Home » Kerstcadeau gehoorverlies || Om te geven en om te doen!

Kerstcadeau gehoorverlies || Om te geven en om te doen!

Janneke
492 Weergaven
kerst cadeau

De feestdagen kunnen fijn, maar tegelijk ook intens zijn, zeker wanneer er sprake is van gehoorverlies. Dagen achter elkaar met veel geluid en diverse hooruitdagingen, vaak meer dan we gewend zijn. Geluid van feestliedjes in de winkels, muziek op straat, een ijsbeer die danst op muziek in het tuincentrum. Etentjes met familie en vrienden en borrels bij de volleybalclub of op het werk. Voor de meeste mensen al een uitdaging, laat staan als je gehoorverlies hebt. Het grootste kerstcadeau wat je iemand met gehoorverlies dan kunt geven? Vragen wat diegene nodig heeft, of de muziek tijdens het eten uitdoen. Dat zijn de beste cadeaus om te geven! Ik zal ook nog wat tastbare cadeaus met je delen. Hier zijn ideeën voor een kerstcadeau voor iemand met gehoorverlies! Welke leg jij onder de boom? Of zet je op jouw lijstje?

Gehoorverlies verandert niet alleen de manier waarop je gesprekken hoort, maar ook de manier waarop je geluiden ervaart. Het brein moet extra moeite doen om geluiden goed te verwerken, wat energie kost. Het dragen van een hoortoestel helpt om beter te kunnen verstaan, toch moet iemand extra inspanning leveren. Niet alle toestellen zijn ontwikkeld om in extreme geluidssituaties te kunnen functioneren.  Een gesprek voeren met andere mensen in de ruimte, spelende kinderen die rondrennen en Mariah Carrey op de achtergrond, zijn allemaal extra geluiden die lastig te filteren zijn. Hiermee rekening houden is het beste kerstcadeau gehoorverlies dat je iemand kunt geven, maar laten we eerst even beginnen met de tasbare cadeaus!

Kerstcadeau voor iemand met gehoorverlies!

Voor dierbaren met gehoorverlies bieden doordachte geschenken niet alleen warmte en genegenheid, maar ook praktische ondersteuning. Ik deel dit graag met je, misschien helpt het jou om een cadeau te kopen of om uit te kiezen!

1# Draadloze koptelefoon of koptelefoonversterker!

Voor degenen met gehoorverlies kan een draadloze koptelefoon of koptelefoon versterker een wereld van verschil maken. Deze apparaten stellen hen in staat om geluid direct en duidelijk te horen zonder storende omgevingsgeluiden. Ik draag een koptelefoon zonder mijn hoortoestellen. En ben fan. Klik hier voor een affiliate-linkje naar bol.com. Maar er zijn ook koptelefoons die speciaal ontworpen zijn voor mensen met gehoorverlies. (www.hoorexpert.nl)

2# Boek over gehoorverlies

Afgelopen jaar zijn er diverse boeken over gehoorverlies verschenen. Romans waarbij je even helemaal in een andere, vaak herkenbare, wereld terecht komt, maar ook boeken informatieve boeken over gehoorverlies of tinnitus. Het geven van een boek laat zien dat je interesse hebt in dit thema en juist dat is wat een extra cadeautje is voor de ander. Bekijk deze blog met fijne boeken!

3# Smartwatch!

Een smartwatch kan gekoppeld worden met een telefoon en geeft trillingen door wanneer iemand gebeld wordt, er een berichtje binnenkomt of wanneer je wekker gaat. Op die manier voel je alle communicatie en dat werkt perfect als je gehoorverlies hebt! Daarnaast kun je vele nieuwe modellen hoortoestellen ook koppelen aan een smartwatch waardoor je ook de instellingen kunt regelen via jouw pols! Klik hier voor de affiliate-link naar bol.com

4# Trilwekker!

Voor diepe slapers met gehoorverlies kan een trilwekker een uitkomst zijn. Het kussen trilt op het gewenste tijdstip en wekt de persoon zonder geluid te maken. Hij is direct gekoppeld met jouw telefoon! Deze trilwekker die je hier ziet onder is van hoorexpert.nl en werkt met bluetooth, maar je hebt ook andere modellen!

5# Bon voor ontspanning (wellness of massage)

Gehoorverlies kost inspanning! Op het puntje van je stoel, het voorhoofd gefronst in de aanvalspositie naar voren gebogen om alles wat er gezegd wordt goed te kunnen opvangen. Dat er dan wat meer spanning op de spieren komt te staan, is echt niet gek. Een wellness bon om te ontspannen in de sauna of onder de handen van een masseur is dan een prachtig cadeau. (Klik op deze link voor een wellness bon) 

En dan hieronder nog een aantal kerstcadeaus voor iemand met gehoorverlies die je niet hoeft te kopen!

slaapwekker

5 tips om effectiever te communiceren.

Buigt de ander meer naar voren in het gesprek? Dwalen iemands gedachten af. Of is iemand stil? Vaak valt het een ander eerder op wanneer er sprake is van miscommunicatie. Inspanning om elkaar goed te verstaan is van beide kanten nodig. Wil je weten wat jij zou kunnen doen?

1# Trek de aandacht

Zorg ervoor dat je de aandacht trekt door in het gezichtsveld van de persoon te verschijnen of hem licht aan te raken. Vermijd praten vanuit een andere ruimte, omdat de persoon je niet kan zien en de afstand het geluid vertraagt, waardoor het zachter wordt.

2# Minimaliseer achtergrondgeluiden

Vermijd onnodige achtergrondgeluiden door muziek of televisie zachter te zetten of uit te schakelen. Wil je toch een achtergrondmuziekje, kies dan voor pianomuziek of een instrumentale afspeellijst van bijvoorbeeld Kerstmuziek. Gaan jullie uiteten? Benoem in de reservering dat iemand gehoorverlies heeft of een hoorhulpmiddel draagt. Vraag om een rustig tafeltje en of het geluid van de muziekbox omlaag kan. (klik op de link voor de blog!)

3# Spreek duidelijk en rustig

Spreek op een natuurlijke en rustige toon, gebruik korte zinnen en vervang moeilijke woorden indien nodig. Neem af en toe een pauze om te controleren of de ander je nog volgt.

4# Houd rekening met de context

Begin je verhaal met context en vermijd plotselinge onderwerpwisselingen. Praat één voor één en vermijd het door elkaar praten. Het is vaak moeilijk te bepalen waar geluid vandaan komt, dus duidelijkheid in gesprekken is essentieel.

5# Communiceer met je gezicht

Het tonen van gezichtsuitdrukkingen en het bewegen van je mond is belangrijk. Houd je handen weg van je mond, en eten of kauwgom kauwen verandert ook het beeld. Je mond eerst leeg eten is lang zo gek nog niet 🙂 Naast taal kunnen lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen ook veel zeggen. Het is dus belangrijk om ‘het hele verhaal’ zowel te laten zien als te laten horen.

kerst

Een vriendelijk gebaar!

Deze cadeaus zijn niet alleen praktisch, maar tonen ook begrip en zorg voor de behoeften van de ander. Wij doen ieder jaar een gedicht tijdens de kerst. Dit is vaak lastig om te verstaan. Het kan dan helpen als je een kopie hebt om mee te lezen. Of dat je zorgt voor een kopie voor een ander. Stuur het gedicht door over de app of print het. Een groter cadeau kun je niet geven! De feestdagen zijn een tijd om te delen. Het geven van geschenken die rekening houden met gehoorverlies, is een mooie manier om verbondenheid te vieren. Leg deze cadeaus onder de kerstboom en maak de feestdagen nog specialer voor de mensen met gehoorverlies in je leven.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten