Home » Speelgoed gehoorverlies|| Fijn spelen met de juiste materialen!

Speelgoed gehoorverlies|| Fijn spelen met de juiste materialen!

Janneke
1.439 Weergaven

Dat kinderen geluid maken is niets nieuws. Dat speelgoed geluid kan maken is ook bekend. En dat kinderen speelgoed dat geluid maakt leuk vinden net zo goed. Voor volwassenen en kinderen die gevoelig zijn of waarvan de waarneming van geluid anders is, kan het helpen om rekening te houden met het speelgoed dat je koopt. Een blokkentoren van foam valt nu eenmaal met een ander geluid op de grond dan een toren van hout! Ik deel een aantal tips met je van speelgoed wat fijn om mee te spelen is bij gehoorverlies!

Voordat ik moeder werd fantaseerde ik er op los over hoe het ouderschap eruit zou zien. Toen ik zelf moeder werd, dacht ik alles van hout te kopen. Duurzaam en mooi. Maar al snel kwam ik erachter dat mijn kind zelf een andere voorkeur had. Speelgoed met lichtjes en geluid en met felle kleuren. Onnatuurlijke geluiden komen minder gefilterd binnen. Met speelgoed werkt dit hetzelfde. Zo wist ik heel lang niet waarom ik getriggerd werd door speelgoed met geluid. Totdat het bij ons uit de huiskamer verdween en ik merkte dat ik er geen last meer van had. Baby’s en kinderen verwerken prikkels anders. En wanneer jouw kind gehoorverlies heeft dus nog iets meer. Waar kies je dan voor? Als je speelgoed gaat kopen en rekening wilt houden met het gehoorverlies van jouw kindje, of dat van jouzelf, dan is materiaal een belangrijke keus. En reken maar dat je daar onwijs profijt van kunt gaan hebben. Denk maar eens aan het omgooien van een bak met duplo. Daar zijn alternatieven voor, zoals blokken van kurk! En ja het is belangrijk dat jouw kindje alle geluiden leert kennen, maar een prettige beleving is daarin ook van belang. Goed om daar rekening mee te houden bij de aanschaf van speelgoed bij gehoorverlies. Er zijn verschillende fijne materialen zoals kurk, plastic, wol, stof, karton, papier en rubber.

Speelgoed gehoor
vanpauline

Welk materiaal van speelgoed voor gehoorverlies klinkt wel goed?

Gelukkig wordt er steeds meer speelgoed gemaakt waarbij rekening gehouden wordt met het oor. Want uiteindelijk heeft iedereen daar profijt van. En dus is er best een hoop te koop. Als je er maar op let! Ik zal een aantal voorbeelden opnoemen die je makkelijk terug kunt vinden in de speelgoedwinkel!

#1 Stof

Stof is een fijn materiaal voor het oor. Het is zacht, het dempt geluid en je kunt er al vanaf jonge leeftijd mee spelen. Wanneer jouw kindje kan gaan zitten is het naar elkaar over rollen van een bal een heel leuk spel. Toch klinkt een plastic bal op de grond anders, ook wanneer deze stuitert. Je kunt dan zeker kiezen voor een stoffen bal. Of een zachte pop in plaats van een van plastic? Uiteindelijk werkt dit precies hetzelfde, alleen wel prettiger voor het oor. (Pop Little Dutch va. €7,95)

#2 Foam

Speelgoed van hout is een hele goede keus. Toch kan hout flink wat geluid geven. Het slaan met een hamertje op houten blokjes klinkt net even anders dan op plastic. Houten blokken die op de grond vallen, doen pijn aan je oren. Een stapeltoren met blokken van foam maakt een veel prettiger geluid. Met precies hetzelfde effect! (Blokken van Pauline €13,95)

#3 Kurk

Een fantastisch materiaal, waar soms speelgoed van gemaakt wordt. Licht, maar super stevig, duurzaam, gezond en stil: eigenlijk is het gek dat kurk niet veel meer gebruikt wordt om speelgoed van te maken. Je kunt denken aan ballen, blokken, maar ook aan speelgoedauto’s. Kurk weegt bijna niets. Dit maakt dat het ook fijn is om mee te spelen voor erg jonge kinderen. Bovendien is de kans dat je kleintje zich bezeert met een kurken blok veel kleiner dan met een blokje van plastic of hout.  (Qurkies v.a. €23,95)

#4 Rubber

De badeendjes zijn al van jongs af aan een succes. Maar er is nog veel meer speelgoed dat gemaakt wordt van rubber. Je kunt denken aan bijtringen, speeltjes, blokken en ballen. Het nadeel is soms dat er in speeltjes van rubber een piepje verwerkt zit. Let er bij aankoop dan even op dat je die niet koopt. Of haal hem eruit!

Qurkies

Speelgoed dat gehoorverlies prikkelt!

De prikkelverwerking heeft een groot impact op het functioneren van een kind. Overal om ons heen ervaren we zintuiglijke prikkels waar kinderen mee moeten leren omgaan. Je kunt dan denken aan geluid, geur, zicht, reuk, smaak, het voelen en het bewegen. Wanneer er problemen zijn in de verwerking van deze prikkels, zoals het geval is bij kinderen met gehoorverlies, kost het extra moeite om hiermee om te gaan. Wat weer van invloed is op de ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan met geluid leren omgaan, zeker wanneer er sprake is van gehoorverlies. Speelgoed kan hierin een belangrijke rol spelen. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Kostbaar?

Er zit soms een groot prijsverschil in speelgoed. Niet al het speelgoed is even betaalbaar. En meestal is dit iets duurdere speelgoed vaak hetgeen waar je op uitkomt. Het is dan goed om te kijken voor welke leeftijd het speelgoed is. Hoe lang gaat het speelgoed mee? Vaak is duurder speelgoed ook hetgeen waar kinderen langer plezier van kunnen hebben. En kijk anders eens tweedehands, wellicht scoor je nog iets moois op Marktplaats!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten