Home » Batterijen hoortoestel|| Kies jij voor accu of batterijen voor jouw hoortoestel?

Batterijen hoortoestel|| Kies jij voor accu of batterijen voor jouw hoortoestel?

Janneke
1.315 Weergaven

Wanneer je voor het eerst hoortoestellen gaat kopen, kom je voor een hoop keuzes te staan. En meestal heb je bij het eerste toestel werkelijk geen idee waar je op moet letten. Logisch! Mijn eerste hoortoestel moest vooral klein en zo onopvallend mogelijk zijn. Nu, een aantal jaren verder, snap ik dat dit echt het minst belangrijke is bij de keus voor een hoortoestel. Inmiddels heb ik diverse hoortoestellen mogen proberen en weet ik wat ik wel en niet belangrijk vind. De batterijen van het hoortoestel zijn hierin een groot onderdeel. Welke afweging moet je maken? Hieronder volgen een aantal mogelijkheden die jou kunnen helpen om straks een goede keus te maken

Toen ik mijn eerste hoortoestellen kocht, wist ik niets van de mogelijkheid om voor oplaadbare hoortoestellen te kiezen. En dat is nog niet zo lang geleden. Sterker nog, ik wist niet eens van het bestaan af. Ik werkte direct met losse batterijen voor het hoortoestel. Totdat ik mij er een jaar later meer in ging verdiepen, maar toen had ik het toestel al. Het gebeurde geregeld dat ik zonder batterij en dus zonder geluid zat. Dit gaf mij een onzeker gevoel. Van alle keren dat ik zonder zat, weet ik nu nog precies in welke situatie ik mij bevond. En dat is denk ik niet voor niets. Ik kreeg er namelijk echt stress van.

Zo zat ik een keer midden in een sollicitatiegesprek met meerdere personen, terwijl de piepjes in mijn oor hoorbaar werden. De batterijen van mijn hoortoestel waren leeg. De sollicitant sprak verder. In mijn tas zocht ik naar batterijen, terwijl ik ze onder tafel verwisselde. Nu zou ik dit anders doen, maar toen vond ik dat nog lastig. Een andere keer ging ik met vriendinnen uit eten. Ik had een tas meegenomen, waar blijkbaar geen hoortoestel batterijen in zaten. In een onbekende stad leende ik een fiets op zoek naar nieuwe batterijen. Met het zweet op mijn voorhoofd, schoof ik een half uur later weer bij mijn vriendinnen aan tafel. Ik baalde want ik had er al een hele reis op zitten.

De hoortoestellen die hierop volgden waren voorzien van een accu. Ik was meteen enthousiast. Maar dat hield niet in dat ik nooit meer zonder batterij kwam te zitten. Zo stak ik wel eens de hoortoestellen verkeerd in de accu en liet ik een avond mijn hoortoestellen op de bank liggen. Uiteraard kwam ik hier de volgende ochtend pas achter. Voordeel van batterijen in het hoortoestel is dan dat je die direct kunt vervangen!  

Hoelang gaat een hoortoestel batterij mee?  

De levensduur van de batterij hangt af van:

  • het type batterij

  • hoeveel het hoortoestel iedere dag gedragen wordt

  • het verbruik van het toestel (door versterking en aanpassingen)

Afhankelijk hiervan gaan de batterijen voor je hoortoestel enkele dagen tot enkele weken mee. Om goed te blijven horen, moet je op bepaalde momenten de batterijen dus vervangen. Je koopt deze bij de audicien of online. (Bijv. bij hoorbatterijen.nl) In de app die gekoppeld is aan het hoortoestel kun je checken hoe vol de batterij is. Gemiddeld moet men iedere vijf dagen batterijen vervangen. Dat was bij mij ook zo. Op iedere batterij zit een soort sticker, die werkt als een afsluitlipje. Hierop staat het typenummer en een kleur. Op het moment dat je deze sticker verwijderd, activeer je de batterij. De sticker terugplaatsen heeft dan geen zin meer, deze blijft werken tot hij op is.

Het beste is om de batterijen op een droge plaats te bewaren. Of en hoe vol de hoortoestel batterijen zijn kun je checken met een speciaal apparaatje. Super handig! (€7,95 hoorexpert.nl) Er zijn speciale batterijdoosjes waar je de batterijen in kunt bewaren. Het kan helpen om de batterijen ergens in of aan te bevestigen. Handig voor aan je tas of sleutelbos! (€2,50 onlinehoortoestel.nl)

Hoortoestel batterijen

Oplaadbare hoortoestellen werken gewoonlijk op lithiumbatterijen (hetzelfde type batterij als in de meeste smartphones). Oplaadbare hoortoestellen maken gebruik van een ingebouwde accu, die via een oplaadstation wordt opgeladen.

Alle functies die op een hoortoestel zitten, zoals muziek luisteren en telefoongesprekken via bluetooth, vragen veel van de accu. De toestellen laad je vaak ‘s nachts op, waarbij het toestel automatisch wordt uitgeschakeld. Op sommige opladers zit een functie waarmee de hoortoestellen direct gereinigd en gedroogd worden!

Batterijen hoortoestel

Hoelang gaat de accu van een batterij mee?

Dit is afhankelijk van dezelfde punten als bij de losse batterijen, namelijk het merk en de mate van jouw gehoorverlies en gebruik.

  • Gemiddeld duurt het opladen 3-4 uur

  • Gaat vaak 24 uur mee op een volledig opgeladen batterij!

  • De levensduur is ongeveer 4-5 jaar

Ben je een keer vergeten de hoortoestellen in de oplader te steken? Vaak kun je ze in korte tijd voor een paar uur opladen, zodat je voor een avondje uit niet zonder geluid hoeft te zitten.  

Mocht je de mogelijkheid hebben om een oplader bij jouw hoortoestellen te kiezen die je onderweg kunt meenemen om de hoortoestellen op onvoorziene momenten toch op te laden, zou ik je dat zeker adviseren. Waar jouw voorkeur naar uitgaat is uiteraard afhankelijk van wat bij jou past.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten