Home » Coaching bij gehoorverlies || Perspectief, groei en zelfontwikkeling!

Coaching bij gehoorverlies || Perspectief, groei en zelfontwikkeling!

Janneke
646 Weergaven
coaching

Gehoorverlies kan een uitdagende reis met zich meebrengen, en het is meer dan alleen een fysieke beperking. Het heeft invloed op hoe je de wereld waarneemt, communiceert en jezelf uitdrukt. Wanneer er sprake is van gehoorverlies, wordt er vaak in technische oplossingen gedacht.  Welke soms enkel beperkt worden tot hoortoestellen. In veel gevallen bieden zij uitkomst, maar het blijft een hulpmiddel. Coaching bij gehoorverlies is vaak nog onvoldoende onder de aandacht. Lees de blog om erachter te komen of coaching iets voor jou kan zijn!

Ook al werkt de technische kant, zelfs dan moeten mensen aanpassingen doen. Door gebrek aan kennis hierover, verdwijnt een hoortoestel in de la of haalt het de proefperiode niet. Een hoortoestel kan ervoor zorgen dat een gesprek voeren in een restaurant weer makkelijker wordt, maar zit je naast een open keuken aan marmeren tafeltjes onder een muziekbox, dan zal het eten je niet beter smaken. Aanpassingen en kennis over de verandering in het gehoor is iets wat mensen enorm kan helpen.  Ik draaide al een paar jaar mee als slechthorende toen ik hoorde over een hoorcoach. Coaching bij gehoorverlies is niet iets wat vaak door specialisten of audiciens aangeboden wordt. Waarom was ik hier nooit eerder bij terecht gekomen? Er ging een wereld voor me open en ik voelde dat ik hier iets te brengen had!

Wat is coaching bij gehoorverlies?

Coaching bij gehoorverlies is een vorm van begeleiding die zich richt op het ondersteunen en begeleiden van mensen met gehoorverlies bij het omgaan met de vele uitdagingen die ermee gepaard gaan. Het is meer dan alleen de technische ondersteuning; het is gericht op het empoweren van individuen om hun leven volledig te leven, met gehoorverlies. Daarin is het van belang om te kijken welke vorm van coaching past bij iemand. Wat voor achtergrond heeft de coach en is er een klik? Juist om die reden hebben de meeste coaches altijd een kennismaking. Is de match er niet, dan is die er vast wel met iemand anders.

Onderzoek toont succes van behandeling bij het hebben van een klik aan!

Het hebben van een goede klik met een coach of behandelaar wordt algemeen erkend als een belangrijke factor voor het succes van de behandeling. Onderzoek in de psychologie en de geestelijke gezondheidszorg heeft de impact van deze relatie op positieve behandelresultaten aangetoond. Het benadrukt het belang van de kwaliteit van de relatie tussen de cliënt en de behandelaar als een facilitator voor behandelsucces. Hoewel specifieke therapeutische benaderingen en interventies van cruciaal belang zijn, vormt de therapeutische relatie de basis waarop al deze elementen rusten. Het hebben van een goede klik met een coach of behandelaar kan de weg effenen voor een effectievere behandeling en een positiever resultaat voor de cliënt.

Hoe kan coaching bij gehoorverlies helpen?

1# Emotionele ondersteuning

Gehoorverlies kan emotioneel belastend zijn. Een coach kan helpen bij het verwerken van de emoties die vaak gepaard gaan met gehoorverlies, zoals frustratie, angst en verdriet.

2# Communicatievaardigheden

Een coach kan werken aan communicatietechnieken en strategieën om effectief te communiceren met anderen, zowel in persoonlijke als professionele contexten.
3. Zelfvertrouwen en zelfbeeld
Gehoorverlies kan het zelfvertrouwen aantasten. Coaching kan helpen bij het opbouwen van een positief zelfbeeld en het herwinnen van vertrouwen.

4# Levensstijlaanpassingen

Een coach kan adviseren over praktische aanpassingen in de levensstijl, zoals het gebruik van gehoorapparaten om het dagelijks leven te vergemakkelijken.

5# Doelstellingen en groei

Coaching helpt bij het stellen van doelen en het vinden van nieuwe kansen voor persoonlijke en professionele groei, ongeacht gehoorverlies.

coaching groei

Aan wie moet je denken?

Iedereen die te maken heeft met gehoorverlies, van jong volwassenen tot senioren, kan profiteren van coaching. Het is niet alleen voor degenen die onlangs gehoorverlies hebben ervaren; ook mensen die al jaren met gehoorverlies leven, kunnen waardevolle inzichten en ondersteuning krijgen.

Inmiddels ben ik gestart met het geven van coaching en merk ik hoe fijn het is om anderen te kunnen ondersteunen. Ik hoor ook terug dat zij het prettig vinden dat ik zowel die professionele als persoonlijke kennis kan delen. Vaak is dat iets waarin hoorcoaches uniek zijn. Tevens heb ik de eerste training zelf leiderschap opgezet, een training die aan alle randvoorwaarden voldoet. Je moet dan denken aan voldoende pauzes, optimaal geluid, een lunch to go, en een goede akoestiek. Zodat jij tijdens de training alleen maar bezig hoeft te houden met de inhoud! Interesse? (kijk op www.hoorwerk.com, de training start op 25 maart en de tweede dag is op 3 juni! Tot 15.12 krijg je €250,- korting met de code hoorstyle

Medische route is maar een deel van de aanpak!

Ik werd jaren geleden door mijn audicien verwezen naar het audiologisch centrum, de wachtlijst was op dat moment negen maanden. Gedurende die periode bleef ik maar terugkomen bij mijn audicien, want uiteindelijk bleek de oplossing niet enkel in het hoortoestel te liggen. Ik weet zeker dat wanneer ik bij een coach terecht was gekomen ik veel minder lang was blijven lopen met de uitdagingen waar ik op dat moment mee te maken kreeg. Worstel je met alle veranderingen die er door het gehoorverlies zijn gekomen, dan is het goed om eens na te denken over een hoorcoach. 

coaching

Handvatten om een eigen route uit te stippelen!

Gehoorverlies is een uitdaging. Met de juiste ondersteuning en coaching kun je leren hoe je je leven volledig kunt blijven leiden, kunt communiceren met vertrouwen en je doelen kan blijven nastreven. De meeste mensen krijgen direct de verwijzing naar een audicien, over het verdere aanbod wordt vaak niet gesproken. Toch is het zo belangrijk dat er naast het technische deel ook ondersteuning komt voor de andere aspecten van gehoorverlies. Dat we vanuit een bredere blik gaan kijken, de kaart groter schetsen, juist dat kan helpen om iemand zo snel mogelijk op de juiste route te krijgen.

Wil je meer weten? Plan een kennismakingsgesprek bij mij in, ik werk ook digitaal of ga opzoek naar een coach bij jou in de buurt!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten