Home » Zelfzorg bij gehoorverlies || Extra voor ouders!

Zelfzorg bij gehoorverlies || Extra voor ouders!

Janneke
377 Weergaven
zelfzorg

Zelfzorg is een term die we vaak horen, maar wat betekent het nu eigenlijk? Het omvat acties en gewoonten waarmee we voor onszelf zorgen, zowel fysiek als mentaal, om een gezond en evenwichtig leven te leiden. Dit geldt voor iedereen, maar wanneer je te maken hebt met gehoorverlies kan zelfzorg een cruciale rol spelen. Heb je ook nog een gezin draaiende te houden dan is het soms extra zoeken hoe je goed voor jezelf kan zorgen! In deze blog lees je wat zelfzorg inhoudt, krijg je voorbeelden en benadruk ik waarom het juist voor ouders met gehoorverlies essentieel is. Uiteraard vertel ik je ook alles over mijn zoektocht hierin!

Laten we maar meteen begin met een stukje eerlijkheid. Ik ben hier dus niet goed in. Stop mij in een vliegtuig wat neerstort en ik ga bij iedereen een masker op zijn neus zetten. En juist daarin zit voor mij een uitdaging, het gaat niet vanzelf, maar gelukkig weet ik inmiddels wel hoe ik het beter voor mijzelf kan regelen. Dit had ik ook al voordat ik kinderen kreeg, maar heel eerlijk kost het mij nu nog veel meer moeite en merk ik ook des te meer dat ik het wel echt nodig heb! Zelfzorg bij gehoorverlies is echt iets wat essentieel is. Noem mij dus bewust onbekwaam, maar daarin ben ik lerende. Iets wat je van nature niet doet, betekent nog niet in dat je het niet kunt leren. Ik schrijf deze blog dus voor mijzelf, maar lees gerust met mij mee 🙂

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg is een breed concept dat verwijst naar de acties die je onderneemt om voor je eigen welzijn te zorgen. Het omvat fysieke, emotionele, sociale en spirituele aspecten van je leven. Zelfzorg is geen teken van egoïsme, maar eerder een investering in je gezondheid en levenskwaliteit. Wanneer er sprake is van gehoorverlies dan vraagt dit extra van ons brein. Als ouders zijnde is er altijd een extra zorg, los van gebroken of korte nachten vraagt dit veel van je. Het is dagelijks van belang dat je tussen die zorgen door ergens af en toe even op adem kunt komen of een pauze kunt inlassen. Ik krijg van veel andere ouders vaak de vraag ‘hoe doe jij het’? Nou ik doe mijn best… En ook dat is soms nog niet zoals ik het zou willen. Wanneer de ene aan het huilen is, de ander tussendoor vragen stelt, terwijl ik de boterhammen sta te smeren en de waterkoker aan staat, krijg ik soms kortsluiting. En dat ziet er de ene keer wat beter uit dan de andere keer. In het weekend probeer ik momenten tussendoor te creëren, zoals tijdens het opvouwen van de was, even geen inspanning voor mijn oren. Het is van belang om goed te weten wat voor jou activiteiten zijn die inspanning kosten op meerdere vlakken en welke minder. De was opvouwen is redelijk overzichtelijk, de boodschappen doen met alle geluiden, het lijstje en een peuter die ook nog kletst, is een stuk uitdagender. Daarin maak ik keuzes en soms gaat me dat makkelijker af dan de andere keer. Valt boodschappen bestellen dan bij mij onder de noemer zelfzorg? ABSOLUUT! Doe ik dit dan ook regelmatig? Nee….

Zes voorbeelden van zelfzorg bij gehoorverlies!

1# Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor je fysieke gezondheid en kan stress verminderen. Wandelen of een stukje fietsen vallen hier dus ook onder! Of boek een massage, ik heb weer een reeks ingepland, nadat ik vorige maand hoorde dat ik al bijna een jaar niet was geweest. In cadeauperiodes staat een massage of wellnessbon op mijn lijstje! Of koop meteen een bon voor jezelf, goede stok achter de deur!! (affiliate link via bol.com)

2# Gezonde voeding

Goede voedingskeuzes zijn belangrijk om je energieniveau te handhaven en je lichaam te voeden. Wij koken altijd vers en soms ook extra om in de vriezer te gooien. Op drukke dagen haal ik dan een bak eruit, ideaal. Soms mag het van mij wat simpeler, een omelet met groente volstaat voor mij ook echt als een top maaltijd. 

3# Voldoende rust en slaap

Een goede nachtrust is cruciaal voor zowel fysieke als mentale gezondheid. En we weten allemaal hoe dat gaat met kleine kinderen. Zo staar ik tijdens het middagslaapje geregeld doelloos uit het raam of duik ik er ook zelf even in om op te laden. Geen middagdut? Gebeurt bij ons ook, dan las ik een chillmoment in.  

4# Mentale ontspanning

Ontspanningstechnieken zoals meditatie en mindfulness kunnen helpen om stress te verminderen. Fan van YOGA! Lukt het niet buiten de deur dan bijvoorbeeld via YOUTUBE een sessie online! (link naar de blog met ontspanningsoefeningen)

5# Sociale verbindingen

Onderhoud contact met vrienden en familie, want sociale verbindingen zijn belangrijk voor je emotionele welzijn. En dat combineer ik dus ook vaak. Met een vriendin of buurvrouw samen naar de kinderboerderij of een speeltuin bijvoorbeeld.

#6 Hulp en ondersteuning

Merk je dat je vaker vastloopt of zijn er veranderingen, dan kan het helpend zijn om eens samen met iemand te kijken naar de activiteiten op een dag, wat doe je zoal? Kun je nog activiteiten afwisselen? In de coaching kijk ik hier vaak als een van de eerste dingen naar. Het geeft zo snel inzicht en een kleine aanpassing kan een onwijs verschil brengen! Aarzel niet om hulp te vragen als dat nodig is, ook in jouw eigen omgeving! Moet jij mee naar de zwemles? Of zou opa dit ook willen doen?

oat-1391682_1280

Waarom is zelfzorg voor ouders met gehoorverlies belangrijk?

Ouders met gehoorverlies hebben vaak extra uitdagingen aan te gaan. Het balanceren tussen de behoeften van je kinderen, je eigen behoeften en het omgaan met gehoorverlies kan een zoektocht zijn.

  • Effectieve communicatie: Gehoorverlies kan de communicatie bemoeilijken. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je fysiek en mentaal beter in staat zijn om effectief te communiceren met je kinderen en anderen.
  • Stressvermindering: Ouderschap kan stressvol zijn, en gehoorverlies kan de stress verder vergroten. Zelfzorg helpt je om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.
  • Voorbeeld: Als ouder ben je een rolmodel voor je kinderen. Door zelfzorg te beoefenen, leer je je kinderen het belang van gezonde gewoonten en zelfzorg.
  • Betere ouder: Wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat om voor je kinderen te zorgen en hen de aandacht en zorg te geven die ze verdienen.
  • Levenskwaliteit: Het uitoefenen van zelfzorg verhoogt je levenskwaliteit. Je kunt meer genieten van je gezin en de momenten met je kinderen.
zelfzorg gehoorverlies

ZELFzorg is NOODzaak

Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak, vooral wanneer je ook nog te maken hebt met gehoorverlies. Het draagt bij aan je eigen welzijn en dat van je gezin. Het is belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor zelfzorg, pauzes door de dag heen te nemen, zelfs als het soms voelt alsof er te weinig tijd is. Prioriteer je eigen gezondheid en welzijn, want wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kinderen zorgen!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten