Home » Een hoortoestel als gadget!

Een hoortoestel als gadget!

Janneke
1.710 Weergaven

Ja zeker, omdat het kan, omdat het leuk is, maar vooral omdat het nodig is. Uiteraard heb je een hoortoestel om beter te kunnen horen, maar waarom niet voor nog veel meer doeleinden? Waarom heeft meer dan de helft van de hoortoestelgebruikers nog een extra hulpstuk nodig om te kunnen bellen, terwijl je met de meest simpele koptelefoons naar iedere telefoon kunt streamen? Vroeger kon je immers ook alleen maar met je telefoon bellen en de tijd zien op jouw horloge, maar ook daarin zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid. Welke extra mogelijkheden heb ik uitgeprobeerd? En welke kan ik jou aanraden?

Tegenwoordig zie je overal ‘earbuds’, een dop in je oor, waardoor je lekker muziek kunt luisteren. Levensgevaarlijk op de fiets omdat je hiermee helemaal je gehoorgang afsluit en er van buitenaf weinig geluid meer binnenkomt. Daarnaast zijn er zeker ook gezondheidsrisico’s. Doordat sommige mensen ze net even te hard zetten, beschadigen de trilhaartjes langzaam. Dit kan uiteraard weer tot gehoorverlies leiden. Maar goed, even terug naar de techniek. Voor 35 euro schaf je ze al aan en kun je er draadloos mee bellen, want er zit een microfoon in. Wanneer je erop tikt, kun je een nummer veranderen of het geluid aanpassen.

En terwijl ik volledig afhankelijk ben van het apparaatje dat in mijn oor zit, kan ik dit allemaal niet. Sterker nog, wanneer ik moet bellen, zit mijn hoortoestel enorm in de weg. Hoortoestellen zijn nu eenmaal niet altijd te verbinden met oudere telefoons of telefoons die werken op Android. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook merken die met de tijd meegaan en betere opties bieden.

Welke extra mogelijkheden heb ik uitgeprobeerd en vind ik belangrijk?
  •           Direct contact kunnen maken met de telefoon, voor de navigatie in de auto, filmpjes en om te bellen
  •          Koppeling kunnen maken met andere apparaten, zoals de televisie, tablet en laptop
  •           Oplaadbare batterij
  •           Op afstand instelbaar door de audicien

Per gehoorverlies is uiteraard verschillend wat voor jou wel of niet werkt. Daarnaast verschilt het natuurlijk ook of je aan 1 of aan 2 oren een hoortoestel draagt. En hoe jij in het leven staat.

Ik kijk geregeld filmpjes op mijn telefoon en daarbij was het soms lastig om alles goed te kunnen verstaan. Wanneer het dan niet lukte, zette ik het af. Wanneer ik een documentaire of een serie in het Nederlands wilde kijken, keek ik deze op mijn telefoon met koptelefoon op. Op een andere manier lukte het voor mij niet. Uiteraard zijn er ook mensen waarbij ook dit niet voldoende werkt. Maar nu denk ik ‘waarom zou ik mij daarin moeten beperken?’ Dit komt ook omdat ik nu heb ervaren hoe prettig het is niet iedere keer hier tegen aan te lopen of mee te worden geconfronteerd. Doordat mijn hoortoestellen regelrecht het geluid naar mijn oren streamen van mijn telefoon, kan ik bijna alles volgen. Om die reden is oplaadbaar dus ook erg prettig omdat je meer batterij gebruikt, dan wanneer je niet al dit soort extra’s hebt.

En voor bellen geldt precies hetzelfde, alleen vind ik het nog steeds niet ideaal dat je altijd tegen je telefoon moet blijven praten omdat er in de meeste hoortoestellen geen microfoon zit. De wind waait er dan vaak regelrecht in, omdat ik mijn telefoon bij mij gezicht houd. Hierdoor ontstaat er vaak weer ruis op de lijn, maar dan aan de andere kant van de telefoon.

Er zijn een aantal fabrikanten/ merken die zich helemaal richten op het mogelijk maken van zoveel mogelijk accessoires op een hoortoestel zodat je het echt als een gadget kunt gebruiken. Wanneer je op het punt staat een nieuw hoortoestel aan te schaffen en je houdt van gadgets, is het wellicht goed om je er eens wat meer in te verdiepen.

IMG_6863

Zo testte ik bovenstaand hoortoestel waarop een stappenteller, een digitale assistent en een vertaalfunctie zit en de mogelijkheid heeft om jouw hoortoestellen terug te vinden!

Iets waardoor je als niet slechthorende bijna ook dit apparaatje zou willen.

Zouden dit de ontwikkelingen voor de toekomst zijn? En wat zou er dan allemaal nog meer mogelijk moeten worden gemaakt? Maar wat ik wellicht nog belangrijker vind, zijn de mogelijkheden die ontwikkeld worden om de verwerking van geluid in de hersenen nog beter te begrijpen. Hierdoor is de beleving van geluid voor slechthorenden veel beter dan een paar jaar geleden.

Ik zie onwijs uit naar dit soort ontwikkelingen, zeker omdat ik denk dat met de huidige technologie er toch nog zoveel meer mogelijk moet zijn!

Wellicht heb jij nog tips of ideeën? Je kunt ze hieronder delen, zodat een ander er weer iets aan kan hebben!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten