Home » Babyfoon slechthorend|| Waar moet je op letten? Bekijk eerst deze tips!

Babyfoon slechthorend|| Waar moet je op letten? Bekijk eerst deze tips!

Janneke
1.443 Weergaven
weksysteem slechthorend

Wanneer er een baby’tje op komst is, zal je vroeg of laat opzoek gaan naar een babyfoon. Voor jullie thuis als ouders of als grootouders. Maar welke kies je uit? Online zie je vaak door de bomen het bos niet meer, ze lijken op elkaar, maar blijken allemaal weer iets anders te doen. Klik je op de zoekbalk van Google op babyfoon slechthorend dan vind je bijna niets, maar laat je het laatste woordje weg dan wordt je overspoeld. Wanneer er sprake is van gehoorverlies ben je extra afhankelijk van dit soort apparatuur. Als je iets namelijk niet wilt, is het kindje niet opmerken wanneer het jou nodig heeft. In dit artikel lees je over de opties die aangeboden worden en tips, zodat je de juiste keus kunt maken.

Toen ons eerste kindje geboren werd was ik nog niet slechthorend, althans, niet dat ik het wist. Bij vriendinnen vroeg ik welke babyfoon zij prettig vonden en ik las tips van ouders op het internet. In die tijd werden de eerste babyfoons met een camera  verkocht. Dat leek mij zo gek, dat je constant je kindje in de gaten kunt houden. Nu zou ik niet meer zonder willen. Het is een van de aankopen waar ik als moeder met gehoorverlies enorm blij mee ben. En inmiddels heb ik al diverse babyfoons uitgeprobeerd. Van een speciale babyfoon slechthorend, tot de standaard babyfoons. Ik neem je even mee in de mogelijkheden!

Keuzes, keuzes, keuzes!

Wanneer je een elektronicawinkel binnen loopt of het internet op gaat, zie je allemaal verschillende lijsten met de beste babyfoons van het jaar. Ze hebben het over analoog, DECT, met camera of zonder… Maar welke babyfoon kies je wanneer je slechthorend bent? Er zijn zoveel soorten en maten, wat te kiezen? Eerst even een uitleg over wat alles betekent!

Analoog of DECT?

De analoge babyfoons zijn het goedkoopst en al verkrijgbaar vanaf 25 euro. Ze zenden en ontvangen door middel van radiofrequentie, hebben een maximaal bereik van 250 meter en zijn niet uit te breiden met verschillende zenders. Het nadeel is dat je last kunt krijgen van storing door bijvoorbeeld keukenapparatuur. Dat is iets wat je met gehoorverlies wilt voorkomen.

Dan bestaat er nog DECT babyfoon. Met deze babyfoon verloopt de communicatie helemaal digitaal en gecodeerd, waardoor anderen je niet kunnen afluisteren. Het bereik van dit type is 350 meter. Het grote nadeel van DECT is dat het niet stralingsvrij is. In hoeverre straling slecht is voor je baby, is niet vastgesteld.

Met of zonder camera?

Dan bestaan er nog babyfoons met camera, waarbij je het kind op een beeldscherm kunt zien. Als je dit type wilt kopen, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de camera, het bereik en de grootte van het scherm. Deze is digitaal, waardoor je nooit last van storing hebt. Je hebt deze ook met WIFI zodat je via een app jouw kindje kunt zien.

Wifi babyfoon met camera en app

Met een wifi babyfoon kun je je kind op je smartphone of tablet in de gaten houden. Je sluit de wifi babyfoon aan op het wifinetwerk thuis. Daarna koppel je hem aan de app op je smartphone of tablet en kun je je baby horen en zien. Nadeel is dat er vertraging kan zijn en het beeld niet altijd even scherp is, daarnaast moet je altijd WIFI hebben. (deze heb ik, te koop via bol.com)

Wek- en waarschuwingsystemen, de babyfoon slechthorend!

Een wek- en waarschuwingssysteem, ook bekend als bereikbaarheids- en veiligheidssysteem, is een hulpmiddel voor dove en slechthorende mensen. Als je moeite hebt om de deurbel, telefoon of rookmelder te horen kan een wek- en waarschuwingssysteem je daarbij helpen. Je kunt deze uitbreiden met een babyfoon of een trilsysteem. Afhankelijk van jouw wens kun je ervoor kiezen om de babyfoon te koppelen met een flitslamp of trilontvanger. Ideaal, zeker wanneer je er al gebruik van maakt. Wat ik er zelf lastig aan vind, is dat je niet goed een inschatting kunt maken in het verschil van het geluid. Je kunt wel instellen vanaf welke frequentie er een signaal afgegeven wordt. Toch vind ik dat nu in deze babyfase nog niet ideaal omdat ik het juist prettig vind als ik een inschatting zelf kan maken. Ik kan mij voorstellen dat als onze dochter ouder is dit wel beter voor mij zou kunnen werken. En dan zou ik zeker voor de uitbreiding met trillen gaan. (Kijk even bij hoorexpert.nl voor het hele assortiment!)

baby

Wat is belangrijk wanneer je een babyfoon gaat kopen?

  • Lichtindicatoren (zo kun je met lichtjes zien hoe hard het geluid is)
  • Goede kwaliteit beeldscherm (als je daar voor kiest)
  • Geen storing of vertraging
  • Bereik
  • Welk signaal vind je prettig? Geluid, trillen, of iets zien?

Onze babyfoon is niet slechthorend ontwikkelt, maar regulier te koop met een camera en een goed beeldscherm. (Klik voor de link naar bol.com) Daarnaast heb ik een app die ik kan aanzetten, zodat ik het beeld op mijn telefoon kan zien. Dat is wel echt een batterij slurper, maar doordat er een trilstand op zit, gebruik ik het wel. Het is van belang dat je bij aanschaf jezelf goed afvraagt wat voor jou prettig is. Dit kan ook per fase van jouw kindje veranderen. En ook wat jij zelf nog wel kunt waarnemen en op welke manier je dit prettig vindt. Er wordt vaak gedacht dat geluid het beste waarschuwingssignaal is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn!

babyfoon slechthorend

Smaken verschillen, geluiden ook!

Ik vind harde geluiden en vooral die mechanisch zijn erg onprettig. Zelf hoor ik nog wel geluiden als ik mijn hoortoestellen niet draag. Ik heb vooral moeite om in te schatten welke frequentie het geluid is. En dus ook welke actie er van mij nodig is. Zo hebben wij een fase gehad waarin onze dochter soms wat huilde in haar slaap, maar mij daarbij niet nodig had. Als ik naar haar toe ging dan stoorde ik haar juist in haar slaap. Ik heb toen een tijdje de babyfoon op mijn nachtkastje gezet. Op die manier kon ik haar zien en een inschatting maken of ik naar haar toe moest of niet. Ik vind het zelf erg prettig om juist geen geluiden te hebben. Vaak zet ik de babyfoon juist zacht of uit, en zie ik alleen de lampjes en het beeldscherm. Een trilsysteem zou ideaal zijn, dit kan nu via mijn app op de telefoon. In de middag zet ik die dan soms aan, omdat ik dan vaak nog bezig ben met andere dingen.

Een wek- en waarschuwingssysteem voorziet nog in andere waarschuwingssignalen, zoals met licht en met trillen. Dat kan juist superfijn zijn, ook omdat je op de verschillende manieren kunt uitbreiden. Wanneer je de basis set al hebt is het enkel nog het koppelen van de babyfoon wat nodig is. Het is daarbij ook handig om even te kijken naar wat er voor jou hierin vergoed wordt!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten