Wanneer je een hoorhulpmiddel draagt of nodig hebt, is het raadzaam om te onderzoeken welke zorgverzekering je hebt. Het is essentieel om te weten wat er wel en niet wordt vergoed. De kosten voor een nieuw hoortoestel variëren namelijk aanzienlijk, variërend van €500,- tot meer dan €2000,-. Dit is afhankelijk van zowel de vergoeding als het type hoortoestel dat je kiest. In dit artikel geef ik je meer inzicht in de overwegingen die je kunt maken bij de keuze voor een hoortoestel, en wat de zorgverzekering hierin voor een rol kan betekenen. Ontdek wat er wordt vergoed en hoe dit jou kan helpen bij het maken van een beslissing. Wil je meer weten over de vergoedingen voor een hoortoestel bij een zorgverzekering? Lees er over in deze blog!
Ik schrok mij een hoedje. In eerste instantie had ik bij de aanschaf van mijn hoortoestel, deze voor één oor nodig. Wilde ik er nog een onderhoudspakket bij? Ik had geen idee. Daarnaast vond ik het lastig dat ik geen prijzen kon vergelijken. Gelukkig kan dit tegenwoordig online wel. En kies je niet alleen voor een audicien die begrijpt wat jij nodig hebt, maar juist ook voor eentje die een goede prijs kan bieden. Inmiddels review ik al een aantal jaren hoortoestellen voor oogvoororen.nl, waardoor de aanschaf alweer een tijd geleden is. Op het moment dat ik mijn eerste hoortoestel kocht, was het geen optie om van zorgverzekering te wisselen. Mocht ik nu voor de keus komen te staan, dan zal ik mij echt weer gaan verdiepen. Voor deze blog ben ik dus weer even in de informatie gedoken.
Hoe zit het nou eigenlijk met die vergoeding?
Een basiszorgverzekering in Nederland dekt 75% van de kosten voor de aanschaf van een gehoorapparaat. Daarbij geldt een eigen bijdrage van 25%, en het eigen risico is van toepassing. Om in aanmerking te komen voor deze vergoeding moeten bepaalde voorwaarden worden vervuld. Bij een gehoorverlies van 35 dB (decibel) of meer voert een audicien onderzoek uit volgens het Keuzeprotocol Hoorzorg 2.0. Een doorverwijzing van de huisarts is vereist voor dit onderzoek. Voor kinderen tot 18 jaar wordt een hoortoestel volledig vergoed door de basisverzekering, zonder eigen bijdrage of eigen risico.
Daarnaast wordt een vergoeding overwogen als er sprake is van ernstige tinnitus (oorsuizen). Het onderzoek, gebaseerd op een vragenlijst en hoortesten, bepaalt het benodigde hoortoestel. Raadpleeg altijd de specifieke polisvoorwaarden van je zorgverzekering, aangezien de dekking en voorwaarden kunnen variëren tussen verschillende verzekeraars. (www.zorgkiezer.nl)
Welke categorie hoortoestel wordt vergoed?
De audicien bepaalt welk type hoortoestel voor jou goed is en dit is ook degene waar je recht op hebt. Je krijgt alleen een vergoeding voor het toestel dat de audicien kiest. Hoortoestellen zijn er in de volgende categorieën:
- Categorie 1: lichte gehoorproblemen
- Categorie 2: matige gehoorproblemen
- Categorie 3: gemiddelde gehoorproblemen
- Categorie 4: zware gehoorproblemen
- Categorie 5: zeer ernstige gehoorproblemen
Uiteraard kun je een hoortoestel uit een hogere categorie aanschaffen, dan die de audicien aanraadt. Hou er wel rekening mee dat je basisverzekering de kosten dan niet, of niet geheel, zal vergoeden. En dat is best een lastige keuze. Mijn advies is altijd om de verschillende toestellen uit te proberen. Dus ook als deze niet binnen de vergoeding valt. Juist op die manier kom je erachter wat voor jou het beste klinkt, en het beste werkt. Kies daarin voor de categorie die je kunt en wilt betalen.
Hoortoestel en een zorgverzekering, hoe kies je?
Voordat je gaat overstappen, of hier misschien aan denkt is het goed om te kijken wat de meerwaarde is op langere termijn. Doel van de aanschaf van een hoortoestel is om er minimaal 5 jaar mee te kunnen doen. Wanneer je een berekening doet, is het van belang om dus niet die berekening per maand of per jaar te doen, maar juist ook iets langer. Even wat punten waar je op kunt letten.
1# Controleer de dekking
Zorg ervoor dat je zorgverzekering de kosten van je hoorhulpmiddelen dekt. Kijk ook of er een vergoeding is voor eventuele aanpassingen.
2# Raadpleeg een audicien, kijk op het internet
Bespreek je situatie met een audicien. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van je behoeften en welke zorg het beste past. Daarnaast zijn zij ook diegene die kunnen kijken of een verwijzing naar het audiologisch centrum helpend kan zijn.
3# Vergelijk premies en voorwaarden
Neem de tijd om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Bekijk niet alleen de premies maar ook de voorwaarden en dekking met betrekking tot gehoorgerelateerde zorg. Bedenk daarin ook hoe groot de kans is dat je voor een hoortoestel kiest wat binnen jouw zorgverzekering valt. En kijk of een aanvullende verzekering nog iets kan toevoegen.
4# Informeer naar tegemoetkomingen
Kijk of er specifieke tegemoetkomingen zijn voor mensen met gehoorverlies. Voor mensen in Nederland valt dit meestal binnen de basisverzekering. Het kan helpen om ieder jaar hier wel al rekening mee te houden.
Te veel om te kiezen?
Onthoud, jouw zorgverzekering moet aansluiten bij JOUW behoeften. Neem de regie in handen en zorg ervoor dat je de juiste ondersteuning krijgt voor optimaal geluid en kwaliteit. Dat houdt dus ook in, dat dit mogelijk extra kosten met zich meebrengt. Ik maak ieder jaar een potje hiervoor. Zodat ik niet voor onverwachte verrassingen kom te staan. Een hoortoestel gaat doorgaans vele jaren mee. Om die reden verstrekken zorgverzekeraars elke vijf jaar een vergoeding voor een (nieuw) gehoorapparaat. Je bent echter vrij om eerder een nieuw hoortoestel aan te schaffen. Houd er rekening mee dat je in dat geval geen vergoeding krijgt voor de vervanging van je huidige hoortoestel. Mocht je desondanks binnen de vijf jaar de behoefte hebben aan een nieuw hoortoestel, raadpleeg dan je zorgverzekeraar om te verifiëren of hier al dan niet vergoeding voor mogelijk is.
1 Reactie
Ik vind het naar dat verzekeringen niets vergoeden in de buitencategorie. Waarom niet een systeem van een bepaalde vergoeding en de rest zelf betalen. Nu heb ik buitencategorie nodig en blijven alle potjes dicht. Je schrijft heldere artikelen!! Leuk om weg wijs te worden in deze wereld voor jouw artikelen.