Home » Goede voornemens voor het gehoor!

Goede voornemens voor het gehoor!

Janneke
704 Weergaven
voornemens

Het begin van een nieuw jaar is een uitstekende gelegenheid om na te denken over onze gezondheid en ons welzijn, inclusief onze gehoorzorg. Gehoorverlies is een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste voornemens en maatregelen kunnen we onze oren beschermen en behouden wat we hebben. En van juist dat laatste zijn steeds meer mensen zich bewust. Er komt meer openheid over de effecten van een verandering in een gehoor, maar ook is er meer bekend over hoe je hier preventief iets mee kunt doen. Is dit bij jou nog niet het geval? Hier zijn vijf goede voornemens om het nieuwe jaar met een gezond gehoor te beginnen!

Goede voornemens vinden hun oorsprong in het oude Rome, waar de Romeinen in maart de god Janus eerden, symbool voor begin en eind. Ze beloofden Janus hun gedrag te verbeteren, waarmee de traditie van het maken van voornemens aan het begin van het jaar begon. Vaak gaan deze voornemens over gezondheid: denk aan gewichtsverlies, stoppen met roken, gezonder eten en meer bewegen. Een gezondere levensstijl staat vaak bovenaan deze lijst. Het behalen van deze doelen blijkt echter moeilijk: slechts ongeveer 8% van de mensen slaagt erin hun voornemens vast te houden. Dit onderstreept het belang van realistische doelen en een strategisch plan. Steun van vrienden en familie kan ook helpen om gemotiveerd te blijven.

Sinds een paar jaar zet ik mij ook in om mensen bewust te laten worden van het effect dat gehoorschade met zich mee kan brengen. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is, is een bekend gezegde. En het klopt. Wanneer je waarneming verandert, heeft dit effect op wie je bent als mens en op je dagelijks functioneren. Misschien ben jij je er wel bewust van, dan is het tijd om die goede voornemens op te schrijven en er in het nieuwe jaar mee aan de slag te gaan!

Goede vOORnemens! Welke kies jij uit?

In willekeurige volgorde, maak er dus vooral een eigen top 3 of top 5 van, net wat bij jou past!

1# Regelmatige gehoorcontrole

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om gehoorverlies te voorkomen of vroegtijdig op te sporen, is regelmatig gehoorcontroles laten uitvoeren. Stel jezelf het doel om minstens één keer per jaar een audiologisch onderzoek te ondergaan. Hiermee kunnen eventuele veranderingen in je gehoor snel worden vastgesteld.

2# Draag gehoorbescherming

Voornemen nummer twee is gericht op gehoorbescherming. Probeer in het nieuwe jaar bewuster om te gaan met lawaai. Draag gehoorbescherming in lawaaierige omgevingen, zoals concerten, bouwplaatsen of bij het gebruik van gereedschap. Overweeg ook het volume van je koptelefoon of oortjes te verlagen en vermijd langdurige blootstelling aan harde geluiden. Nog niet in huis? Dan is dit het moment om dit voornemen concreet te maken!

oor

3# Download een dB app!

Een belangrijke stap om je gehoor te beschermen is het begrijpen van je persoonlijke gehoorlimieten. Weet bij welke geluidsniveaus gehoorschade kan optreden en vermijd blootstelling hieraan. Er zijn apps op jouw telefoon of smartwatch waar je dit kunt bekijken. Vaak doe ik dit op een feestje. Mensen hebben vaak geen idee en het geeft een leuk inzicht!

4# Gebarentaal, liplezen, hoorcoach, zelfontwikkeling!

Zelfontwikkeling staat bij de meeste mensen met stip op nummer 1 als het gaat om goede voornemens. Maar zoals ik al zei, maak je eigen lijstje aan, dat werkt vaak het beste! Het leren van gebarentaal, aan de slag gaan met liplezen of samen met een hoorcoach in gesprek gaan om te kijken wat jij nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen, zijn mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Houd het daarin voor jezelf realistisch en zorg dat je voor 1 ding kiest. Wist je dat ik ook hoorcoaching en trainingen aanbied? Klik hier voor het overzicht!

5# Spread the word en… deel kennis en zorg voor bewustwording!

Ten slotte, deel je kennis over gehoorzorg en gehoorbescherming met anderen. Door bewustwording te creëren, help je vrienden en familie om ook goede gewoontes te ontwikkelen. Er heerst nog steeds een taboe en schaamte op dit onderwerp, wat openheid in de weg staat. Je kunt zelfs overwegen om deel te nemen aan gehoorzorgcampagnes of initiatieven voor bewustwording over gehoorverlies. Denk daarbij aan stichting Hoormij of stichting het Oorfonds!

voornemens

Haalbare doelen en successen vieren!

Om goede voornemens tot actie te brengen, moet je specifieke en haalbare doelen stellen. Maak een gedetailleerd plan met deadlines en betrek anderen om je verantwoordelijk te houden. Beloon jezelf daarin ook voor behaalde mijlpalen en wees flexibel in je aanpak. Het belangrijkste is om consistent te blijven, geduldig te zijn en niet op te geven bij tegenslagen. Dit nieuwe jaar is de perfecte gelegenheid om voor jezelf te kijken welke van bovenstaande punten iets voor jou zijn! Door regelmatige gehoorcontroles, gehoorbescherming en bewustwording over gehoorverlies te creëren, kun je een positief verschil maken in je leven en dat van anderen. Waar ga jij mee aan de slag?

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten