Home » Welke kleur kies jij voor een hoortoestel?

Welke kleur kies jij voor een hoortoestel?

Janneke
3.693 Weergaven

Tegenwoordig verschijnen hoortoestellen in meer dan drie kleuren. Logisch, zou je denken? Maar jarenlang was dit niet het geval. En nog steeds vind ik de mogelijkheden beperkt. Want stap je een brillenwinkel binnen, dan ben je vaak meer dan een halve dag bezig om uit te zoeken welk model jij mooi vindt en wat bij jou past. De modellen wisselen elkaar af, en zijn ook nog eens aan mode onderhevig. Zo is er ieder jaar wel een nieuwe trend. Maar in de hoorbranche lijken ze hier anders tegenaan te kijken of wellicht nog niet zo ver in te zijn? Maar ligt dat aan de hoorbranche of ook aan ons als consument?

Toen ik mijn eerste hoortoestel kreeg verscheen er een lichtbruin apparaatje op tafel. Mijn audicien had bedacht dat dit fijn was, want dan viel deze minder op bij de kleur van mijn huid en mijn haar. Lief meegedacht uiteraard. Maar daar werd al het eerste zaadje gepland, dat een hoortoestel zo onopvallend mogelijk moet zijn. Uiteraard lag dit ook aan mijzelf. Ik had namelijk nogal een schrikreactie vertoond op het moment dat ik te horen kreeg dat ik een hoortoestel zou krijgen dat zich achter mijn oor zou bevinden. Maar nu bleek dat ik niet een onopvallend toestel in mijn oor zou krijgen, wilde ik liever een wat hippere kleur. Dit was niet mogelijk helaas. Ik ging dus voor het bruine toestelletje. Toen ik mij er wat meer in ging verdiepen bleek dat mensen nu eenmaal vaker voor een onopvallende kleur kiezen. Maar geldt dat ook voor de ‘jongere’ generatie hoortoesteldragers? En waarom zou je de kleuren niet kunnen afwisselen?

Je hebt toestellen die wat ronder en wat vierkanter zijn en als je geluk hebt kun je een kleur kiezen. Kinderen daarentegen kunnen wel een kleur kiezen. En dat zal wellicht niet voor niets zijn. Mag jouw hoortoestel gezien worden? Of kies jij ook liever voor onopvallend?

Wanneer je kleur wilt bekennen, krijgen mensen geregeld een opmerking vanuit de omgeving. Mensen vragen zich af waarom je zou willen dat anderen het hoortoestel zien?

Heel simpel:

    • Omdat anderen zo kunnen zien dat je ondersteuning bij het horen nodig hebt.
    • Omdat je deze dagelijks draagt en kleur persoonlijk is.
    • Omdat je je niet hoeft te schamen voor een hoortoestel.
    • Omdat …. Waarom niet?

Nu zijn er wel merken die verschillende kleuren toestellen aanbieden, maar deze zijn de uitzondering op de regel. Persoonlijk houd ik van hoortoestellen die een beetje een strakke vorm hebben. Uiteraard is dit persoonlijk, maar ik vind het van belang dat er de mogelijkheid geboden kan worden voor andere vormen en maten.

Toffe modellen hoortoestellen:

Hoewel er steeds meer mooie modellen uitkomen, vind ik op dit moment een aantal hoortoestellen er erg uitspringen. Zeker als het gaat om vormgeving!

Styletto van Siemens


Resound ONE

Op dit moment draag ik roze hoortoestellen en daar krijg ik veel leuke reacties op. Toch weet ik niet of ik altijd roze hoortoestellen zou willen dragen. Ik zou het dan ook echt een uitvinding vinden wanneer ik, net als met mijn telefoonhoesje, af en toe even van kleur zou kunnen wisselen.

Hoewel net als met alles de binnenkant veel belangrijker is dan de buitenkant, vind ik wel dat de hoorbranche hierin een slag kan slaan.

Naast het oor, wil het oog immers ook wat!

11 Reactie's

Daisy 11 april 2021 - 14:37

Afgelopen februari ging ik naar de audicien om mijn aller eerste paar hoortoestellen aan te schaffen.. Ik had op internet gezien dat de modellen die ik kreeg ook in metallic zwart met rood verkrijgbaar waren. Ik dacht als ik ze dan toch hele dagen moet dragen, doe dan maar een hip kleurtje! Helemaal enthousiast zat ik daar in het kamertje te wachten. Tot de audicien het standaard ‘paar op tafel legde, weg was mijn enthousiasme, volgens hem was dit de beste keuze. In zijn ogen was het was mijn eerste paar en je wil toch zeker niet dat ze gezien worden of dat je erop aangesproken wordt?

Ondanks dat het niet mijn kleur is, draag ik ze sinds dag 1 met trots! Ik denk maar zo er zijn veel ergere dingen op de wereld, en dit is een mooie oplossing. 🙂 Het is alleen jammer dat er nog zo een taboe op heerst en ze verwachten dat je, je ervoor moet schamen!

Antwoorden
Janneke 15 april 2021 - 20:50

Oh wauw, wat een herkenbaar voorbeeld! Gelukkig weet jij er een geweldige draai aan te geven.Daar kun je met recht trots op zijn!

Antwoorden
Colinda 7 mei 2023 - 22:56

ik ben geboren met doofheid en heb ook hoorapparaten in, ik had vooral gekleurde oorstukjes en van alles en nog wat, de apparaten hebben ook al heel veel kleuren gehad, bruin, blauw, roze enzo, de volgende kleur wordt wit😁 en daarna groen (late reactie haha ik zag deze voorbijkomen)

Antwoorden
Inge 17 april 2021 - 11:36

Hi, ben benieuwd of jij (of iemand anders) ervaring heeft met de gekleurde ‘sokjes’ van Ear Gear?
Heb net advies eerste hoortoestel gekregen en maar vast wat gaan lezen. En ja ook kleurtjes kijken 🙂 De hoesjes zijn bedoeld als protectie tegen zweet en vuil, gemaakt van spandex. Lijkt me zo glad. Blijft dan je toestel met buitenactiviteiten wel goed zitten ??

Antwoorden
Yvonne 3 mei 2021 - 14:32

Zo herkenbaar. 15 jaar geleden moest ik er aan geloven en kreeg ik mijn 1e hoortoestellen. Destijds Siemens hoortoestellen en die hadden leuke kleuren en transparante gekleurde toestellen. Omdat ik er ook 100% voor ging koos ik voor transparant oranje. Ik heb zoveel postieve reacties gekregen. Mensen vonden het super en ook mooi. Iedereen kende die saaie huidskleur toestellen maar dit vonden ze geweldig. Helaas waren de kleuren er niet meer toen ik na verloop van tijd nieuwe moest. Nu heb ik zwarte en over een tijd moet ik een CI maar ik hoop dat er weer leuke kleuren komen. Ik draag met trots mijn hoortoestellen en ik schaam me er niet voor en dat wil ik laten zien. Zo leuk om te lezen dat er meer mensen zo denken en graag willen dat er meer kleuren voor hoortoestellen zouden moeten zijn.

Antwoorden
Janneke 16 mei 2021 - 20:13

Absoluut Yvonne. En volgens mij heb je met CI’s nog meer mogelijkheden. Ook voor wisselende ‘hoesjes erop. Ik ben benieuwd! Veel succes in ieder geval met het traject er naar toe. Groetjes

Antwoorden
Tamara 17 juli 2021 - 01:19

Mijn eerste waren knalrood! Nu aan mijn tweede paar en wat een geluk omdat ik vooral spraak in het klaslokaal niet versta en ik nogal eens ze vergeet uit te doen onder de douche, ze nog wel eens laat vallen, gewoon een chaoot eerste klas ben, werden het kinderen apparaten! Wat een heerlijkheid al die kleurtjes, nu stel turkooizen gekozen😍
Als het dan moet, dan graag een par gezellige!

Antwoorden
tjinta 18 september 2022 - 17:03

ik ben 70 jaar en heb speciaal kinderhoortoestellen gekozen ( mijn zoveelste paar, heb inmiddels zwaar gehoorverlies) vanwege de leuke kleuren. turkoise , met gele toonbochten. ook gebruik ik gekleurde hoorslangen ( blauw, geel, rood). ook gebruik ik hoortoestelsieraden.
ik wil graag dat mijn hoortoestellen er gezellig uitzien en goed opvallen, zodat anderen direct kunnen opmerken dat ik slechthorend ben en er rekening mee kunnen houden. werkt prima!
idd erg jammer dat er realtief weinig mogelijkheden zijn om je hoortoestellen op te leuken.
het enige adres is eigenlijk hoorbellen.nl en daar is vaak wat je wilt hebben niet beschikbaar.

Antwoorden
Janneke 19 september 2022 - 15:28

Wat goed zeg! Super belangrijk dat andere mensen ze kunnen zien, zodat ze er ook rekening mee kunnen houden. Fijn dat het jou lukt om de hoortoestellen in leuke kleuren te krijgen! Wat vond je van deze roze die ik nu heb? Vind ze zelf erg knallend! Heb je ook de blog gelezen over sieraden? Hier staan misschien ook nog wat tips in! Succes ermee! Groeten Janneke

Antwoorden
Dianne 24 januari 2024 - 22:32

hallo, ik zie dat dit al een wat ouder bericht is. toch wil ik even reageren😊 morgen moet ik naar de audicien voor het keuzegesprek. hierin gaan ze kijken welk type hoortoestellen geschikt voor mij zijn. ik ben nog helemaal nieuw hierin, want pas vorige week dinsdag kreeg ik (voor mij onverwachts) bij de audicien te horen dat ik hoorapparaten nodig heb.

afgelopen dinsdag werd dit nogmaals bevestigd door de kno arts en blijkt mijn gehoor nog slechter te zijn dan wat er bij de audicien uit kwam.

ik lees op jouw site ook ergens dat er sieraden voor hoortoestellen bestaan. wat klinkt dat interessant!! als ik ze dan toch nodig heb, dan maar het liefst ook op een leuke manier😅

ik ben erg benieuwd wat de mogelijkheden voor mij gaan zijn en welk type ik ga krijgen. ik ga jouw site zeker opslaan!! het is fijn om ervaringen van anderen te kunnen lezen.

Antwoorden
Janneke 25 januari 2024 - 11:02

Heel veel succes Diane! Er is nog veel meer voor je om te lezen dus vooral de tijd voor nemen! Net als bij het uitkiezen van een nieuw toestel! 🍀

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten