Home » Oordoppen muziek|| Universeel of op maat gemaakt, waar kies jij voor?

Oordoppen muziek|| Universeel of op maat gemaakt, waar kies jij voor?

Janneke
2.556 Weergaven

Het festivalseizoen is weer geopend, er zijn weer volop evenementen en de eerste dansjes zijn alweer gedaan. Superfijn, buiten, met je hoofd in het zonnetje een drankje in je hand, luisterend naar jouw favoriete artiest of muziek. Of onder een poncho in een regenbui, want tsja ook dat hoort er nou eenmaal bij. Standaard in mijn tas op een evenement zitten dan ook een zonnebrand, poncho, kauwgom maar zeker ook muziekdoppen. Welke oordoppen voor muziek moet je nou kopen? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? En heeft het effect op die vervelende piep de dagen erna? Ik probeerde gehoorbescherming uit en deel mijn ervaringen met jou!

Afgelopen winter konden we voor het eerst weer naar een festival. En omdat het alweer even geleden was, vergat ik oordoppen voor muziek aan te schaffen. Ter plekke kun je dan altijd wel gehoorbescherming kopen. Ik was alleen nooit echt fan. Maar ik vind het wel extra belangrijk om dat beetje gehoor dat ik nog heb wel goed te beschermen. Daarnaast heb ik de dagen na het festival ook altijd een paar dagen een piep in mijn oor en is mijn tinnitus wat meer aanwezig. Om goed voorbereid te zijn op deze zomer met verschillende festivals op de planning liet ik voor het eerst oordoppen op maat maken. Naast oordoppen op maat zijn er verschillende andere muziekdoppen te koop. In de winkel, bij de audicien maar zeker ook online!

Welke soorten oordoppen voor muziek zijn er?

  • Wegwerpdopjes
  • Universele gehoorbescherming (bol.com)
  • Oorkappen (voor kids kijk je hier!)
  • Otoplastieken (=gehoorbescherming op maat via pluggerz.com)

Wat past er bij jou?

Wanneer je vaker een evenement bezoekt, of na een evenement last hebt van jouw oren dan is het goed om na te gaan denken over ander soort doppen dan de wegwerpdopjes. Ja er is een prijsverschil, maar ja er is ook echt een kwaliteitsverschil. Ik testte ze allemaal uit. Voor mijn kinderen ben ik fan van oorkappen. Bij wegwerpdopjes merk ik dat ze het geluid volledig dempen, en doe ik ze na een tijdje uit. Universele oordoppen zijn meer gemaakt voor verschillende situaties en voor incidenteel gebruik. Voor een paar uurtjes werkt dit voor mij prima, ik voel ze wel altijd zitten en doe ze soms even uit voor een betere geluidsbeleving. Doordat ik zelf slechthorend ben is mijn gehoor extra gevoelig, en vind ik het belangrijk om wel zo optimaal mogelijk van de muziek te kunnen genieten. Dit alles is natuurlijk persoonlijk. Op maat gemaakte oordoppen voor muziek zijn er voor je als je gehoorbescherming vaker gebruikt of de allerbeste pasvorm wilt hebben.

oordoppen muziek festival

Muziekdoppen op maat hoe werkt dat?

Dit jaar wilde ik oordoppen op maat laten maken. Via pluggerz.nl bestelde ik een voucher en ik verdiepte mij in de soorten filters en materialen. Over het uitkiezen van een kleur deed ik denk ik nog het langste. Glow-in-the-dark, roze, geel of juist met glitters, alles is mogelijk! 

Kies je voor acryl of siliconen otoplastieken?

Gehoorbescherming op maat is verkrijgbaar in een harde en zachte uitvoering. Acrylaat is hard, eenvoudig in onderhoud en gaat daarom vaak wat langer mee. Silicone is zacht en vangt trillingen beter op.

Ik koos voor siliconen oordoppen voor muziek. Mijn oren zijn gevoelig en het zachtere materiaal zit fijner wanneer je ze de hele dag in hebt. Ze zijn wat flexibeler, waardoor ze bij bewegingen, zoals praten en eten beter op hun plek blijven zitten. Acryl is prima voor af en toe gebruik en ze zijn makkelijker in en uit het oor te halen. Je zult ze wellicht wat vaker even in het oor moeten terug duwen door het gladde materiaal. Zelf heb ik alleen de ervaring met siliconen muziekdoppen. Maar ook hiervoor geldt dat de materiaalkeus afhankelijk is van wat je zelf prettig vindt! Allebei de materialen zijn in diverse kleuren te krijgen.

Hoe wordt gehoorbescherming op maat gemaakt?

Voor het maken van muziekdoppen op maat zal je een afspraak moeten maken bij de audicien. Het is dan goed om met de audicien jouw wensen te bespreken, er zijn namelijk meerdere filters te krijgen. Er zijn filters vanaf 0 dB demping (maar wel druk regelen bijvoorbeeld) tot 30 dB demping. Ik koos voor het standaard filter. De filters zijn ook wisselbaar, waardoor je één setje otoplastieken voor diverse situaties zou kunnen gebruiken.

Wanneer je bij de audicien bent zal hij eerst even in het oor kijken om te zien of het mogelijk is om oordoppen aan te maten. Daarna maakt hij een afdruk op maat van jouw gehoorgang. Dit doet hij door eerst een klein sponsje met een draadje in het oor te plaatsen. Dit is om het trommelvlies goed te beschermen. Daarna pakt de audicien een soort lijmpistool, waarmee hij met een koude silicone pasta de gehoorgang opvult. Dit doet geen pijn. Nu zal je even moeten wachten, zodat het materiaal hard kan worden. De afdruk die de exacte vorm van het oor weergeeft, wordt opgestuurd voor productie, samen met de gewenste kleur en filter. Daarna volgt er een afspraak om de oordoppen op te komen halen. Ter plekke wordt er dan meteen een afdichtingstest gedaan, zodat direct gecontroleerd wordt of jouw oren zo goed beschermd zijn. Komen ze door de test, dan kun je ze direct gebruik

oordoppen muziek concert

Pink it is!

Fluor roze koos ik uit voor mijn oordoppen voor muziek. Van mij mogen ze gezien worden. Doordat ik gehoorverlies heb, is gesprekken voeren op een festival voor mij een stuk lastiger. Op deze manier zien mensen dat ik iets in mijn oor heb zitten. Versta ik het niet dan hoef ik enkel naar mijn oor te wijzen!

Op advies van de audicien deed ik de muziekdoppen een half uur vooraf aan het festival in. Op deze manier konden mijn oren alvast wennen aan de verandering van het geluid. Ik had allereerst even wat moeite om de oordoppen in te doen. Maar wanneer je dit door hebt, zitten ze direct goed. Ze zijn zacht en ik voel ze nauwelijks zitten. Ik was bang geen gesprek te kunnen voeren, maar ik bleef mensen prima verstaan.

En verder? Wauw, wat is het fijn dat je het geluid van de bas, en het gevoel van de muziek zo goed blijft ervaren. En wat zitten ze goed! Terwijl ik op het festival mijn vrienden in hun oren zie friemelen, ze doppen zie aanduwen en ze na een aantal uren eruit zie halen, draag ik muziekdoppen de hele dag, zonder de behoefte te voelen om ze eruit te halen. Wat een verschil! En de volgende dag een kleine piep, minimaal, en maar even. Omdat mijn oren normaal gesproken nog dagen door suizen is dit echt een enorm verschil. Voordat ik ze in het doosje stop maak ik ze nog even schoon. Maar een ding is zeker, dit was de investering waard!

Hoe kun je je gehoor beschermen?

  • Draag gehoorbescherming
  • Beperk de blootstelling aan harde geluiden
  • Check decibellen (met een app)
  • Houd afstand tot de geluidsbron (iedere verdubbeling van de afstand tot de geluidsdrager is een halvering van de geluidsintensiteit: 1m- 83 dB ; 2m- 80 etc..)
  • Neem een hoorpauze (tijdens maar ook erna)
  • Breng je gehoorbescherming op tijd in! Zo kunnen je oren wennen aan het gedempte geluid! Breng je de gehoorbescherming in tijdens het concert dan zal je merken dat het geluid anders klinkt. Je oren (of eigenlijk je hersenen) hebben nu eenmaal tijd nodig om te wennen!

Dit moet je weten!

De gehoorgang van jouw oren veranderd gedurende je hele leven. Het is daarom belangrijk om de oordoppen jaarlijks te testen op afdichting. Gemiddeld gaat op maat gemaakte gehoorbescherming 4 tot 5 jaar mee. Universele doppen doen zeker hun werk, maar heb je gehoorverlies, tinnitus, ben je gevoelig voor geluid of prikkels, of ga je vaker naar een festival, kermis, evenement of een concert? Dan zijn muziekdoppen op maat echt een aanrader! Welke afweging je ook maakt, als je jouw oren maar beschermd.

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten