Home » Gehoor en evenwicht, zo kom je meer in balans!

Gehoor en evenwicht, zo kom je meer in balans!

Janneke
1.141 Weergaven

Wanneer je last van gehoorproblemen hebt, zou het zo maar kunnen dat je ook vaker evenwichtsproblemen ervaart. Ons evenwichtssysteem in de hersenen krijgt zijn informatie vanuit de ogen, de spieren en gewrichten en vanuit het evenwichtsorgaan dat zich in beide oren bevindt. Dit alles staat in verbinding met elkaar! Evenwichts- en balansoefeningen bevorderen de samenwerking tussen je hersenen en je spieren. Met behulp van balanstraining leren ze sneller te reageren op de signalen van je hersenen. Ik ging op zoek naar informatie over gehoor en evenwicht en wat hierbij kan helpen!

Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Het is een zeer fragiel orgaantje en ligt daarom verscholen achter het rotsbeen. Dit is het stevigste bot van het lichaam. Het gehoor en evenwicht liggen dus letterlijk naast elkaar! Gehoorverlies zelf veroorzaakt geen evenwichtsstoornissen, maar problemen in het binnenoor of aan het labyrint kunnen wel leiden tot gehoorverlies en evenwichtsstoornissen. Als een evenwichtsorgaan niet meer goed werkt, kan dat veel klachten geven. Bij uitval van beide evenwichtsorganen zijn de klachten vaak groter dan als er maar één uitvalt.

Zo beschrijf je duizeligheid!

Duizeligheid is een lastig begrip om aan te duiden. Als je er last van hebt, kan het je leven enorm beïnvloeden. Je kunt duizeligheid aanduiden in de vorm van alcoholgebruik. Twee of drie drankjes, kunnen effect hebben op het evenwicht. Is iemand dronken, dan is vallen met een fiets niet uitgesloten. Precies tussen dat eerste en laatste drankje zitten een aantal stadia waarmee je duizeligheid zou kunnen duiden. Duizeligheid kan ook worden onderscheiden in:

  • een gevoel dat de wereld in het rond draait of dat iemand zelf draait; draaiduizeligheid of vertigo; draaiduizeligheid kan acuut ontstaan en tot weken aanhouden of terugkerend in aanvallen optreden.
  • een onzeker, wiebelige sensatie bij beweging: bewegingsonzekerheid, balansstoornissen en onbalans;
  • een licht gevoel in het hoofd. 

(BRON: voor meer info hierover ga even naar www.stichtinghoormij.nl)

Positieduizeligheid!

Toen ik zwanger was, had ik veel last van duizeligheid. Het ging dan niet om het lichte gevoel in je hoofd, wanneer je iets te snel opstaat of beweegt (2 of 3 drankjes), maar juist om die draaiduizeligheid (stadium dronken). Bewoog ik mijn hoofd schuin, dan begon de wereld om mij heen te draaien, en moest ik gaan liggen of iets vasthouden en wachten tot het voorbij ging. Dit was iets wat ik eerder nooit gehad had. Ik besprak het met mijn KNO arts, omdat ik voelde dat dit niet zozeer te maken had met mijn zwangerschap. Hij vertelde mij hier voor het eerst over BPPD, oftewel positieduizeligheid. Positieduizeligheid is vervelend, maar het kan geen kwaad. Het gaat meestal binnen een maand vanzelf weer over. Nu ik wist wat het was en wat ik moest doen, hielp het mij. Of het te maken had met mijn zwangerschap of mijn ooraandoening was onduidelijk. Toch besefte ik juist daardoor hoe belangrijk ons evenwicht is en dat het eigenlijk heel makkelijk is om in het dagelijks leven hier wat oefeningen voor te doen. Het motiveerde mij om de yoga weer actief op te pakken en balansoefeningen te doen. Daarnaast ben ik mij er meer in gaan verdiepen door te lezen over gehoor en evenwicht. Het verbaasde mij hoeveel hierover te vinden is!

Lezen over gehoor en evenwicht!

Tanja Stadsbader schreef een aantal boeken waaronder Dizzy Me (klik op de link naar bol.com); dit geeft een uitgebreid overzicht van en inzicht in evenwichtsaandoeningen. En Wankele Wilma (en nog een linkje naar bol.com); vertelt je op een eenvoudige, zelfs speelse maar wetenschappelijk onderbouwde manier wat je nog niet wist over de nauwe band tussen evenwicht en gezondheid.
Paula Hijne, kreeg na een lange zoektocht zelf de diagnose Ménièr. Ze werd hoorcoach en schreef twee boeken; Ménière in Balans en Evenwicht in uitvoering. (te koop voor €34,95 ook bij bol.com)

Op je tenen wiebelen bij de kassa!

Balans en evenwichtsoefeningen kun je overal doen. Ze helpen je niet alleen om je evenwicht te bewaren, maar ook juist om de stabiliteit te verbeteren. Op deze manier houd je jezelf beter in balans en verklein je de kans om je evenwicht te verliezen en te vallen. Er zijn wel honderd verschillende oefeningen om te doen. Oefeningen waar je even de tijd voor moet nemen of oefeningen die je onder het tandenpoetsen kunt doen. Ik schreef er eerder eens een artikeltje over. Zelf merkte ik, door een eigen top 5 van oefeningen te maken, dat het mij beter lukt om ze in mijn dagelijks leven toe te passen.

labyrinth

Balans kun je kopen!

Ik dompelde mij nog wat verder onder in de wereld van gehoor en evenwicht, en wat blijken er dan ook veel mooie producten te zijn.

Favorieten TOP 3:

1# Dubbel vingerlabyrint; een prachtig houten plank, waar je met jouw vingers het labyrint kunt volgen. Kies je voor een dubbel labyrint, waar twee labyrinten gespiegeld naast elkaar in opgenomen zijn, dan brengt dit je beide hersenhelften in balans. Je volgt de paden met beide handen tegelijk. Dat traint je balans en concentratie, verbetert de motoriek en coördinatie en het versterkt de verbinding tussen links en rechts. Het kan ondersteunen bij bijvoorbeeld evenwichtsproblemen! John Musterd schreef er ook een boek over. Op zijn website kun je meer informatie vinden. Het bord ligt bij ons op de bank, zo pak je het er makkelijk bij en vaak gebruik ik hem nog even voordat ik naar bed toe ga. (te koop voor €49,50 gebruik voor €5,- extra korting de code hoorstyle therapeutenwinkel.nl)

2# Balance bord: in alle kleuren en maten, zoals deze. Alleen al van die kleuren word je toch vrolijk? (€79.95 Matchu bij bol.com)

3# Wiebelkussen: deze leg je gewoon op een stoel, fijn voor kids die behoefte hebben aan beweging of om zelf de balans te blijven zoeken terwijl je zit! (€25,- te koop bij bol.com)

balans bord

‘Balance is the key to life!’

We zijn constant bezig met de balans te vinden. Maar veel minder vaak hebben we het vanuit die context over ons evenwicht en hoe wij op de grond staan. Hier wat meer bij stil staan, kan geen kwaad. Zeker niet omdat alles vanuit evenwicht met elkaar in verbinding staat. Het zou mooi zijn als dit meer een onderdeel van jouw dagelijkse routine kan worden of dat je er bewust oefeningen voor gaat doen. Het kan je namelijk letterlijk helpen steviger in jouw schoenen te staan. Of je nu als een flamingo jouw tanden gaat poetsen, zonder handen van de bank af komt, of dat je voor het slapengaan het labyrintbord op je buik legt, dat maakt niet uit. Het kan daarin fijn zijn om te weten dat het bij balans vinden soms in de kleine dingen kan zitten die een verschil kunnen uitmaken!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben! Mocht jij last van duizeligheidsklachten hebben, neem dan uiteraard contact op met jouw huisarts. Daarnaast kan vertigotraining (zie deze link) ook nog helpend zijn, wanneer de klachten langer aanhouden. Vol met tips en oefeningen!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten