Hoe uitgeruster jouw brein is, hoe meer energie het overhoudt om goed te kunnen verstaan. Af en toe een (halve) dag vrij en vakanties inplannen is dus extra van belang wanneer je slechthorend bent. Maar het doen van ontspanningsoefeningen helpt daar ook bij. Wanneer je moeite hebt om goed te verstaan, ben je vaak veel in jouw hoofd bezig, aandachtig luister je naar de ander, terwijl het brein bezig is om te bedenken wat er gezegd is of er een geheel van te maken. Vaak allemaal zonder dat je het door hebt. Daarnaast zitten de meeste slechthorenden op het puntje van hun stoel om dit alles goed te horen. Schouder en nekklachten zijn dus vaak niet onbekend. Hoorpauzes zijn van groot belang en daar kun je natuurlijk ook een ontspanningsoefening in doen!
Bij mij heb ik het vaak pas door wanneer ik hoofdpijn begin te krijgen of pijn krijg in mijn spieren. Iedere keer neem ik mij voor om al eerder te stoppen, en hoewel mij dit nu beter af gaat dan een aantal jaar geleden, blijft het een aandachtspunt. Het helpt dan om dan even te gaan wandelen of een oefening te doen. Maar eerlijk is eerlijk, ik sta niet springend achter mijn laptop rek- en strekoefeningen te doen of tijdens een wandeling tegen een boom aan te aarden. Herken je je hierin, dan kunnen deze oefeningen, zonder gene, simpel uitgevoerd worden!
Oefening om spieren aan te spannen en weer los te kunnen laten.
In het kort komt het neer op aan- en inspannen van de volgende lichaamsdelen (En dan 2 keer achter elkaar, ongeveer 10 seconden aanspannen). Bij ontspannen kun je dan uitademen. Tijdens het aan-en ontspannen gaat het erom dat je met je gedachtes ook bij dat aanspannen bent. Voel je verschil tussen beide kanten, voel je warmte/ kou? Doet het zeer of voelt het prettig? Voel je verschil tussen aan- en ontspannen? Etc.
-
- Tenen optillen
- Hakken optillen
- Benen optillen
- Billen aanspannen
- Buik aanspannen
- Ellebogen achter rug- borst naar voren (rugspieren aanspannen)
- Schouders aanspannen (naar oren)- eventueel daarna even rondjes draaien met het hoofd
- Armen naar voren- handen in vuisten
- Gezichtsspieren aanspannen
- Alles tegelijk aanspannen
Ademhalingsoefening
Je kunt op een stoel, op een kussen, op de grond, op de bank of tegen die boom aan gaan zitten. Kies een plek uit die voor jou goed voelt. Leg je hand op je buik net onder jouw navel. Voel hoe je buik op en neer beweegt bij iedere ademhaling. Adem nu langzaam in en houd je adem drie tellen vast. Adem vervolgens langzaam uit en houd je adem wederom drie tellen vast. Je kunt dit blijven herhalen, let erop dat je rustig en diep ademhaalt. Een minuutje is al voldoende!
Zelfmassage
Je kunt dit zo lang of zo kort doen als je zelf wilt. Met of zonder olie. Het doel van de oefening is om contact te maken met jouw lichaam. Je kunt de massage doen met de handen of met jouw polsen. Je kunt zachtjes tikken met je vingers, zacht kloppen of over de spieren wrijven. Iedere spier binnen handbereik komt hiervoor in aanmerking. Voor het snelste resultaat kun jij je het beste richten op je nek en schouders! Ook hierbij geldt, doe het zo lang je zelf wilt en masseer de plekken die voor jou aangenaam voelen. Vergeet je oren niet 😉
Een begeleide meditatie of een oefening via een app kan natuurlijk ook!
- VGZ mindfulness (Nederlands, gratis)
- Insight Timer (Engels & Nederlands, gratis, grote variatie aan oefeningen)
- Headspace (Engels, basis is gratis, voor extra’s moet je betalen)
- Spreek een eigen meditatie in, of laat deze door iemand inspreken die jou hier goed bij kan helpen.
Belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt. Maar daarnaast ook weet wat je prettig vindt. Merk je aan jezelf dat je de stem van de ander lastig vindt? Schakel dan over. Ditzelfde geldt voor meditatieoefeningen met achtergrondgeluiden of muziek. Neem de tijd om te ervaren wat voor jou fijn is en wat werkt!
Tip: denk ook eens aan bepaalde geuren of oliën die jij prettig vindt!
Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt zie hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!