Home » Moeder en ziek zijn! Hoe combineer je dat?

Moeder en ziek zijn! Hoe combineer je dat?

Janneke
1.246 Weergaven

Herstellen blijft een totaalpakket, met goede en slechte dagen. Je wordt losgekoppeld van de wereld die zonder jou doorgaat, terwijl jouw eigen wereld steeds kleiner wordt. Er zijn dagen met vooruitgang en dagen waarbij je de dekens over je hoofd wilt trekken en wenst dat de dag voorbij zal gaan!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Maar ik ben niet alleen ziek… Mijn partner kan prima weken zonder mij functioneren, maar mijn zoon niet! En daarin is het constant balanceren in ziek zijn en mama zijn! Waar kan ik wel bij zijn en wat lukt nog niet. Het is absoluut geen perfect proces, want wanneer je niet ziek bent, kent het ouderschap al voldoende uitdagingen. Daarnaast is het voor de omgeving vaak lastig te begrijpen, er zijn maar weinig mensen langdurig ziek.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hoewel mijn zoon nu ouder is dan tijdens de voorgaande operaties, en inmiddels meer begrijpt, maakt hij het ook bewuster mee.
Zo kon ik na mijn vorige operatie prima een paar dagen ergens anders in bed liggen. Dit jaar kwam ik na 1 dag thuis, omdat hij mij miste…

En hoe graag ik het anders zou willen, hij heeft er last van. Zoals wij allemaal. En dat kost tijd. Het herstel van de operatie duurt ongeveer zes weken, maar ondertussen weet ik dat er daarna nog maanden overheen gaan om weer de oude te worden. Iedere fase van herstel is anders. Na een tijdje komt er een fase waarin je zelf nog aan het balanceren bent om te herstellen. Aan de buitenkant zie je er weer hetzelfde uit, dus jouw omgeving verwacht ook dat je de oude bent. En jij misschien ook! De werkelijkheid is dat het brein nog meer prikkels te verwerken heeft en je gehoor meer uitdagingen krijgt. Dit kost een hoop energie, meer dan je vaak kunt voorzien. Het is van belang om dit goed met de ARBO-arts of je werkgever te bespreken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Wat helpt mij en misschien ook jou?
  • De dag opknippen in korte momenten en tussendoor rusten.
  • Focus leggen op wat wel lukt, ook al is het klein.
  • Luister naar jouw lichaam. Lukt het niet, dan stoppen.
  • Je hoeft het niet alleen te doen, durf hulp te vragen.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Zo lukte het eerst nog niet om Tijn naar bed te brengen, maar wel om een boekje in mijn bed of op de bank voor te lezen. Naar de speeltuin? No go, maar een dino van lego thuis in elkaar knutselen, thats me! Ok, ok, na 3 weken lukt dit pas, daarvoor waren het vooral puzzeltjes voor vierjarigen 😉

Na drie operaties heb ik ondertussen geleerd om beter op mijn grenzen te letten, en eerder te stoppen… Dat gaat het ene moment makkelijker dan het andere! 

TIP: Daarnaast is Tijn gezegend met een super vader! Zo heeft hij een deel zorgverlof en vakantie opgenomen! Hij is thuis en regelt dat de zorg voor Tijn, mij en het huis door kan blijven gaan. Bukken, tillen, boodschappen, koken, de was, naar het ziekenhuis; naast dat jouw hoofd het nog niet aan kan, mag het ook echt niet. Hoe meer je rust, hoe beter je kunt herstellen. Hoe beter jij hersteld, hoe beter voor de mensen om jou heen.

Heb jij nog tips? Schrijf ze hieronder, wellicht help je iemand er verder mee!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten