Voor mensen met gehoorverlies brengen de feestdagen vaak extra uitdagingen met zich mee, en het Sinterklaasfeest is daar geen uitzondering op. Te midden van het samenzijn, kinderen die rondrennen en gezang, kunnen auditieve prikkels overweldigend zijn. Zowel voor kinderen als voor volwassenen met gehoorverlies. Hierbij enkele praktische tips om het feest van Sinterklaas toegankelijker te maken voor iedereen.
Ik houd van de gezelligheid, het samen vieren en elkaar verrassen met cadeaus of gedichten. Daarnaast vind ik het ook een behoorlijke uitdaging, en dan heb ik het niet alleen over de organisatie. Wanneer je slechthorend bent of een kind hebt wat slechthorend is, gaat dat organiseren iets verder dan alleen zorgen dat er pepernoten en cadeautjes zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld aan denken om een tolk te vragen hierbij aanwezig te zijn, en het samen zijn klein en intiem te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je aan kunt denken! Het Sinterklaasfeest is er een voor iedereen, en juist daarom is het belangrijk om te kijken hoe je dit zo goed mogelijk kunt organiseren.
Tips voor het vieren van een Sinterklaasfeest:
Ik deel wat algemene tips met je, wellicht kun je hier wat inspiratie uit ophalen, doe er vooral jouw eigen papiertje omheen. Net wat je prettig en fijn vindt!
1# Zelfzorg
In het feestgedruis is het waardevol om af en toe een kleine oorpauze in te lassen. Creëer momenten van rust waarin je je gehoor even kunt ontlasten van de geluidsdrukte om je heen. Is er sprake van gehoorverlies bij jou kind, dan geldt uiteraard hetzelfde!
2# Achtergrondgeluiden
Neem de regie over achtergrondgeluiden, zoals Sinterklaasliedjes. Beperk ze tot specifieke momenten, waardoor je controle hebt over de auditieve prikkels. Of zet instrumentale liedjes op, zonder kinderstemmetjes die meezingen. Juist omdat deze zonder gesproken taal zijn is het makkelijker om ze op de achtergrond aan te laten staan.
3# Vraag om digitale Sinterklaasgedichten
Voorlezen van gedichten kan uitdagend zijn. Gedichten zitten nou vaak niet zo logisch in elkaar, daarmee is het nog meer gokken of invullen van woorden. Maak het makkelijker door te vragen om gedichten digitaal te delen. Of om de gedichten voor jou te printen. Dit stelt je in staat om ze op je eigen tempo mee te lezen.
4# Kies de juiste plek!
Bedenk wat jouw beste oor is, en ‘plaats’ die naast diegene die je wilt verstaan. Of ga naast iemand zitten die je kent of waarvan je weet dat je hem goed kunt verstaan. Komt Sinterklaas langs, ga dan dichtbij hem zitten, met of zonder jouw kind. Door de baard is het soms nog lastiger hem goed te kunnen verstaan. Op deze manier zal het verstaan van wat er gezegd wordt makkelijker worden.
Voeg extra techniek aan de pepernoten toe!
Bij gehoorverlies is het vaak de eerste gedachte om een hoortoestel te gebruiken. Voor mij persoonlijk is een hoortoestel een ware uitkomst, vooral tijdens speciale gelegenheden zoals feestdagen. Hoewel het veel kan verbeteren, vervangt het niet het volledige gehoor, wat soms onterecht wordt aangenomen.
Mensen met gehoorverlies moeten altijd extra inspanningen leveren om effectief te communiceren, zelfs met hoortoestellen. Er bestaan echter andere technologische oplossingen naast hoortoestellen, zoals solo-apparatuur. Solo-apparatuur kan worden beschouwd als een speciaal hulpmiddel dat de spraakbron dichterbij brengt, vergelijkbaar met een microfoon. Als je voor het eerst solo-apparatuur gaat gebruiken, is het handig om je omgeving te informeren over hoe het werkt. Op die manier kunnen anderen je beter ondersteunen tijdens gesprekken. (Voor meer informatie, bezoek hoorexpert.nl)
Op sommige telefoons zit een optie waarmee je deze kunt inzetten als microfoon. Ook dit is even uitproberen om te kijken of het iets voor jou is. Bij Iphone ga je naar hoortoestellen, waarna je op ‘live luisteren’ klikt. Leg de telefoon op een centraal punt neer! Of in de buurt van Sinterklaas.
Samen zijn!
Midden in de feestelijke decembermaand, waar warmte en samenzijn centraal staan, draait het vooral om kostbare momenten met dierbaren. Het is juist die verbondenheid die een avond of middag met elkaar bijzonder maakt. Wat jij of jouw kind hierin nodig heeft, past perfect bij die intieme sfeer. Het is essentieel om bewust te zijn van de mogelijke uitdagingen die hiermee gepaard gaan. En daarin te kijken wat nodig is. Een extra printje van het Sinterklaas gedicht, zodat jouw kind kan meelezen zijn op dit soort momenten de echte cadeaus!
Laat het geritsel van inpakpapier, het samen zingen, kletsen en eten jullie eigen persoonlijke touch krijgen! Alleen zo kan iedereen de magie van het feest volledig ervaren om het samen te kunnen vieren. Veel plezier!