Home » Wat mij helpt om goed te kunnen blijven functioneren op mijn werk, nu ik slechthorend ben.

Wat mij helpt om goed te kunnen blijven functioneren op mijn werk, nu ik slechthorend ben.

Janneke
2.429 Weergaven
In de wachtkamer van de ARBO-arts liep ik naar links. Ik hoorde nogmaals mijn naam. Duidelijker én achter mij. Ik bleek totaal de verkeerde kant op te zijn gelopen… Dit was na de eerste operatie die ik onderging en slechthorend werd. Voordeel was dat ik mijn probleem niet hoefde uit te leggen, dat was wel helder.

Naast dat ik moeite had om te horen waar geluid vandaan kwam had ik nog meer klachten. Van mijn ARBO-arts kreeg ik te horen dat vermoeidheid een veel voorkomende klacht was onder mensen die slechthorend zijn. We kwamen tot de conclusie dat ik te weinig rust nam. Ik moest veel meer gaan luisteren naar mijn lichaam en al eerder stoppen.

Dit vind ik nog steeds lastig. Ik houd van reuring en drukte, ik houd van gesprekken, naar mensen luisteren en toch is dat hetgeen waar ik ook moe van word.

Ik werk met veel plezier, maar tijdens mijn werk heb ik de hele dag uitdagingen met horen. Ik heb gesprekken, vaak met meerdere personen tegelijk. Daarnaast werk ik in rumoerige ruimtes. Ook neem ik deel aan vergaderingen en heb ik daarin vaak taken te vervullen. Ik kan met zekerheid zeggen dat mijn werkplek veel van mij vraagt als slechthorende. Het helpt mij om op wat dingen te letten, waardoor ik mijn energie beter kan verdelen. Daarnaast is het goed om te weten dat er (hoor)coaches zijn die je hierbij goed kunnen helpen.

Hoorcentrum Céline Jacobs

Mijn belangrijkste tips!

  • Neem pauzes

Iedereen heeft pauzes nodig. Het probleem is vaak dat we er niet aan toe komen. Althans zo werkt het bij mij. Een boterham boven mijn laptop naar binnen schuiven is geen uitzondering. Hoorpauzes probeer ik daarentegen wel echt in te lassen. Ik zit bewust vaker op kantoor als er niemand is en daarnaast kan ik ook een dag thuis werken. Het zijn een paar kleine dingen die helpen om beter te kunnen functioneren en daardoor een productievere werknemer te zijn.

  • Monitor je energie in een dagboek

Houd gedurende een paar werkdagen een dagboek bij. Je kunt dit bijvoorbeeld om de 2 uur doen. Schrijf daarin de activiteiten die je gedaan hebt (een pauze is ook een activiteit) en geef een cijfer aan de vermoeidheid. De dag houdt niet op om 18 uur, dus monitor totdat je naar bed gaat. Aan de hand van de cijfers en de activiteiten kun je wellicht een patroon herkennen.

  • Geen vergaderingen aan het einde van de dag!

Vergaderen is vermoeiend. Ondanks dat ik weet dat vergaderingen niet aan het einde van de dag gepland moeten worden, lukt het bij ons team niet in de ochtend. Andere bijeenkomsten probeer ik echt in de ochtenden in te plannen. Je brein is dan het fitst en horen lukt daardoor simpelweg beter.

  • Verdeel de taken goed!

Vergadering voorzitten, notuleren, ik deed het gerust tegelijk. Dit helpt natuurlijk niet om beter te kunnen horen en aan het einde van de dag ben je gesloopt. Kijk daarom goed met jouw team bij de start van een vergadering welke taken er liggen en hoe je ze kunt verdelen. Wees hierin proactief.  Kijk welke taak bij jou past. Ik vind het zelf vaak het fijnste om als voorzitter aanwezig te zijn. Ik kan dan zelf de grenzen bewaken en checken of hetgeen er gezegd is ook klopt. Zo vat ik geregeld afspraken samen, om te kijken of ik ze goed verstaan heb.

  • Koptelefoon

Ik houd van reuring, geluiden en gesprekken, in de trein nog een paar belletjes. Maar ik weet dat mijn brein er moe van wordt. In de trein zet ik tegenwoordig mijn koptelefoon met noise canceling op. Ik vind het echt een verademing en ik merk flink verschil. Soms zet ik hem aan met muziek en soms zonder. Het zorgt ervoor dat mijn batterij zich weer een klein beetje oplaadt na een dag werken, want thuis gaat het ook nog even door.

  • Geef uitleg over slechthorendheid!

Gehoorverlies is een onzichtbare handicap. Daarnaast is er veel onwetendheid over. Informeer collega’s wat slechthorend zijn is. Wat dit voor jou betekend, maar ook wat daarbij helpend is en wat niet. Het is van belang dat je dit blijft herhalen en de tijd neemt om het mensen uit te leggen. Als je dit lastig vindt, bespreek het dan eerst eens met één collega.

Wellicht dat deze collega jou hierbij kan helpen?

TIP: zelf heb ik gebruik gemaakt van het ARBO- spreekuur van het audiologisch centrum van de VU. Hier werkt een gespecialiseerd team dat met je meekijkt naar jouw werksituatie. De specialisten hielpen mij om anders naar mijn werkzaamheden te kijken. Dit zorgde ervoor dat ik er bewuster van werd hoe ik mijn werkzaamheden uitvoerde en wat het effect hiervan op mijn welzijn was. Daardoor lukte het mij om mijn werk op een bepaalde manier in te delen zodat er minder energie weg glipte. Of kijk eens bij een coach! Samen kijken naar wat helpt en nodig is. Je kunt ook bij mij een kennismakingsgesprek inplannen! 

Heb jij nog tips of ideeën? Deel ze hieronder. Wellicht heeft een ander er weer iets aan.

2 Reactie's

Justynko 28 oktober 2020 - 23:53

Maak gebruik van Bluetooth (Made for iPhone) gehoorapparaten indien het mogelijk is met je gehoorverlies, zodat je met beide oren kunt telefoneren via (het liefst) een mobiele telefoon (privé en/of werk). Een groot voordeel van een eigen werkmobiel is dat het af kunt stemmen op je eigen gehoorapparaten, zonder dat er grote (en dure) werkplek aanpassingen hoeft te worden gedaan.
Voor mij persoonlijk geeft het veel minder stress wanneer ik moet bellen of indien ik gebeld wordt, omdat ik veel beter kan verstaan wat er wordt gezegd.

Hiervoor had ik vaak de angst om zelf te gaan bellen of om gebeld te worden, omdat ik altijd zonder gehoorapparaat moest telefoneren vanwege het achtergrond lawaai die de gehoorapparaat te sterk oppikte. Ik was altijd bang of ik niet iets cruciaals mistte tijdens de gesprekken en zat dus altijd met trillende handjes zodra de telefoon overging.
De telefoneer angst is hierdoor opgelost en het geeft mij veel meer zelfvertrouwen tijdens mijn stage, werk en privé.

Ikzelf heb Xceed type 2 van Oticon (hoorprotocol categorie 5), omdat deze tijdens de aanschaf de enige geschikte gehoorapparaten waren met een Bluetooth functie (dat was mijn belangrijkste vereiste!) in relatie tot mijn gehoorverlies.

Daarnaast is het ook handig als handsfree routeplanner of muziekspeler in je auto, zodat je dan ook zonder problemen goed kunt verstaan.

Verder kun je ze ook koppelen met je iPad, waardoor je online vergaderingen (liefst via Microsoft Teams) en/of andere online (groeps)activiteiten goed kunt volgen mits je internetverbinding goed is. Op deze manier kun je als slechthorende thuis de vergaderingen en/of andere online (groeps)activiteiten grotendeels probleemloos volgen tijdens de Corona periode 😉

Antwoorden
Janneke 2 november 2020 - 20:45

Heb ik nu inderdaad ook! Hele fijne optie!!! Fijn dat jij er ook profijt van hebt!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten