Yes, de zomer staat voor de deur, en we kunnen weer naar leuke evenementen en feestjes met onze kinderen. En daar heb ik heel veel zin in! Voor onze zoon is het al de normaalste zaak van de wereld om voor de kermis, Koningsdag of een ander evenement de oorkappen in de tas te stoppen. Maar voor onze ieniemienie moest ik nog even op onderzoek uit. Gelukkig is er ook gehoorbescherming voor baby’s. Moet jij nog gehoorbescherming voor jouw kind aanschaffen? Lees dan hier waar je op kunt letten!
Gelukkig zie je het steeds meer, baby in de draagzak en oorkappen op. Toch stoppen mensen voor hun kinderen sneller zonnebrand in de tas dan gehoorbescherming. En dat is eigenlijk gek, want het is net zo belangrijk. Wij zijn alleen een generatie die er niet mee is opgevoed. Het gevolg daarvan wordt steeds meer bekend. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks duizenden jongeren bij komen met klachten als gevolg van blootstelling aan hard geluid. Veel van deze klachten zijn permanent en niet meer te herstellen. De oren van kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan die van volwassenen. Niet alleen voor harde geluiden, maar ook voor de hoeveelheid prikkels. De oren van je kind zijn nog volop in ontwikkeling en kwetsbaar, met name de binnenoren. Is er eenmaal gehoorschade, dan is hier niets meer aan te doen. Super belangrijk dus om goede gehoorbescherming voor jouw kind in huis te halen!
Hoe ontstaat gehoorschade?
Tsja, hoe leg je dat nou uit? Zoals met alles kan het fijn zijn om met behulp van een afbeelding aan jouw kind te vertellen hoe gehoorschade ontstaat. En dan helpt het zeker dat je het zelf ook een beetje begrijpt!
Henk Reuter, audicien bij Pluggerz.com helpt ons hier graag bij; ‘Het gehoororgaan zet de geluidsgolven die via de oorschelp (1) en de gehoorgang (2) opgevangen worden met behulp van het trommelvlies (3) en de gehoorbeentjes (7,8,9) om in een duwbeweging tegen het slakkenhuis (9). In dit slakkenhuis zitten allemaal haartjes, ieder haartje is verantwoordelijk voor een specifieke frequentie en is verbonden met een zenuwbaan naar je hersenen. Zodra de drukgolf deze haartjes laat bewegen zullen de zenuwbanen die bepaalde frequentie doorgeven aan de hersenen zodat je dus die frequentie kan horen. Als de drukgolf tegen het slakkenhuis (9) erg sterk is (bijvoorbeeld het geluid van een straaljager of muziek op een festival) zullen de haartjes heel veel bewegen. De haartjes zijn erg teer en kunnen door hele harde drukgolven breken. Eenmaal gebroken, zal het nooit meer terug komen.’
Door gehoorbescherming te dragen in situaties waar veel hard geluid is, verminder je als het ware de drukbeweging tegen je slakkenhuis en verminder je de kans dat de haartjes afbreken.
Baby’s, maar ook kinderen, lopen vooral gehoorschade op door omgevingsgeluiden. Voor de allerkleinsten, maar zeker ook voor kinderen die je op je nek draagt, is gehoorbescherming belangrijk. Wanneer je kind op jouw schouders zit, wordt het automatisch meer blootgesteld aan geluid en is gehoorbescherming voor kinderen dus echt een must!
Waar en wanneer moet je aan gehoorbescherming voor jouw kind denken?
- Optochten
- Feestdagen, zoals Koningsdag of carnaval.
- Festivals
- Vliegtuig (in het vliegtuig om het drukverschil te verminderen= geen pijn)
- Thuis
- Klussen
- Kermis
- Vuurwerk
- Vakantie
- School
- Auto of motorraces
- Zwemmen en surfen (niet voor het geluid maar voor water)
Welke gehoorbescherming voor kinderen is er?
Gehoorbescherming voor kinderen is online veel te vinden. Diverse merken, kleuren en maten. Allen dienen ze voor hetzelfde doel, ze dempen het geluid, waardoor de kans op gehoorbeschadiging kleiner wordt. Daarnaast is er natuurlijk ook nog oorbescherming voor kids tegen water! Oorkappen voor oudere kinderen liggen ook steeds vaker op de tafels in de klas op school. Tijdens het dragen kunnen ze helpen bij de concentratie en filteren ze de prikkels. Zeker kinderen die last hebben van overprikkeling kunnen er baat bij hebben.
Het is goed om even te kijken naar de verschillende maten die beschikbaar zijn per leeftijd van het kind. Zo is er gehoorbescherming voor de allerkleinsten, voor baby’s tot peuter en voor oudere kinderen. Zelf twijfelde ik even over de oorkappen met elastiek voor onze baby, maar omdat zij nu bijna 10 maanden is, heb ik gekozen voor andere oorkappen zodat ze er langer gebruik van kan maken. Voor iedere leeftijd is er gehoorbescherming te vinden.
Welke opties zijn er?
- Oorkappen met elastiek
Voor de allerkleinste mini’s kun je oorkappen krijgen die beschikken over een elastische band die over het voorhoofd van de baby gaat. Deze geeft geen druk op het nog kwetsbare hoofd. Zeker bij de iniemienies waarvan de fontanel nog goed beschermd moet zijn. De band is zacht waardoor jouw baby er minder last van heeft als je hem opdoet. De band is verstelbaar met klittenband en zijn meestal geschikt voor baby’s van 3 tot 24 maanden. (o.a. te koop bij Bol.com)
- Gehoorbeschermers
Deze oorkappen vind je in allerlei soorten kleuren en patronen. Ze lijken op een koptelefoon en zijn geschikt voor (iets oudere) baby’s tot schoolgaande kinderen. Sommige zijn inklapbaar, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen. Let erop dat de gehoorbeschermers minimaal een demping hebben van 25 dB (bij 500Hz). Wil je de oorkappen voor jouw kind kopen met vlinders of misschien een andere? Deze website staat vol met leuke oorkappen!
- Oordopjes (met geluidsfilter)
Het kan zo zijn dat jouw kind liever geen oorkappen op heeft. Voor de wat oudere kinderen, vanaf drie of vier jaar, zijn er ook oordopjes met een geluidsfilter verkrijgbaar. Naast dat ze het geluid dempen kunnen ze ook oorpijn voorkomen bij drukverschil, zoals in het vliegtuig. Voor de kleinere oren zijn ze minder geschikt. De aanbevolen leeftijd is vanaf 4 jaar! Je kunt de oordopjes hier kopen.
YES ik heb ze! Maar hoe zorg ik dat ze op blijven?
Voor alle kinderen, groot of klein zal het wennen zijn om oorkappen te dragen. Normaliseer! Hoe vroeger je ermee begint, hoe normaler het is. Wanneer kinderen nog niet gewend zijn aan het dragen, kan het helpen om ze er thuis in een rustige setting aan te laten wennen. Gewoon even opzetten terwijl je een broodje eet. Bij ons liggen ze standaard in de speelgoed kist, waardoor ze altijd opgezet kunnen worden, ook tijdens het spel. Leg uit! Voor iedere leeftijd kun je vertellen waarom het zo belangrijk is om die oren te beschermen! Betrek ze! Daarnaast is het goed om jouw kind te betrekken bij de aanschaf! Laat ze een keus maken voor een kleur of patroon! Oorkappen zijn er met vlinders, auto’s, dino’s, in het blauw of misschien wil jouw kind ze juist in het roze. Op die manier wordt het ook echt leuk om ze te dragen! Laat ze kiezen! Dit werkt hetzelfde als bij alle andere dingen die soms gewoon moeten, maar waar je kind niet altijd zin in heeft, zoals het eten van een broodje. De keus is er niet voor een broodje, maar wel voor wat erop gaat! Hagelslag of pindakaas? En dat kan in dit geval dus ook! Wij hebben twee paar oorkappen liggen, waardoor Tijn altijd zelf een keuze kan maken. Ga je voor deze blauwe? Of voor de groene? Werkt als een trein! I ROCK, YOU ROCK!
En daarnaast… doet een goed voorbeeld volgen, dus ook voor jou doppen in of kappen op en daarna pas die handjes in de lucht!
Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!