Home » Sinterklaas vieren met gehoorverlies: tips voor een inclusief en gezellig feest!

Sinterklaas vieren met gehoorverlies: tips voor een inclusief en gezellig feest!

Janneke
143 Weergaven

De dagen worden korter, de pepernoten liggen in de schappen, en kinderen kijken vol verwachting uit naar Sinterklaas avond. Een feest vol gezelligheid, liedjes en vrolijk geroezemoes. Maar voor mensen met gehoorverlies – volwassenen én kinderen – kan dit feest ook extra uitdagingen met zich meebrengen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen kan genieten van deze bijzondere tijd? In deze blog vind je praktische tips én inspiratie om Sinterklaas op een toegankelijke en ontspannen manier te vieren.

De magie van samen zijn, zonder stress

Sinterklaas draait om warmte, samen zijn en plezier. Toch kan het feest voor slechthorenden al snel overweldigend worden door de vele auditieve prikkels: rennende kinderen, muziek op de achtergrond, en gesprekken die door elkaar heen lopen. Maar met een beetje voorbereiding en creativiteit is het mogelijk om een feestje te organiseren waarin iedereen zich welkom voelt. Iets waar overigens niet alleen mensen met gehoorverlies last van hebben! Grote kans dus dat als jij wat aanpassingen gaat doen iedereen daar profijt van kan hebben. 

Hieronder vind je tips die niet alleen handig zijn voor jezelf, maar ook voor ouders van slechthorende kinderen. Want Sinterklaas vieren doe je samen!

#1 Creëer rustmomenten of een hoorpauze!

Te midden van alle drukte is het belangrijk om momenten van stilte in te bouwen. Plan bijvoorbeeld een korte pauze waarin je even kunt ontsnappen aan de geluidschaos. Voor slechthorende kinderen kan dit ook heel fijn zijn. Maak een knus hoekje waar je kind zich even terug kan trekken met een boekje of een spelletje. Of maak samen even een wandeling buiten.

#2 Controleer de achtergrondgeluiden

Sinterklaasliedjes horen erbij, maar ze kunnen het verstaan van gesprekken lastig maken. Zet de muziek alleen op tijdens specifieke momenten, zoals het uitdelen van cadeautjes. Instrumentale versies van de liedjes werken vaak rustgevender en verstoren gesprekken minder.

#3 Sinterklaasgedichten: maak ze digitaal

Gedichten zijn een mooie traditie, maar voor slechthorenden kunnen ze een uitdaging zijn. Vraag familie en vrienden om de gedichten digitaal te delen, zodat je ze op je eigen tempo kunt meelezen. Dit geldt ook voor kinderen: een uitgeprint gedichtje kan helpen om hen bij het feest te betrekken.

#4 Kies een strategische zitplek

Zorg dat je dicht bij degene zit die je het beste kunt verstaan. Komt Sinterklaas langs? Zoek een plekje vlakbij hem. Door zijn baard kan het verstaan van zijn woorden lastiger zijn, dus dichtbij zitten helpt. Geef dit gerust van tevoren aan, zodat iedereen rekening met je kan houden.

#5 Beetje TECH!

Hoortoestellen zijn vaak een uitkomst, maar ze vervangen niet volledig het gehoor. Denk ook eens aan solo-apparatuur, die spraakgeluiden rechtstreeks naar je hoortoestel stuurt. Of gebruik de “live luisteren”-functie op je telefoon. Plaats je telefoon bij Sinterklaas of op een centrale plek, zodat je de gesprekken beter kunt volgen.

Tips speciaal voor ouders van slechthorende kinderen

Als ouder wil je dat je kind zich gezien en gehoord voelt tijdens het feest. Hier zijn wat extra tips om het Sinterklaasfeest voor jouw kind nog fijner te maken:

  • Betrek je kind bij het voorbereiden van het feest. Vraag wat zij belangrijk vinden: een kleiner gezelschap, een rustig moment voor het uitpakken, of een eigen Sinterklaasliedje.
  • Gebruik visuele ondersteuning. Naast gedichten kun je ook denken aan een schrijf tolk of een Tolk Nederlandse Gebarentaal. 
  • Informeer andere gasten. Leg op een vriendelijke manier uit wat jouw kind nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het rustig houden van gesprekken of het beperken van achtergrondgeluid. Herhaling is nodig, mensen vergeten het. Zorg dat je niet alleen het gehoorverlies benoemd maar juist wat er nodig is. 
  • Maak er een eigen traditie van. Of het nu een speciaal moment is zoals even samen alleen nog thuis pepernoten in rust bakken of een rondje buiten met elkaar lopen om te zien of de Sint al in de buurt is, kies iets wat je kind fijn vindt en maak daar een jaarlijks terugkerend moment van. Juist een moment in afzondering, waar in hoorpauze voor bedoelt is, zonder dat het als afzondering voelt kan helpen. 

Focus op wat echt telt!

Wat Sinterklaas echt bijzonder maakt, is niet de perfect ingepakte cadeaus of de mooiste surprises. Het zijn de momenten samen, en dan wil je graag dat iedereen het goed kan volgen. Het Sinterklaasfeest kan uitdagingen met zich meebrengen. Toch kun je met wat aanpassingen, wat rust momenten en enige voorbereiding ervoor zorgen dat dit echt voor iedereen goed kan zijn.

Dus: zet de warme chocolademelk klaar, en maak het feest zoals dat bij jullie past. 

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten