Home » Welke accessoires heb je bij jouw hoortoestel?

Welke accessoires heb je bij jouw hoortoestel?

Janneke
1.924 Weergaven

Er zijn verschillende accessoires en hoor hulpmiddelen om jouw hoortoestel uit te breiden.  Uiteraard verschilt dit per merk en model, maar de mogelijkheden zijn er. Ze kunnen je helpen om beter te verstaan in situaties waar je hoortoestel net wat meer ondersteuning kan gebruiken. Wat de mogelijkheden zijn, welke ik uitprobeerde en wat mijn ervaring was? Daar vertel ik je wat over.

Ik was net een jaar bezitter van mijn eigen hoortoestel, toen ik bij het audiologisch centrum kwam. Samen keken we hoe ik beter zou kunnen functioneren in mijn werksituatie. Hier kwam voor het eerst de tafelmicrofoon ter sprake. Ik kreeg een verwijzing en ging hiermee terug naar de audicien. Het apparaat werd besteld en een paar weken later liep ik naar binnen. Toen ik de verpakking zag, kreeg ik een knoop in mijn maag. Ik moest een plastic snoer om mijn nek en er verscheen een wit lelijk doosje op tafel. Moest ik dit uit mijn tas halen tijdens een vergadering? Ik schaamde mij op voorhand al kapot. Dit was niet hoe ik het voor ogen had. Ik nam hem mee naar huis en beloofde mijzelf dat ik het zou proberen. Eerst thuis en dan op werk. Thuis bleek dat het geluid vertraagd binnen kwam. Ik had aan een kant een hoortoestel, waardoor er ineens een vertraging in woorden kwam. Wellicht dat ik er op werk meer baat bij zou hebben.

Ik had deze week twee vergaderingen waarbij ik mij voor nam de tafelmicrofoon uit te proberen. Voordat de vergadering startte merkte ik al aan mijzelf dat ik het wat spannend vond. Nonchalant legde ik de microfoon op tafel, wat uiteraard direct allemaal vragen opriep. Ik  legde het uit aan mijn collega’s terwijl ik de ketting om mijn nek hing. Ik vond het ongemakkelijk en merkte dat het lastig was, omdat er nu allemaal vragen kwamen, terwijl ik nog bezig was met het juist instellen van de microfoon.  Daar was de galm en terwijl ik de vergadering opende en startte, begon mijn collega aan de andere kant van de tafel met zijn vingers op het houten tafelblad te tikken. Ook dit werd uiteraard luid opgenomen via de microfoon, net als mijn eigen stem die ik ook vertraagd hoorde binnen komen. Ik werd gek. Achteraf denk ik dat ik het maximaal 10 minuten heb uitgeprobeerd totdat ik de microfoon van tafel nam en in mijn tas terug stopte. De microfoon heeft die week nog wel in mijn tas gezeten, maar bij de tweede vergadering trok mijn hand zich ineens spontaan terug toen ik het apparaat eruit wilde halen. Dit was geen succes, wel was ik een ervaring rijker. Daarnaast dook ik het internet op om te zien wat er allemaal nog meer is.

Voorbeelden van ondersteunende accessoires:

  • Draagbare microfoon
  • Tafelmicrofoon
  • Telefoonclip
  • TV streamer

Voor het reviewen van mijn laatste hoortoestel ontving ik een aantal van bovenstaande accessoires. Huiverig trok ik de tafelmicrofoon uit het doosje, maar tot mijn verbazing, was deze mooi, en compact en direct verbonden met mijn gehoorapparaat. Zonder gene heb ik deze op verschillende plekken uitgeprobeerd; thuis, op mijn werk en in restaurants. Wel pakte ik dit anders aan dan de vorige keer. Daarnaast denk ik dat het ook scheelt dat ik wat verder in mijn eigen acceptatie proces zit.

Tips om nieuwe accessoires uit te proberen:

 • Kies een rustige plek, bijvoorbeeld thuis.
 • Zorg dat er niets anders hoeft, dus niet ook nog een vergadering voor zitten.
 • Neem er de tijd voor.

Doordat de microfoon mooi is vormgegeven merkte ik dat anderen er vooral heel enthousiast over waren. Dit maakte voor mij een enorm verschil. Ook merkte ik dat ik zelf geen druk voelde omdat hij wel in mijn tas zat, maar dat ik er zelf geen ‘voorwaarde’ aan had gehangen. Daarnaast had ik tijdens het uitproberen niet nog een ‘taak’ zoals het voorzitten van een vergadering. Zo ook met de tv-adapter, deze heb ik een paar keer getest toen in ‘s avonds alleen was. Waardoor ik er de tijd voor kon nemen.

Ieder gehoorverlies is anders en waar de een wel profijt van kan hebben, kan voor de ander juist niet werken. Zo ook met deze accessoires voor mij. Het gaat om apparaten die enigszins vertraging geven in het geluid. Dat merk je niet op wanneer je twee hoortoestellen draagt, maar wel wanneer je er eentje in hebt. Hoewel ik voor het eerst weer een Nederlands tv programma goed kon verstaan, moest ik wel mijn andere oor dicht houden, om het verschil niet te merken. Helaas bieden de accessoires voor mij dus geen uitkomst, maar wellicht kunnen ze voor jou wel iets betekenen?

Wil je weten welke hoor hulpmiddelen en accessoires er nog meer zijn? Of wat ze kosten? Check dan even deze link!

Heb jij tips? Of ervaringen? Deel ze hieronder, wellicht help je er een ander weer mee.

2 Reactie's

Merel 22 december 2020 - 21:28

Ik heb al vanaf mijn prille jeugd hoortoestellen. Maar ik merk ook dat ik het fijner vind als een hulpmiddel mooi is vormgegeven. Ik heb ooit ergens een groter en lelijker hulpmiddel in gebruik gekregen en ik vond het vreselijk. Te lelijk, ik liep voor joker. Mijn multimic is mooi vormgegeven, klein en daar ben ik meestal blij mee.

Antwoorden
Janneke 28 december 2020 - 15:06

Heel herkenbaar! Fijn om te horen dat jij dat dus ook hebt, het oog wil immers ook wat 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten