Home » Speelgoed inclusie||Top 5 tofste speelgoed met gehoorverlies!

Speelgoed inclusie||Top 5 tofste speelgoed met gehoorverlies!

Janneke
2.041 Weergaven
inclusie speelgoed

Ieder mens heeft een rolmodel nodig, ongeacht je leeftijd. Als kind en als ouder kun je herkenning vinden in de verhalen van Jip en Janneke. Maar wat als jouw Jip of Janneke hoorondersteuning heeft? Dan kun je de verhalen een beetje anders vertellen. De plaatjes blijven hetzelfde. Jezelf kunnen herkennen in een ander, op een plaatje, een foto, een verhaal of in speelgoed is heel belangrijk. Gelukkig weten fabrikanten dit en is er in de loop van de jaren speelgoed op inclusie ontwikkeld met een cochleair implantaat of een hoortoestel. Ik deel de leukste koppies met jou!

Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst de hoorwinkel binnen stapte zag ik enkel grijze mensen met stralende witte tanden op de posters in de wachtruimte. Na veel rondvragen was ik hier terecht gekomen. Ik kende niemand in mijn omgeving die gehoorverlies had. Niemand van mijn leeftijd die een hoortoestel droeg. En dit beeld in de hoorwinkel bevestigde dit. Ik was de enige! Nu weet ik dat dit absoluut niet zo is, maar het beeld dat mensen bij gehoorverlies en hoorondersteuning hebben is vaak niet die van jonge mensen of kinderen. De audiciens passen hun winkels gelukkig steeds meer aan, waardoor iedereen zich welkom kan voelen. Zo kun je voor jouw kind vaak een boekje over gehoorverlies of een knuffel met hoortoestel aanvragen. Voor jouw kind kan dit een fijn steuntje in de rug zijn in dit proces!

Speelgoed inclusie door spel!

Het is goed om te zien dat kinderen spelenderwijs leren dat de standaard, wat dat ook moge betekenen, breder is. Diversiteit en inclusie zijn woorden die overal voorbij komen, en ook de speelgoedwinkel hebben bereikt. Steeds meer fabrikanten zijn zich er bewust van hoe belangrijk dit is. Barbie kreeg niet voor niets een aantal jaren geleden al flinke feedback om haar oren over haar figuur en haar huidskleur. En terecht! Het is van groot belang dat kinderen een afspiegeling zien van zichzelf en van de wereld want die is zo mooi divers. Gelukkig is maatschappelijk verantwoord speelgoed de nieuwe trend. En ook ik doe daar graag aan mee!

Waar kun je speelgoed met een hoortoestel vinden?

Waarschijnlijk lukt dat je online beter dan dat je een winkel in stapt. Ik deel daarom deze voorbeelden met linkjes. Het is speelgoed voor verschillende leeftijden!

Pop inclusie

#1 Miniland is hét speelgoed gericht op inclusie!

Deze pop draagt een hoortoestel en kun je daarnaast ook nog uitkiezen op zijn huidskleur. Een Latino jongen, een meid met blonde haren, aan ieder kindje is gedacht! (€42,95 bij Goodtoys)

#2 Lego poppetjes met gehoorverlies

Bij Lego kun je nu ook onder ieder helmpje of haarstuk een gezichtje met een hoortoestel drukken. Super leuk want juist op deze manier kun je het spel nog meer afwisselen. En zo heeft niet alleen de Ninja een hoortoestel, maar kan de bouwvakker er ook eentje krijgen. ($1,60 minifigs.me)

inclusie beer

#3 Speelgoed via de audicien

Bij de audicien zijn er van diverse merken hoortoestellen knuffels te krijgen. Merken zoals Oticon en Phonak hebben rekening gehouden met de kleinste gebruikers onder hun. Van beer tot leeuw. Informeer even bij jouw audicien. Vaak zijn er ook boekjes over deze dieren met hoorondersteuning terug te vinden. (Foto: Leo van Phonak)

Barbie inclusie

#4 Barbie laat zien dat zij hét speelgoed voorbeeld is van inclusie met deze knalroze hoortoestellen!

Ze werd groots onthaald! Barbie bracht al eerder poppen op de markt die er anders uitzagen dan haar modellen vriendinnen. In 2022 lanceerde Mattel, Daisy met uiteraard een mooi roze, hoortoestel. (€12,50 zonder verzendkosten)

#5 Made with love! En donaties!

Anne Vandebosch werkt op een hoorcentrum in België. Op internet las zij over een meisje wat haar hoortoestellen niet wilde dragen. Ze wilde voor haar een vriendje maken, zodat het meisje niet meer alleen slechthorend was. Het hielp! Inmiddels heeft ze al honderden kinderen van over de hele wereld blij kunnen maken. Via fabrikanten en hoorwinkels ontvangt zij oude dummy’s van hoortoestellen, om deze van een nieuw leven te voorzien. Ouders kunnen contact met Anne zoeken via Facebook. Zij geven de afmetingen, het merk en de kleur aan haar door. Het kindje ontvangt via de post een losse hooroplossing, die identiek is aan die van zichzelf. Hij hoeft alleen nog op de eigen pop of beer bevestigd te worden. Made with love! Daarnaast kan zij ook andere hooroplossingen leveren zoals een BAHA of een cochleair implantaat. Om de blije gezichtjes te zien, is de  facebook pagina al een kijkje waard! (Facebookgroep Les poupées sourdes)

Geef een boodschap cadeau!

Afwijken van de standaard is altijd een goed idee! Haal vooral speelgoed in huis wat hierop gericht is. Of geef het eens cadeau aan een kindje zonder gehoorverlies! Ieder mens is uniek en het is van belang dat we die boodschap al op jonge leeftijd leren!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten