Home » Met reflectie en doelen het nieuwe jaar in met gehoorverlies!

Met reflectie en doelen het nieuwe jaar in met gehoorverlies!

Janneke
190 Weergaven

Het einde van het jaar is hét moment om even stil te staan. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? Wat waren je successen en uitdagingen? Waar ben je dankbaar voor? Door even terug te blikken en vooruit te kijken, geef je jezelf de ruimte om te groeien, bij te sturen en met nieuwe energie het nieuwe jaar in te gaan. Juist voor mensen met gehoorverlies is dit belangrijk. Want het vraagt soms net wat meer inspanning en bewustzijn om goed in balans te blijven. Dit is iets wat ik doe in coaching met anderen die gehoorverlies hebben, maar ook voor mijzelf. Dit jaar was voor mijzelf misschien wel een van de pittigste jaren die ik ken. In deze blog laat ik je zien hoe je kunt reflecteren, vooruitblikken en ontdekken hoe jij het komende jaar met frisse energie en duidelijke doelen kunt starten!

#1 Terugblik op het afgelopen jaar

Denk eens terug aan het afgelopen jaar. Wat waren jouw hoogtepunten? Misschien heb je nieuwe hoorondersteuning gevonden, zoals een hoortoestel dat je leven makkelijker maakt. Misschien heb je stappen gezet in het communiceren met je omgeving of heb je durven aangeven wat je nodig hebt. Zelfs kleine overwinningen tellen, dus ook die ene hoorpauze waarin je wegliep uit de vergadering en zei dat je naar het toilet moest, maar gewoon even je hersenen een break wilde geven!

En ja, er waren misschien ook uitdagingen. Vermoeidheid door overprikkeling, momenten van frustratie in een luidruchtige omgeving of het gevoel dat je jezelf soms voorbij liep. Als ik naar mijzelf kijk in het afgelopen jaar was het er een vol met uitdagingen. De balans vinden wanneer er privé zoveel aan de hand is, misschien mijn pittigste jaar in mijn leven. En daarin was de balans heel vaak echt zoek. Het is goed om die momenten te benoemen, niet om te blijven hangen, maar om ervan te leren.

Reflectie vragen die jou hierbij kunnen helpen. 

 Waar ben je trots op dit jaar?

 Welke uitdagingen heb je overwonnen?

 Wat heeft je energie gegeven, en wat juist veel gekost?

Door dit allemaal op een rij te zetten, creëer je helderheid. Je kunt beter zien wat werkte en wat je volgend jaar anders wilt doen. Het werkt het beste wanneer je dit echt opschrijft in een boekje of het uitwerkt in een document. Zo komt het letterlijk uit jouw hoofd op papier! En zoals dat met dit soort dingen gaat, vergeet je het soms ook weer. Het is dan extra fijn als je het document er dan weer bij kunt pakken. Ik maak van alle coachingsgesprekken een document aan, zodat de ander altijd kan teruglezen waar we het samen over hebben gehad. Wat de doelen waren en stappen die zijn gemaakt. Want de doelen zijn eigenlijk niet zo belangrijk, als je maar ziet en voelt waarin je aan het groeien bent. 

#2 Vooruitblik: doelen en intenties voor het nieuwe jaar

Met een frisse blik vooruit! Wat wil je anders doen in het komende jaar? Denk hierbij aan zowel je persoonlijke leven als werk. Door gehoorverlies heb je misschien meer rustmomenten of structuur nodig om energie over te houden. Dat is helemaal oké! Afgelopen jaar was ik privé volledig uit balans. Mijn relatie eindigde na 17 jaar met de vader van mijn kinderen, ik had slaapplekken bij andere mensen nodig, moest meer gaan werken om de maandelijkse kosten te kunnen blijven dragen. Er was nergens rust! Na een aantal maanden huizen hoppen ging ik met de kinderen en hond verhuizen, dat had effect op alles. En dus ook op mijn werk, toch hielp het mij enorm om de lat op mijn werk lager te leggen en de focus te verleggen naar ‘wat moet er gebeuren’ om mijn werk goed te kunnen doen en te blijven werken. Ik merkte doordat ik de druk weghaalde, ik mijn werk echt gevoeld heb als een enorme steun en balans in de chaos. Daarnaast zijn er maar een paar dingen echt van groot belang in zo’n periode, namelijk rechtop blijven staan en de zorg voor de kinderen en jezelf zo goed mogelijk blijven doen. Op werk kunnen collega’s het ook even van je overnemen, thuis niet. 

Een paar ideeën en tips voor doelen

 Meer pauzes nemen: Plan bewust kleine momenten van rust in je dag. Bijvoorbeeld na elk overleg een vijf minuten tot een kwartiertje pauze. Dat geeft je tijd om even bij te komen en overprikkeling te voorkomen.

 Anders omgaan met werktijd: Begin je werkdag met de belangrijkste taken of overlegmomenten in de ochtend, zodat je aan het eind van de dag minder vermoeid bent.

 Technische oplossingen benutten: Ga na of je hoortoestellen nog goed zijn afgesteld. Heb je bijvoorbeeld baat bij extra accessoires zoals een microfoon in vergaderingen? Plan een controleafspraak bij je audicien of kijk eens bij hoorexpert.nl, waar ze een enorm uitgebreid assortiment hebben en ook werkoplossingen op maat kunnen verzorgen.

 Je behoeften aangeven: Durf open te communiceren. Zeg wat je nodig hebt, bijvoorbeeld “Kunnen we dit gesprek voeren in een rustigere ruimte?” of “Kunnen we het tempo iets vertragen?”

Actieplan

Kies een paar concrete doelen en maak ze behapbaar. Het is juist fijn als doelen haalbaar zijn, juist door successen te boeken kom je verder! Bijvoorbeeld op je werk:

 Maximaal 45 minuten per overleg: Plan kortere meetings in en houd 15 minuten pauze na afloop.
 Een vaste middag vrij: Neem structureel een vrije middag of moment voor jezelf in je week.
 Plan een controle van je gehoor en techniek: Maak die afspraak in januari, zodat je het jaar goed begint.

pexels-jens-johnsson-14223-66100

#3 Zelfzorg en balans: ruimte maken voor jezelf

Zelfzorg is voor iedereen belangrijk, maar als je gehoorverlies hebt, kost het verwerken van geluid en communicatie meer energie. Dat betekent dat je sneller overprikkeld of vermoeid kunt raken. Daarom is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en naar je eigen behoeften te luisteren.

Stel jezelf de vraag: Waar heb ik écht behoefte aan? Vind je het moeilijk om die ruimte te nemen? Besef dan: jij mag voor jezelf kiezen. Dit is echt voor mij een nieuw inzicht geworden, iets waar ik heel lang mee geworsteld heb. Het is oké om een pauze te nemen, je even terug te trekken of “nee” te zeggen tegen sociale verplichtingen.

Simpele manieren om beter voor jezelf te zorgen

 Plan vaste rustmomenten in je agenda: Bijvoorbeeld één uur per dag voor jezelf. Maak dit net zo belangrijk als een werkafspraak.
 Haal adem en neem de tijd: Voel je stress opkomen? Haal even diep adem en geef jezelf toestemming om te vertragen.
 Reflecteer op patronen: Merk je vaak dat je over je grenzen gaat? Leer je eigen signalen herkennen en handel ernaar.

Tip van flip!

Schrijf je doelen en reflecties op, maak het ook luchtig. Een dagboek of notitie-app kan helpen om je voortgang bij te houden. Vraag jezelf bijvoorbeeld wekelijks. 

 Heb ik goed voor mezelf gezorgd?
 Wat ging er goed, en wat kan volgende week beter? 

Wees daarin niet streng voor jezelf. Groei begint waar comfort eindigt, je gehoorverlies is daarin een goede raadgever! Elke kleine stap brengt je dichter bij wie je wilt zijn. 

Een frisse start in het nieuwe jaar

Afsluiten en opnieuw beginnen! Misschien met een koude duik in de zee? Ik doe het liever niet, maar zoals met alles bepaal jij zelf je eigen ritueel. Het nieuwe jaar kan wel een moment zijn waarin je nieuwe energie en richting kan geven. Door bewust stil te staan bij het afgelopen jaar en kleine, haalbare doelen te stellen voor het nieuwe jaar, kun je beter omgaan met de uitdagingen van gehoorverlies én meer balans vinden.

Zorg voor jezelf, luister naar je behoeften en wees trots op de stappen die je zet, groot of klein. Op die manier groei je! Groei met gehoorverlies betekent praktische oplossingen vinden, je behoefte aangeven en stap voor stap ontdekken wat voor jou écht werkt!

En nu? Pak je agenda, plan die rustmomenten en zet je intenties voor het nieuwe jaar op papier. 

Wil je eens samen met iemand kijken hoe jij met doelen aan de slag kunt gaan? Merk je dat je tegen dezelfde dingen aan blijft lopen, maar verandering aanbrengen lastig is? Plan gerust een kennismakingsgesprek in, ik help je graag verder! 
Klik hier voor mijn coachingsaanbod!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten