Home » Slechthorend op vakantie||Ik ga op reis en neem mee!

Slechthorend op vakantie||Ik ga op reis en neem mee!

Janneke
1.330 Weergaven

Het voelde als een eeuwigheid geleden dat wij op vakantie waren geweest. Maar afgelopen meivakantie gingen we na drie jaar eindelijk weer. Wanneer je slechthorend bent en op vakantie gaat is het belangrijk om net even wat andere dingen mee te nemen, dan wanneer je dit niet bent. Hoewel ik vroeger wel drie keer checkte of ik mijn paspoort ingepakt had, doe ik dit nu met de oplader voor mijn hoortoestellen. En ik neem nog een aantal dingen mee. Ik maakte een lijstje dat handig is om te bekijken voordat je de tas dicht ritst!

Het vliegtuig zou opstijgen, maar bleef staan. Er was een powerbank in het laadruim getraceerd en nu moesten alle koffers eerst het vliegtuig uit om te kijken in welke tas dit was. Ineens werd ik een beetje zenuwachtig. Ik had namelijk expres mijn oplader voor mijn hoortoestellen in de grote koffer gestopt, die in het laadruim zat. Zouden ze hier naar op zoek zijn? Ik voelde dat ik wat nerveus werd, wat als ze mijn koffer eruit zouden halen? Maar nog erger, wat als ik op die manier niet mijn oplader kon meenemen? Waarom had ik deze niet in mijn handbagage gestopt? Uiteindelijk stegen we op, en bij het landen lag de koffer op de band. Maar daar ter plekke bedacht ik me, dit ga ik de volgende keer anders doen… Want wanneer je slechthorend bent en op vakantie gaat, moeten die hooroplossingen absoluut mee.

Waar kun je aan denken als je op vakantie gaat wanneer je slechthorend bent?

Hoor Etui

Wanneer je slechthorend bent en op vakantie gaat, is het handig om een klein tasje te kopen en deze te vullen met spulletjes die speciaal voor jouw hoortoestellen zijn. Je kunt dan denken aan extra batterijen, een oordopje voor het geval je jouw eigen verliest en een setje om de filter te vervangen. Handig omdat je het zo uit jouw handbagage of zwemtas pakt! Ik stop hier ook mijn vliegtuig- en zwemdoppen in. Fijn om op die manier alles bij de hand te hebben!

Een oplader

In mijn geval heb ik hoortoestellen die opgeladen dienen te worden. Het is prettig om deze in jouw handbagage te stoppen wanneer je gaat vliegen. Althans, daar kwam ik dus afgelopen vakantie achter. Mocht jouw tas achterblijven dan heb je de oplader voor jouw hoortoestellen of cochleair implantaat altijd bij je. Een must namelijk wanneer je gehoorverlies hebt of slechthorend bent en op vakantie gaat.

Batterijen

En wanneer je losse batterijen hebt, zijn die dus ook handig om erin te doen. Hoewel je deze vaak ook in het buitenland kan kopen, is een extra setje wel prettig om mee te nemen en ze passen goed in dat etuitje! En ga je naar een plek waar het warm is dan zou ik ook altijd iets van alcohol doekjes meenemen om de hoortoestellen goed schoon te houden. Wel zo hygiënisch! (te koop via oogvoororen.nl)

Reiswekker

Voor wie zwaarder gehoorverlies heeft of als je slechthorend bent en op vakantie gaat, dan kan een reiswekker uitkomst bieden. Dit is een compacte wekker, die afgaat door te trillen, zodat je op die manier wakker wordt! Ideaal, want te laat komen voor die excursie of je vlucht kun je zo voorkomen! (Deze kan je kopen bij hoorexpert.nl)

Oordoppen

Ik heb een aantal setjes mee, waaronder zwemdoppen, want hoewel ik met mijn oren nooit onder water ga, komt er zeker met gespetter of een plons naast mij weleens water in. Dan zijn zwemdoppen ideaal. Vliegtuigdoppen neem ik mee om geen last te hebben van de druk bij het opstijgen en dalen. Hoewel mijn partner hier meer last van heeft dan ik. En ik neem een setje slaapdoppen mee. Voor wie denkt, je hoort toch slecht, die heb je dan niet nodig. Helaas is dit niet waar. Afgelopen vakantie merkte ik weer hoe belangrijk deze voor mij kunnen zijn. Juist door mijn gehoorverlies, staat mijn gehoor extra scherp afgesteld. Met slaapdoppen hoor ik dan niet de muziek die buiten staat, maar nog wel mijn kinderen als ze wakker worden. Ideaal! (Kijk op pluggerz.com voor meer informatie)

En heb je al eens gekeken bij de oordoppen die speciaal zijn ontwikkeld om stress te verminderen bij een gevoelig gehoor? Zeker wanneer je de omgeving wilt blijven horen, maar de hoge tonen iets wilt dempen, kan dit prettig zijn! (Je kunt ze hier kopen!)

slechthorend vakantie camping

Opbergdoosje

Er zijn verschillende opbergdoosjes te krijgen, zelf heb ik een aantal doosjes in leuke kleuren, maar ook eentje die zand en waterdicht is. Ik neem er altijd een aantal mee, want hoewel mijn hoortoestellen thuis bijna nooit uitgaan, gebeurt dit op vakantie een stuk vaker. En dan wil ik ze wel goed kunnen opbergen.

Koptelefoon

Zelf heb ik een noise canceling headset. En dat vind ik zeker voor op vakantie, in het vliegtuig of in de auto een uitkomst. Met kinderen is het aan de ene kant niet ideaal, want vragen ze iets dan moet ik hem afzetten. Maar aan de andere kant is het juist wel weer een uitkomst omdat ik juist dan even niets hoef te horen. Een hoorpauze in gezelschap zeg maar 🙂 Er zijn ook speciale koptelefoons voor mensen met gehoorverlies. (Ik kocht de mijne via bol.com)

Slechthorend vakantie vliegtuig

Zelfzorg is een must!

Wanneer je gehoorverlies hebt, is het belangrijk om spaarzaam om te gaan met jouw energie. Geluiden, gesprekken voeren, muziek, het werkt net even wat anders wanneer je gehoorverlies hebt. Het is goed om met elkaar bepaalde afspraken te maken waardoor jij ook af en toe even een moment niet hoeft te luisteren. Dat kun je wanneer je alleen reist of met jouw partner makkelijker afstemmen, dan wanneer je met kinderen op vakantie gaat. Toch kun je hierin wel iets doen. Kijk wanneer er momenten zijn dat je even een moment pauze kunt inlassen. Dat kan zijn met een stop in de auto, maar bijvoorbeeld ook dat je de tablet tevoorschijn tovert voor het ene kind wanneer het andere kind een slaapje doet. Zorg daarin voor koptelefoons, niet alleen voor jou, maar ook voor de anderen. Zo kan jouw partner of kind wel muziek luisteren. Samen op reis gaan is inspannend genoeg, zelfzorg is daarbij ook echt van belang om het goed met elkaar vol te kunnen houden en op een goede manier je vakantie te starten of af te sluiten!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten