Home » Stress verminderen met oordoppen kan helpen!

Stress verminderen met oordoppen kan helpen!

Janneke
2.305 Weergaven

Er is steeds meer bekend over gevoeligheid voor geluid. Dit komt niet alleen voor bij kinderen met gehoorverlies, maar ook bij kinderen en volwassenen met prikkelgevoeligheid. Oorkappen liggen tegenwoordig standaard in een klaslokaal en dat is niet voor niets. Het dragen van gehoorbescherming of van oordoppen kan rust geven, en de concentratie enorm bevorderen. Dit helpt om rustiger te kunnen lezen, schrijven en te studeren. Door het geluid te dempen krijg je minder prikkels binnen. Toch is het even proberen wat hierin prettig is, feit is dat je stress kunt verminderen met het dragen van oordoppen. Lees hier over de verschillende mogelijkheden!

Dat het van belang is om oorkappen te gebruiken tegen hard en schadelijk geluid is niets nieuws, maar ze bieden daarnaast ook uitkomst om beter te kunnen concentreren.  Kinderen en volwassenen met een vorm van ADHD, ADD of autisme, hebben hier al langer profijt van. Maar inmiddels weten we dat iedereen er baat bij kan hebben! De oorkappen zorgen voor een vermindering van prikkels, waardoor de oren afgesloten worden van de buitenwereld. Het biedt rust, comfort en helpt om de energie beter te kunnen bewaren.

Op welke plekken draag ik de oordoppen om stress te verminderen?

Je kunt denken aan de plekken waar diverse achtergrond geluiden zijn, of op plekken waar je last ervaart van stress of overprikkeling. Bijvoorbeeld:

 • Lawaaierige plekken
 • Op school
 • Werkplek
 • Bij het studeren
 • In de speeltuin
 • TV kijken
 • Koken
 • Gamen
 • Reizen
 • Bibliotheek
 • Supermarkt

Op werk en op school zijn de ruimtes weer gevuld met volwassenen en kinderen, die allemaal geluid maken. Stoelen die heen en weer schuiven, lades die open en dicht gaan, potloden die worden geslepen, een pen op papier, en dan ook nog eens luisteren naar wat er gezegd wordt. Veel kinderen en jongeren komen moe thuis uit school. Logisch. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel rekening gehouden met het dempen en filteren van geluid. Maar zeker op grote of wat oudere plekken is dit lastig. Oordopjes of oorkappen kunnen dan net even dat verschil uitmaken en je stress kunt verminderen.

Let er wel op dat je het gebruik van de doppen afwisselt. Kook de ene dag met oordoppen in en doe het de andere dag weer eens zonder. Zo zorg je ervoor dat je niet een ‘afhankelijk’ gevoel krijgt.

oorkappen stress

Waar moet je op letten bij de aanschaf van oordoppen?

 • Situatie
 • Materiaal
 • Demping
 • Frequentie van gebruik

Afhankelijk van het doel, zijn er diverse oordopjes te krijgen. Op sommige momenten kan het fijn zijn om helemaal niets te horen van de omgeving, en op andere momenten is het juist wel weer prettig dat je een gesprek of de telefoon kunt horen. Daarnaast is het goed om na te denken over de materiaal keus. Daarin is het de moeite waard om de verschillen te gaan ervaren, om te kijken wat voor jou het prettigste is.

Stress verlagen

Wat kun je dragen om stress te verlagen?

#1 Oorkappen

Deze oorkappen vind je in allerlei kleuren en patronen. Ze lijken op een koptelefoon en zijn geschikt voor (iets oudere) baby’s tot schoolgaande kinderen. Sommige zijn inklapbaar, waardoor je ze makkelijk kunt meenemen. Let erop dat de gehoorbeschermers minimaal een demping hebben van 25 dB (bij 500Hz). De oorkappen zorgen ervoor dat de omgeving zoveel mogelijk wordt afgesloten. (€19,95 voor kids bij Pluggerz.com)

#2 Oordopjes (met geluidsfilter)

Oordopjes zijn er voor verschillende situaties. Afhankelijk daarvan wordt er gekozen voor materiaal en een filter. Zo zijn slaapdoppen een stuk zachter dan muziekdoppen. Voor de wat oudere kinderen, vanaf drie of vier jaar, zijn er ook oordopjes met een geluidsfilter verkrijgbaar. Naast dat ze het geluid dempen kunnen ze ook oorpijn voorkomen bij drukverschil, zoals in het vliegtuig. Voor de kleinere oren zijn ze minder geschikt. Er zijn universele dopjes te krijgen die je overal kunt kopen, maar je kunt ook denken aan op maat gemaakte oordoppen. (v.a €7,50 bij coolsafety)

#3 Oordoppen (bij stress)

Er zijn speciale oordopjes ontwikkeld die in het oor gedragen kunnen worden. Ze helpen om stress te verminderen bij: een gevoelig gehoor, hypergevoeligheid voor geluid geassocieerd met autisme, adhd, add, hyperacusis, tinnitus, misofonie, lawaai-gerelateerde stress en andere gehooraandoeningen. Je ziet ze steeds meer online voorbij komen, van verschillende merken, zoals de Calmer oordoppen. De oordopjes verminderen storende frequenties zonder het geluid te dempen. Ideaal dus als je de omgeving nog wel wilt blijven horen! (24,31 Flare oordoppen )

calmer oordoppen

One size fits all? Echt niet!

Ieder oor is anders, en ieder mens ook. Het is dus echt proberen welke oordoppen kunnen helpen om stress te verminderen. Neem daarin wel even de tijd om je brein en oor te laten wennen aan dopjes. Zeker voor kinderen zal dit even wennen zijn. Bij de meeste doppen werkt het nu eenmaal zo dat je ze eerst voelt zitten, maar na verloop van tijd niet meer.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten