Door stap voor stap grip te bieden op tinnitus, helpt zij lezers om beter te begrijpen en om te gaan met deze aandoening. Iedere stap heeft weer een ander onderwerp, wat het overzichtelijk maakt. Wie denkt dat je bij dit boek even lekker achterover in de stoel kunt gaan leunen heeft het trouwens mis! Pen, papier, markeerstiften erbij, want in dit boek gaat gewerkt worden. Zelfhulpboeken worden vaak te passief gelezen, en dat werkt juist niet.

Haar heldere en inspirerende schrijfstijl maakt het boek zowel informatief als plezierig om te lezen. Een must-read voor wie met tinnitus aan de slag wil! Verkrijgbaar bij Karen zelf of via bol.com voor €24,99

tinnitus

#2 Eerste hulp bij oorsuizen- door Olav Wagenaar

Dit boek voor tinnitus biedt praktische en toepasbare tips voor het omgaan met tinnitus op het moment dat het zich voordoet. Het is een prettig boek met kennis en het verschaft heldere inzichten in wat tinnitus (en hyperacusis) concreet betekent. De inhoud van het boek omvat niet alleen praktische tips, maar biedt daarnaast ook praktijkvoorbeelden van mensen die zelf te maken hebben met tinnitus. Hierdoor ontstaat een combinatie tussen persoonlijke ervaringen en wetenschappelijke theorieën. 

Door deze ervaringsverhalen te combineren met wetenschappelijke informatie, reikt het boek concrete handvatten aan voor een effectieve benadering van tinnitus. Daarnaast vind ik het ook prettig om te lezen hoe anderen hiermee omgaan. Een stukje herkenning is fijn. 

Het boek heeft inmiddels een nieuwe cover, ik heb zelf nog het oude exemplaar wat ik geregeld even uit de kast haal. Het is een boek over tinnitus wat makkelijk is geschreven en lekker wegleest. Wil je het boek kopen? Op bol.com krijgt het boek een 4,3. Een goede score met veel recensies. Meer info of kopen? Voor €22,50 bij bol.com te bestellen

#3 Oorzaken- door Arno Liefting

Dit zelfhulp boek over tinnitus is van Arno Lieftink. Zoals de achterkant van het boek al vertelt begint het boek met het verhaal van Irene (25 jaar). Zij kreeg last van harde en onverwachte geluiden. Geluiden waar anderen geen last van hadden. In dit boek kom je meer te weten over een behandelvorm die ondersteunend kan helpen bij tinnitus. Voor de behandeling van Irene gebruikt hij vooral technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Een behandelvorm, die ingaat op de acceptatie van een ziekte of aandoening. Zelf ben ik een groot fan van deze methodiek. Ik zet het vaak in bij de coaching van gehoorverlies. ACT is naast cognitieve gedragstherapie, RFT en mindfulness bewezen effectief in de behandeling van tinnitus.

Arno Liefting helpt in dit boek voor tinnitus om met praktische tips en advies lezers om effectief om te gaan met de oorzaken van tinnitus en om de juiste stappen te ondernemen.

Met dit zelfhulp boek over tinnitus kun je leren en oefenen, zodat de klachten die voortkomen vanuit tinnitus meer naar de achtergrond kunnen verdwijnen met daarin een positief effect op de kwaliteit van jouw leven. (te koop bij o.a bol.com voor €29,50)

Een boek over tinnitus in de behandeling!

Tinnitusbehandeling omvat vaak verschillende benaderingen, waaronder cognitieve gedragstherapie, tinnitus retraining therapie, mindfulness en acceptance and commitment therapie (ACT). Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en attitudes, terwijl tinnitus retraining therapie gericht is op het verminderen van de perceptie van tinnitus en het beheersen van emotionele reacties. Mindfulness en ACT bieden complementaire benaderingen om de patiënt te helpen omgaan met tinnitus op een meer accepterende en bewuste manier. 

Wil je meer behandeling gerichte boeken? Kijk dan eens bij cognitieve gedragstherapie en kies welke jou het meeste aanspreekt. Van ACT, zijn verschillende boeken te krijgen geschreven door de grondlegger Steven C. Hayes en in het Nederlands schreef Gijs Jansen ook diverse boeken. Voor Tinnitus Retraining Therapy, zou ik gaan voor het grote blauwe boek van TRT, te bestellen via bol.com €72,50

Of je nu zelf last hebt van tinnitus of hyperacusis, of een professional bent die op zoek is naar meer inzicht in deze aandoeningen, deze boeken over tinnitus bieden waardevolle informatie en ondersteuning voor iedereen die te maken heeft met oorsuizen.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten