Home » Cochleair impantaat ervaringen|| Ik ging voor goud!

Cochleair impantaat ervaringen|| Ik ging voor goud!

Janneke
1.741 Weergaven
ervaring cochleair
Ik ben Liza Roskam. Samen met mijn man en dochter woon ik in Amsterdam. Socializious is mijn eigen bedrijf. Hiermee verzorg ik het social media management van mijn klanten. Pakkende teksten schrijven met een vleugje storytelling, dit samen met een sterke contentstrategie. Ook verzorg ik teksten voor websites en nieuwsbrieven. Ik werk met Canva, waar ik visuals in ontwerp. Mijn kracht ligt bij Instagram, Facebook en LinkedIn. Storytelling is mijn grote passie. Ik geloof dat je met menselijke verhalende content voor verbinding zorgt. Een paar maanden geleden kreeg ik een cochleair implantaat en deel mijn ervaringen hier, in de hoop dat jij er wat aan kunt hebben.
CI ervaringen

EN TOEN WAS HET STIL

Wat als je sinds je twintigste langzaam doof wordt? Altijd onverklaarbare pijnen ervaart? Je handen opeens uitvallen? En constant moe bent zonder reden? Wat als de Wet van Murphy om de hoek komt kijken en je in een maand je baan kwijtraakt, je linker gehoor wegvalt, zwanger blijkt te zijn en nog zieker wordt door Prednison? Geef je dan op of ga je de strijd aan? Ik besloot de strijd aan te gaan en het pad te kiezen van de positieve energie. Want depressief in een hoekje zitten heeft niemand wat aan.

Van baan naar burn-out

Na jarenlang onverklaarbare gezondheidsperikelen te hebben en geen arts mij kon helpen, was het nog steeds geen reden om op te geven. Het moest en zal een reden hebben dat ik al deze klachten had. Tussendoor veel banen gehad waar ik genoeg meemaakte. De crisis zorgde voor baanverlies en de afhankelijkheid van de werkloosheidswet. Ik raakte zelfs tot twee keer toe in de bijstand. Toch solliciteerde ik zoveel als ik kon, had vaak pech, maar leerde er veel van. Tussendoor deed ik vrijwilligerswerk, want thuis zitten is niks voor mij. Toen ik mijn laatste baan in loondienst kreeg, was ik blij. Het was echt een leuke baan, maar het eindigde in een burn-out. Ik kwam in 2016 thuis te zitten met de heftigste maand ooit. Mijn linker oor raakte plots doof. Een mega verlies dat nauwelijks te bevatten was. In dezelfde maand raakte ik zwanger. Februari 2016 was voor mij bizar. Mijn wereld stond stil.

Ziekte

Ik besloot dat mijn zwangerschap belangrijk was. Tijdens de zwangerschap kreeg ik nieuwe klachten erbij zoals diabetes. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn huisarts nota bene de link legde naar een zeer zeldzame ziekte, MIDD (lees er hier meer over). MIDD (van moederszijde geërfde Diabetes en Doofheid) is een syndroom waarbij perceptief gehoorverlies optreedt en diabetes door een defect in de insulineproductie. Veel klachten vielen op zijn plek. Helaas is het een progressieve ziekte. Dus was ik aangewezen op mijzelf.

Cochleair implantaat ervaringen

Kantelpunt

Mijn bevalling was een groot drama, na drie dagen kreeg ik een keizersnee, maar ik moest wel in het ziekenhuis blijven. De revalidatie was pittig en ik raakte in de ziektewet. Dit kon toch niet mijn leven zijn? Ondanks alles bleef ik de ambitieuze Liza en besloot iets te doen wat al een tijdje in mijn achterhoofd spookte. Ik besloot een businessplan te maken, een website te maken en te doen waar ik goed in ben en grote passie voor voel, namelijk Social Media, storytelling en content schrijven. Hoe ik wist dat dit het voor mij was? Ik stelde mezelf vragen. Het antwoord was bovenstaande. Ik wil met mensen werken, verhalen vertellen en horen.

Mijn grootste angst werd werkelijkheid, ik werd plots doof. Toch ging ik voor goud!

Het ergste wat kon gebeuren was aan allebei de kanten mijn gehoor kwijtraken. Juni 2022 veranderde alles. Ik werd ook plotsdoof aan de rechterkant en toen was het helemaal stil. Na een zwaar intense periode van rouw, doorpakken en een emotionele rollercoaster waarin ik de communicatie in de vorm van liplezen eigen maakte, kreeg ik de allermooiste kans op weer horen… een cochleair implantaat (CI). Op 17 oktober ben ik geopereerd in het AMC. De revalidatie na de operatie viel mij ontzettend mee. Een geruststelling en minder zorgen. Het nazorgtraject kon beginnen. Ik kreeg veel informatie over de soorten merken CI’s, de voor- en nadelen hiervan. Het is vooral een persoonlijke voorkeur. Dus wat bij jou past. Ik koos voor Advanced Bionics, de kleur goud want ik ging immers voor goud. Toen deze besteld was, kreeg ik volledige uitleg over de CI en het gebruik ervan. Ontzettend fijn en geruststellend. Ik zal wat van mijn cochleair implantaat ervaringen met jou delen. 

Cochleair implantaat persoonlijk

Op 1 november 2022 werd mijn CI aangezet…

Het is stil, ik hoor mijn hart bijna kloppen. Het grote moment is daar. Wat ga ik ervaren. Een piep, een ruis of meer… zou het…?

Het geluid wordt langzaam harder gezet. En opeens is daar een bizar onwerkelijk moment. Ik begin mijn eigen stem te horen. Niet veel later de stemmen van de audioloog en mijn man. Eerst woorden en dan zinnen. Voor ik het weet voer ik een gesprek. Sprakeloos. Ik word er intens emotioneel van. Dit had ik niet durven hopen. Ik heb de afgelopen maanden alles gegeven. En dit is de kers op de taart.

Hoe verliep het CI-traject?

Het CI traject is zeer zorgvuldig gepland. In een periode van 2,5 maand zijn afspraken gepland bij logopedie en bij de audioloog. Middels een app worden er programma’s ingezet waarbij je langzaam aan het geluid gaat wennen. Het is opbouwend want je hersenen moeten wennen. Veel geluiden zijn onherkenbaar of niet zoals ik ze kende. Het is vooral tijd en geduld hebben. Het hoort er allemaal bij.

Oefenen, oefenen met logopedie!

Bij logopedie krijg je piepjes- en woordentesten. Daarnaast veel thuisoefeningen om klanken te leren horen. In de loop van de weken ook testen met ruis erbij. Tijdens logopedie wordt er gevraagd hoe het gaat, waar je tegenaan loopt en of er vragen zijn. De nadruk ligt op wat lukt en niet op wat fout gaat.

Geluidstesten en bijstellen, bij audiologie.

De audioloog bespreekt alles met de logopedist. Alles wordt besproken, er zullen veel oplopende geluidstesten zijn om te zorgen dat de CI beter ingesteld wordt. De aandacht is heel zorgvuldig en geen vraag is te gek. De programma’s worden uiteindelijk tot één programma gebracht. Zodat jij het precies hebt zoals je wilt. Het is belangrijk bij twijfel of vragen, dat je altijd terugkoppeling geeft. Dat geeft je ook een zeker gevoel.

Cochleair implantaat ervaringen volop! En hoe het nu gaat?

Nu 2,5 maand later hoor ik zoveel en geniet ik van de kleinste dingen zoals het horen van het pellen van een eitje of de mooie stem van mijn dochter. Akoestische muziek hoor ik zeer goed, de stemmen erbij worden steeds beter. Geluiden van een vogel die lawaai maakt, de stemmen van mensen die ik lief heb. Het lukt mij om telefoongesprekken te voeren en online meetings horen. Facetimen met mijn moeder is heerlijk en zelfs lukt het om de accenten te horen van mijn schoonfamilie. Hoewel ik altijd al meedeed, heb ik het gevoel dat ik dit nu ook echt weer doe. Ik besef nu hoe vanzelfsprekend zintuigen gezien worden maar dat het helemaal niet zo is. Het omarmen van dit deel van mij zorgt voor veel moois.

Het vinden van balans is heel belangrijk geweest en nog steeds. Elke stap is er één en hoe moeilijk de situatie ook is, er is altijd een pad dat het juiste is. Kijk in de spiegel en zie het beste van jezelf. Wees trots en geloof dat het goed komt. Online komen steeds meer verhalen van cochleair implantaat ervaringen, het kan helpen om deze te lezen.

Want het komt goed, hoe dan ook!

Hoorjemij is een rubriek waar andere mensen aan het woord komen! Het gaat om mensen, die op enige manier een relatie hebben met slechthorendheid. Dat kan een partner van zijn, een ouder, een collega, een logopediste, een audicien, of iemand met gehoorverlies. Ben of ken jij iemand die in deze rubriek zou moeten komen? Laat het mij weten! Wil je reageren op Liza haar verhaal? Je kunt hieronder een berichtje achterlaten!

3 Reactie's

Ilona 10 mei 2023 - 16:27

Wat een mooi bericht. In 2018 doof geworden aan mijn rechteroor. Afgelopen weekend veel gehoor verloren aan mijn linkeroor. Nu aan de prednison. Heftig, vooral omdat ik mega van muziek houd en daar nu niet naar kan luisteren. Je bericht geeft mij moed en hoop.

Antwoorden
Liza 10 mei 2023 - 18:15

Hi Ilona,
Wat is geluid opeens belangrijk. Heel heftig het verlies maar weet dat het niet het einde is. Er is zoveel mogelijk qua communicatie en een cochlear implantaat, mocht je in aanmerking komen, geeft je geluid terug. Ook muziek zal je weer kunnen omarmen. Wees sterk 💪🏻🙌🏼 liefs Liza

Antwoorden
Angelique 29 december 2023 - 15:05

Hoi Liza,

Wat fijn om te lezen! Dit doet me goed en heb ik echt even nodig op dit moment!
Op 23 november geopereerd in het UMCG in Groningen, nu aan ’t aftellen naar 19 januari!
De dag dat het nieuwe horen gaat beginnen! Jou verhaal doet me goed! Het is nu zo lastig en vermoeiend betreft het horen met 1 oor. Dus kan niet wachten!
Ook afgelopen jaar met mijn gezondheid aan ’t sukkelen, eigenlijk ook al vanaf de zwangerschappen maar dit steeds weg geschoven, kleine kinderen en ook een eigen bedrijf!
2024 ga ik een nieuwe start maken!
Net als jij ga ik ook voor goud! 🙌

Succes met je eigen bedrijf en alvast een fijne jaarwisseling!

Liefs Angelique

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten