Home » Overprikkeld door geluid? Deze tips gaan jou zeker helpen!

Overprikkeld door geluid? Deze tips gaan jou zeker helpen!

Janneke
6.850 Weergaven
prikkels

En ineens gingen alle deuren weer van het slot. De eerste keer dat ik in de kroeg stond en door de stad reed met alle volle terrassen moest ik weer wennen aan het geluid. Maar wanneer je hoortoestellen draagt, is dat niets nieuws. Ineens had ik medestanders naast mij staan. Meer mensen hadden moeite om te verstaan of raakten overprikkeld door de hoeveelheid ervan! Mensen spraken door elkaar heen, terwijl de muziek op de achtergrond klonk en barkrukken heen en weer schoven. Niet alleen buiten, maar ook op kantoor. Daar was ze weer, die collega die altijd op de speaker belt en heen en weer loopt tijdens een gesprek. Gevoeligheid voor geluid speelt bij veel mensen, alleen niet iedereen is zich er bewust van. Door de maatregelen rondom corona, kreeg iedereen te maken met een verandering hierin. Nu de maatregelen veranderd zijn kunnen mensen die eerst geen last hadden van geluid dit nu wel hebben. Hoe komt dat en hoe ga je ermee om? En hoe zorg je ervoor dat je niet overprikkeld raakt?

Iedereen kan last hebben van overprikkeling van geluid. Toch zijn er ook mensen die door een gevoeliger zenuwstelsel prikkels intenser kunnen ervaren, waardoor ze sneller overprikkeld kunnen raken. Ik ben mij er pas bewust van geworden toen ik zelf gehoorverlies kreeg. Hoewel een hoortoestel een fantastische hooroplossing is, werkt het niet zo goed als een goed functionerend oor. Bepaalde geluiden komen soms net wat harder binnen, terwijl andere geluiden de versterking van het hoortoestel weer wel nodig hebben. Daarnaast heb ik door mijn operaties en gehoorverlies last van tinnitus. Dit zorgt ervoor dat ik gevoeliger ben voor geluid. Maar deze overprikkeling komt bij veel aandoeningen voor. Bij mensen met een hersenletsel (NAH), depressie, autisme, AD(H)D, parkinson, MS, migraine, angststoornissen, burn-out en gehoorverlies. Ook wordt overprikkeling veel gerelateerd aan hoog-sensitiviteit.

Ook zonder diagnose!

Toch hoef je geen diagnose onder je naam te hebben hangen om last te ervaren. Een grote verandering of overgang in geluid merkt eigenlijk iedereen. Wanneer je een festivalterrein oploopt, moeten je hersenen eerst echt even wennen aan het harde geluid. Naarmate de dag vordert, merk je het eigenlijk niet meer op.

Overprikkeld door geluid?

In tijden van stress, kunnen bepaalde prikkels extra binnen komen. Dit alles heeft te maken met het feit dat je hoort met jouw hersenen. Je zenuwen staan in tijden van stress op scherp. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam, zodat je ‘gevaarlijke situaties’ aan kunt. Het gebeurt geregeld dat mensen na een ontslag, scheiding, faillissement, of ziekte ineens last krijgen van hun gehoor. Zo kregen veel mensen tijdens corona last van geluid, of van tinnitus. Stress is dus een van de verschijnselen die onderliggend kan zijn aan de gevoeligheid voor geluid. En kan ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt!

overprikkeld supermarkt

Welke gevoeligheden zijn er?

Misofonie

Mensen die haat, woede en/of walging voelen bij geluiden van andere mensen, lijden aan misofonie. Het smakken, kauwen, het afbijten van bijvoorbeeld een appel maar ook klikken met een pen, lopen op hakken, kraken van een chipszak, schuiven van een stoel, wiebelen van voet of been enz. Je moet het niet verwarren met de irritatie die je zelf kunt voelen, wanneer iemand met een krijtje op het bord gaat, of luid de trap op en af loopt. Het kan daadwerkelijk iemands leven overnemen, en gaat gepaard met sterke emotionele reacties.

Tinnitus

Bij tinnitus of ook wel oorsuizen genoemd hebben mensen last van een constant aanwezig geluid zonder dat dit ook daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is. Tinnitus kan bestaan uit enkele of meerdere geluiden. Je kunt dan denken aan zoemen, fluiten, brommen, een piep of gesis. In meer dan de helft van de gevallen gaat dit samen met hyperacusis.

Hyperacusis

Hyperacusis wordt ook wel overgevoeligheid voor geluid genoemd en betekent vertaald uit het Grieks: ik hoor teveel. Stemmen klinken schel of doordringend. Het volume van iemand met hyperacusis staat permanent te hoog afgesteld en is nog een gradatie heftiger dan ‘gemiddeld’ gevoelig voor geluid zijn.

Overprikkeling is er in verschillende mate, je kunt acuut ergens last van hebben, of het kan heel geleidelijk gaan. Geluid is er altijd en overal, zelfs wanneer je slaapt zul je blijven horen. Ontkomen aan geluid zal niet lukken. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je minder last ervaart en minder snel overprikkelt zult raken.

park-g4086ed38a_1920

Wat kan helpen wanneer je last hebt van geluid of overprikkeling?

1. Oordoppen 

Deze zijn er in verschillende mate, vormen, kleuren en uitvoeringen. Je kunt kijken voor oordoppen die je kan gebruiken om minder last van geluid te hebben. Er zijn diverse merken, maar het is ook goed om na te denken over de materialen. Daarnaast zijn er ook oordoppen op de markt die ondersteuning bieden bij de last. Bijvoorbeeld oordoppen die tinnitus helpen verminderen. Klik hier voor de oordoppen die ik uitgeprobeerd heb! Verder bestaat er de mogelijkheid om oordoppen op maat te laten maken, die erop gericht zijn om een specifiek geluid te filteren.

2. Koptelefoon met noise cancelling

Ik ben fan. Een van mijn favoriete plekken om deze te dragen is in het openbaar vervoer of het vliegtuig! In deze koptelefoons is een techniek verwerkt die antigeluid voortbrengt waardoor geluid van buitenaf weg gefilterd wordt. Zo hoor je de ruis van de motoren niet meer, maar ook pratende mensen. Soms draag ik deze zelf zonder muziek, dan is het een stuk stiller. Via deze link kom je op de koptelefoon die ik gebruik!

3. Focussen

Door je aandacht te verleggen naar iets wat je aan het doen bent of op andere zintuigen te richten waarop je wel fijne waarnemingen ervaart, kun je je geluid meer buitensluiten. Wanneer ik het geluid van de afzuigkap irritant vind, wat zo is, dan gaat mijn aandacht hier direct naar toe. Op dat moment helpt het om te focussen op wat de ander zegt. Wanneer dit niet lukt kun je het geluid wellicht ook verplaatsen. Dat is met een afzuigkap wat lastig, maar bij het tikken van een wekkertje kan dit natuurlijk wel.

4. Zelf geluid produceren 

Neuriën is een techniek die helpt bij mensen die stemmen horen. Je activeert een deel in de hersenen, waardoor stemmen (ook die in je hoofd) naar de achtergrond zullen verdwijnen. Je kunt het overal uitproberen. Wanneer je in een omgeving bent waar andere mensen zijn gaat de aandacht hier naar toe. Hetzelfde geldt als jij zelf geluid zult produceren.

5. Zet geluid aan!

Ik ben een groot voorstander van geen geluid. Maar wanneer je last ervaart van geluid kan het prettig zijn als je hier controle over kunt hebben. Je kunt denken aan iets wat jij prettig vindt; white noise, maar ook tv of radio. Wanneer je slechter kunt inslapen doordat je last hebt van tinnitus of geluiden kun je ook nog denken aan bijvoorbeeld een tinnituskussen. Je koopt deze hier.

Daarnaast zijn er verschillende therapieën die kunnen helpen bij overgevoeligheid voor geluid. Bekijk op welke manier je dit wilt, soms past het ene beter dan het andere. Uitproberen is de enige manier om erachter te komen. Belangrijkste is dat je niet gaat vermijden. Het is belangrijk dat geluiden wel blijven binnenkomen. Je kunt hierin een beetje spelen en kijken wat voor jou prettig is.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten