Home » Waterproof hoortoestel, wat betekent dat eigenlijk?

Waterproof hoortoestel, wat betekent dat eigenlijk?

Janneke
781 Weergaven
Hoe vaak voel jij nog even achter jouw oren voordat je onder de douche stapt? En hoe vaak zaten ze daar nog? Je bent echt niet de enige! Ik denk echt dat het bij mij maar maximaal op 1 hand te tellen is. Toch voel ik bijna altijd achter mijn oren als ik de douche in stap. En in de zomer is dit denk ik wel mijn grootste angst: een plons nemen met mijn hoortoestellen nog in! Niet voor niets dat fabrikanten hierop aansluiten. Zo bestaan er hoortoestellen die waterproof zijn en hoortoestellen die tegen een flinke plensbui kunnen. Maar wat betekent dat nou? Ik zet ze hieronder even voor je op een rijtje!

Hoewel alle hoortoestellen een regenbui zouden moeten kunnen trotseren, blijf ik het toch spannend vinden wanneer ik in zoโ€™n enorme herfstige hoosbui fiets. Gelukkig kunnen waterbestendige hoortoestellen helpen. Hoewel ze niet volledig waterproof zijn, zijn ze ontworpen om mensen met gehoorverlies de mogelijkheid te bieden beter te horen tijdens wateractiviteiten. Uiteraard kun je dan ook de hoortoestellen uitdoen, maar voor sommige activiteiten is dat niet handig. Zo ben ik iemand die van suppen houd. Ik doe dit dan door de grachten in Haarlem, en nee dan val je niet om, maar er zijn wel spetters. Dus ik deed dit eerst zonder hoortoestellen. Het probleem was dat ik dan geen bootjes hoor aankomen, waardoor ik mij niet comfortabel voel. Ik schrik me een ongeluk als iemand mij onverwacht passeert. Sommige boten varen nu eenmaal net wat harder, dan kan het fijn zijn als je daarop kan anticiperen voordat je ineens terecht komt in een soort van golfslagbad. Daarnaast hoor ik geregeld van mensen dat ze door transpiratie tijdens het sporten last krijgen van hun hoortoestellen. Juist dan kunnen waterproof hoortoestellen een uitkomst bieden.

Wat zijn waterproof hoortoestellen?

De term waterdicht betekent totale bescherming tegen waterschade. Veel hoortoestelmerken claimen dit begrip. Er zijn maar weinig hoortoestellen echt waterproof! Als je een hoortoestel draagt met een IP68-classificatie, dan betekent dit dat ze bescherming bieden tegen vocht in maximaal 1 meter water gedurende 30 minuten. Dat klinkt wat vaag, maar je zou dus kunnen stellen dat ze tegen een flinke hoosbui, zweet, een omgevallen espresso of een plens uit de douche moeten kunnen. Maar neem er zeker geen duik mee en laat ze niet in het water van een meertje vallen.

Welke hoortoestellen zijn waterproof?

IP is een afkorting voor Ingress Protection-classificatie. Een IP-classificatie is de internationale norm die wordt gebruikt om de mate van bescherming of afdichtingseffectiviteit in elektrische behuizingen te beoordelen tegen het binnendringen van objecten (zoals stof) en vocht (zoals koffie).
Het eerste cijfer in een IP-classificatie geeft bescherming tegen stof aan (op een schaal van 1-6) en het tweede cijfer geeft bescherming tegen vocht aan (op een schaal van 1-9). Wil je tot op de punt en de komma weten wat ieder cijfer betekent? Wikipedia is your friend ๐Ÿ™‚

Top 5 hoortoestellen met IP68 op een rijtje!

1# Oticon

De Oticon Real en de Oticon Own hebben uiteraard een IP68 classificatie, ze zijn ontworpen voor alle dagelijkse situaties – dus ook voor in de regen of wanneer je jezelf in het zweet werkt tijdens het sporten. Daarin zijn deze twee modellen van Oticon niet uniek. Alle hoortoestellen van dit merk zijn waterdicht. Dus ook de hoortoestellen die vergoed worden door de zorgverzekeraar. Klik hier voor alle hoortoestellen van Oticon.

2# Widex Moment Sheer

Deze hoortoestellen hebben een geavanceerde waterbestendige nanocoating, zonder batterijlade. Zo zijn er ook minder openingen waar vocht kan binnendringen. Klik voor meer info op de link!

waterdicht

3# Starkey Evolv AI

Deze fabrikant gaat verder dan de standaard IP-68 testnorm om de kwaliteit en bescherming van deze hoortoestellen te garanderen. Zo hanteren zij daarnaast nog een andere aanpak, welke drieledig is. Hier testen zij de hoortoestellen om in alle extreme alledaagse situaties aan te kunnen voldoen. De hydrofobe coating is aangebracht op zowel de buiten- als binnenzijde van het apparaat, wat uiteraard ook de bescherming van de batterij ten goede komt! Hier lees je meer over de hoortoestellen van Starkey.

4# Resound Omnia

De speciale iSolate nanotech coating zorgt voor extra bescherming tegen water, stof en oorsmeer. En ze zouden dan ook echt tegen een plens vanuit de douche moeten kunnen. Bekijk hier de review van dit hoortoestel!

5# Signia Styletto en de Chargo & Go

Ik heb deze toestellen allebei uitgeprobeerd! Ook bij deze hoortoestellen worden zweet en andere waterdruppels door de coating op afstand gehouden. Deze en bovenstaande hoortoestellen zijn opgenomen in de top 4 beste hoortoestellen bij oogvoororen. Benieuwd naar de andere functies en prijzen? Klik hier voor een linkje naar de website!

Yes, we can swim!

Onlangs kwam er een nieuw hoortoestel op de markt van Phonak, de Audรฉo Life. In de reclame zien we mensen die vrolijk het zwembad in springen. Zijn deze dan waterproof? Ze hebben een IP68 waarde maar kunnen ook ondergedompeld worden in 50 cm zoet, zwembad- of zout water. Zonder dat dit de hoortoestellen kan beschadigen. Of dat je er dan echt mee gaat zwemmen is nog wel de vraag.

zwemdoppen op maat

Wat heb jij nodig?

Hoortoestellen zijn volop in ontwikkeling! En daar kunnen wij als gebruikers gelukkig van profiteren. Waar je 5 jaar geleden nog nauwelijks met hoortoestellen kon bellen, kun je dit sinds vorig jaar met de meeste premium hoortoestellen doen. Dat verwacht ik ook een beetje als het gaat om het meer waterproof maken van de hoortoestellen. De vraag is wat je nodig hebt? Bekijk bij de aanschaf hoe belangrijk iedere optie van een hoortoestel is. Uiteindelijk wil je er het allerbeste mee kunnen horen, daarin is het belangrijk om diverse hoortoestellen uit te proberen om te ervaren wat bij jou past!

Wellicht heb jij nog tips of ideeรซn? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

2 Reactie's

Jeroen Schrey 25 september 2023 - 18:10

Goede dag,

Heel goed dat je aandacht besteedt aan waterdichtheid van hoortoestellen ๐Ÿ‘.

Wel mis ik bijvoorbeeld een vermelding over Phonak Audeo Life toestellen.

Groet,

Jeroen

Antwoorden
Janneke 25 september 2023 - 20:20

Hey Jeroen, beetje naar beneden scrollen ๐Ÿ™‚ dan zie je hem staan!
Plezier met lezen, groetjes

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten